Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Mattermap innovaties sportjournalistiek

Mattermap door Lenne Jansen 13 november 2018

In hoeverre speelt innovatie een rol binnen sportjournalistiek?

 • 2. Wat verwacht het publiek op het gebied van sportjournalistiek?

  • Voor het volgen van sportnieuws door het publiek spelen sociale media nog een sterk ondergeschikte rol ten opzichte van de traditionele media.
   R. Boyle Bron:
  • Mensen willen dat mannen verslag doen over mannensporten. Voetbal is een mannensport, dus moet het door mannen gepresenteerd/becommentarieerd worden. Turnen bijvoorbeeld, dat zouden vrouwen mogen doen. ...»
   Eugenie Herlaar Bron:
  • Het aantal mensen dat op Twitter een sportjournalist volgt, is zeer beperkt. De invloed die het gebruik van Twitter heeft op het aanzien van de sportjournalist bij het grote publiek, lijkt dan ook zeer beperkt te zijn. ...»
   M. Engelen Bron:
 • 3. Wat is er door de jaren heen veranderd op het gebied van sportjournalistiek?

  • Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is een nieuwe sportwereld ontstaan, waarin televisiebeelden van topsport de feitelijke sportbeoefening domineren.
   Ruud Stokvis Bron: Sport, publiek en de media
  • Aan het eind van de jaren tachtig was in Europa de commercialisering van de sport goed zichtbaar, maar de aard van de sportwereld die daaruit zou voortkomen en de rol van de media daarbij nog niet.
   Ruud Stokvis Bron: Sport, publiek en de media
 • 4. Wat zijn de huidige ontwikkelingen op het gebied van innovatie binnen sportjournalistiek?

  • Binnen de voetbalwereld zijn er achttien verschillende Club TV's en worden de meeste programma's door meerdere verslaggevers gemaakt. Deze achttien programma's maken het mogelijk om inzicht te krijgen in deze nieuwe manier van sportjournalistiek. ...»
   Pim Mak Bron:
  • Zo maken verslaggevers documentaires tijdens de Tour de France in dienst van een wielerteam en zenden kleine sportbonden als de Roeibond (KNRB) eigen reportages uit.
   Pim Mak Bron:
 • 1. Wat is sportjournalistiek?

  • Voor sportjournalisten betekent objectiviteit ook nog het weergeven van
   gebeurtenissen die blijk geven van een ‘topsportprestatie’.
   Knoppers & Elling Bron: 01/01/1970
  • Een sportjournalist is een journalist die zich specifiek richt op het onderwerp sport. Hij of zij kan zich bezighouden met schrijven van sportartikelen in kranten en/of tijdschriften, dan wel is verbonden aan een sportprogramma op radio of televisie. Er zijn ook sportjournalisten die zich specialiseren in een beperkt aantal specifieke sporten.

   Alhoewel er in vroeger tijden ook al over sport geschreven werd, dateert de moderne sportjournalistiek uit de 19e eeuw. In 1853 werd in Engeland het sportblad The Field opgericht, dat waarschijnlijk het eerste in zijn soort was. De sportjournalistiek in de lage landen ontstond rond 1900. Pioniers waren onder anderen Joris van den Bergh in Nederland en Karel Van Wijnendaele in Vlaanderen.
   ...»
   Wikipedia Bron:
  • Er zijn drie verschillende vormen van sportjournalistiek. Als eerste zijn er reportages van grote en belangrijke sportevenementen die daarmee behoren tot de categorie van grote media-evenementen. Daarnaast si er de vorm van nieuwsverslagen, interviews en discussie platformen. En tot slot is de laatste vorm van sportjournalistiek voornamelijk terug te vinden op televisiepromotie, op het gebied van marketing en adverteren. ...»
   The Television Genre Book Bron:

reacties

reacties

reageer

poll