Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Topbeloningen bij banken

Mattermap door Esther van Rijswijk 20 maart 2015

ING, NN en ABN Amro verhogen vaste beloningen van de top. Terecht?

 • Ja. De nieuwe wet biedt deze mogelijkheid als compensatie voor het verlagen van bonussen

  • Woordvoerder: "In onze sector zitten de salarissen aan de lage kant. De wet staat toe de lonen van de Raad van Bestuur te verhogen met maximaal 20 procent. Wij doen dit met 16,7 procent"
   ...
   Topbestuurders van banken in handen van de Staat, zoals ABN Amro, hebben geen recht op een variabele beloning. In ruil daarvoor mochten deze bedrijven vanaf 2012 eenmalig het vaste loon van de top verhogen met maximaal 20 procent. Daar maakt ABN Amro nu gebruik van.

   In 2015 worden de lonen niet verder verhoogd, zegt een woordvoerder van de bank. 
   ...»
   AbnAmro Bron: nos.nl 20/03/2015
  • Omdat de bank in 2008 staatssteun heeft ontvangen, heeft de top van de bank sinds die tijd geen bonus gehad. Dit jaar mag dat wel, omdat de steun in november vorig jaar is afgelost. Volgens het oude beloningsbeleid, dat dateert uit 2010, kon Hamers maximaal 80% tot 100% van het vaste salaris als bonus krijgen. Dit betekent dat de totale beloning maximaal €2,286 mln bedraagt. Om toch in de buurt van dit bedrag te komen, wordt het vaste salaris van de bestuurders verhoogd. Het salaris van de ceo gaat van €1,270 mln naar €1,630 mln, een stijging van 28,3%. De cro en cfo gaat met €280.000 omhoog (31,1%) naar €1,180 mln. ...»
   Financieele Dagblad Bron: fd.nl 19/03/2014
  • Er is een wet gekomen die gezegd heeft dat staatsgesteunde ondernemingen helemaal niet variabel mogen belonen. En in de wet staat dat je wel als gedeeltelijke compensatie het vaste salaris met 20 procent mag verhogen. Daar zijn we binnengebleven. Het is 16,67 procent geworden en dat staat nu in het jaarverslag ...»
   Gerrit Zalm CEO ABN AMro Bron: bnr.nl 20/03/2015
  • Nederlandse banken houden bij hun beloningsbeleid rekening met het publieke debat en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid....
   Beloningsbeleid is binnen de kaders van de wet een verantwoordelijkheid van de individuele banken... Daarbij is in de gedragscode voor banken vastgelegd dat het totale inkomen van een bankbestuurder lager is dan het midden (de mediaan) in een groep vergelijkbare functies binnen en buiten de financiële sector. ...»
   Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) Bron: beurs.nl 20/03/2015
  • @nrc: #Dijsselbloem vindt salarisverhoging top ABN-Amro "verkeerd signaal".Maar het is precies wat hij predikt: meer salaris, minder bonus!
   Peter Paul de Vries Investeerder en oud-voorman VEB Bron: twitter.com 20/03/2015
 • Wat is er aan de hand?

  • De lonen van de leden van de Raad van Bestuur zijn vorig jaar met 17 procent gestegen naar 707.500 euro. Alleen het loon van bestuursvoorzitter Gerrit Zalm is gelijkgebleven. De voormalige Minister van Financiën krijgt opnieuw 759.375 euro ...»
   NOS Bron: nos.nl 20/03/2015
  • ING wil topman Ralph Hamers ruim 28 procent loonsverhoging geven. Zijn vaste salaris zou dan stijgen van 1,27 miljoen euro afgelopen jaar, naar 1,63 miljoen in 2015
   NOS verwijzend naar het jaarverslag van ING Bron: nos.nl 19/03/2015
  • ING verhoogt het vaste salaris voor de top van de bank om de impact van het bonusplafond deels te compenseren. Voor bestuursvoorzitter Ralph Hamers komt dat neer op een verhoging met bijna 30%
   Financieele Dagblad Bron: fd.nl 19/03/2013
  • Hoger management ABN: variabele beloning lager, vast salaris hoger
   Z24 Bron: z24.nl 20/03/2015
 • Nee. Zolang medewerkers hun baan verliezen of er amper salaris bij krijgen, is dit verwerpelijk

  • Dit is sprinkhanengedrag. Terwijl voor gewone werknemers geldt dat ze getrakteerd worden op een afgeknepen nieuwe ontslagvergoeding medio dit jaar, gaat het graaien aan de top schaamteloos door
   Vakbond De Unie Reinier Castelijn Bron: nos.nl 20/03/2015
  • Ondertussen moeten er in deze krimpende bedrijven mensen uit en hebben de werknemers er al jaren geen koopkracht bij gehad
   FNV Bron: z24.nl 19/03/2015
  • De top lijkt totaal gespeend te zijn van maatschappelijke zelfreflectie en leeft in een eigen werkelijkheid. Los van wat op de werkvloer, bij de klanten en op straat leeft
   FNV Finance via RTLNieuws Bron: rtlnieuws.nl 19/03/2015
  • De verhoging van de salarissen bij ING en ABN zijn moreel en maatschappelijk verwerpelijk. Aan de top is het blijkbaar pakken wat je pakken kan, terwijl vele gewone bankmedewerkers worden ontslagen en ondernemers geen kredieten kunnen krijgen. Bankiers tonen hiermee aan niets geleerd te hebben van de crisis.
   In februari voerde dit kabinet al de strengste bonuswetgeving van Europa in. Nu blijkt dat de bankiers nog hardleerser zijn dan we al vreesten gaan we snel bezien hoe we de wet nog verder kunnen aanscherpen om deze zelfverrijking een halt toe te roepen
   ...»
   Diederik Samsom Bron: facebook.com 20/03/2015
  • Mijn morele opvatting is dat dit slecht te begrijpen is in een tijd waarin het nog zo zwaar is, waarin er nog banen verloren gaan in de bankwereld en waarin we vinden dat er nog herstel moet plaatsvinden. ...»
   Jeroen Dijsselbloem Minister van Financiën Bron: nos.nl 20/03/2015
  • In een periode dat er, juist ook in die sector, heel veel mensen bezorgd zijn over hun baan en mensen jarenlang geen of nauwelijks salarisverhoging hebben gezien, is dit natuurlijk een heel merkwaardig signaal ...»
   Lodewijk Asscher Minister van Sociale Zaken (PvdA Bron: nos.nl 20/03/2015
  • Graat in de keel
   Jeroen Dijsselbloem Minister van Financiën (PvdA) Bron: nos.nl 20/03/2015
  • Accepteer die ton niet!
   Henk Nijboer via @RoelSchrein Bron: rtlnieuws.nl 20/03/2015
 • Ja. Ze moeten wel, anders kunnen ze geen goede mensen aantrekken

  • De bonuswetgeving die de regering aan de financiële sector oplegt, zet ING Bank op een achterstand ten opzichte van concurrenten en is daarom niet houdbaar voor het concern.
   ING geciteerd door FD Bron: fd.nl 19/03/2015
  • Ceo's die een soortgelijke organisatie aansturen, krijgen volgens ING in totaal €4,580 mln (mediaan). Ook bij financieel directeuren en 'chief risk officers' is het verschil groot: €1,369 mln bij ING versus €2,185 mln bij de andere bedrijven die zijn genoteerd aan de Euro Stoxx 50, de groep waarmee de bank zich vergelijkt. ...»
   Financieele Dagblad citeert uit ING jaarverslag Bron: fd.nl 19/03/2015
  • Het zijn grote bedragen waar we het over hebben. Maar uiteindelijk kijkt de raad van commissarissen van ING - die gaan hierover - naar wat stelt ING voor, hoe groot is dat bedrijf en wat voor een talent is hiervoor nodig. Dat is niet beperkt tot Nederland. En dan moet je concurrerend zijn met spelers in de wereldmarkt. Daarop moet je je beetje aanpassen."

   Hamers wijst erop dat ING in de beloning internationaal nog steeds achterloopt. "
   [Het hogere loon] is een van de ingrediënten om ervoor te zorgen dat we in de toekomst een succesvolle bank hebben. ...»
   Ralph Hamers CEO ING Bron: rtlnieuws.nl 20/03/2015
 • Ja, ze leveren meer in aan variabele beloning dan ze nu aan vast salaris terugkrijgen

  • De top is 50 procent van z’n salaris kwijtgeraakt aan variabele beloning en er komt 16,67 procent voor terug. Dus maar een derde van het verlies is gecompenseerd. Dat vind ik redelijk.

   De topman wees er verder op dat de salarisverhoging al in 2012 kon worden ingevoerd, maar dat de bestuurders er tot 2014 vanaf hebben gezien. "We hebben het twee jaar laten zitten, maar nu vond de raad van commissarissen het genoeg.
   ...»
   Gerrit Zalm CEO ABNAmro Bron: bnr.nl 20/03/2015
 • Nee. Dit is graaien en heeft met goed bankierschap niets te maken

  • de maxima van de variabele beloning wijzigen van 250% in 100%. Total cash betekent dat een ferme achteruitgang. CNV Dienstenbond heeft aangegeven dat een goede stap te vinden. Echter omdat het total cash een grote achteruitgang is, wordt het vaste salaris van het seniormanagement met zo om en nabij de 13% verhoogd. Het argument van ING daarbij is dat ING anders uit de pas loopt met wat in de markt voor beloningen en salaris geldt. Dat argument stoort CNV Dienstenbond. Immers die argumentatie heeft ervoor gezorgd dat het met beloningen en bonussen in de afgelopen jaren uit de hand is gelopen. ...»
   CNV Bron: cnvdienstenbond.nl 19/03/2015
  • Je maakt mij echt niet wijs dat je geen goed opgeleide managers kan vinden tegen een salaris op de Balkenendenorm. Als de "goede" managers dan naar het buitenland gaan, wens ik ze heel veel success! Als geld je drijfveer is, hoef je van mij niet op mijn spaargeld te letten. ...»
   Dhr. Veen op FD.nl Bron: fd.nl 19/03/2015
  • De graaicultuur lijkt terug van weggeweest
   CNV Bron: z24.nl 19/03/2015
  • Tuurlijk, #ABNAmro, wettelijk mag 't, die loonsverhoging voor de top. Maar móet 't ook? #zakkenvullers
   Henk de Bot Bron: twitter.com 20/03/2015
  • Terwijl veel mkb'ers vastzitten aan wurgcontracten voor derivaten, terwijl er fraude is in de vestiging in Dubai en terwijl de gewone medewerker van ABN Amro op de nullijn zit, vindt er een riante loonsverhoging plaats voor de top. De bankiers van een staatsbank, die gered is door de overheid, hebben hiermee een uitstekende kans laten lopen om te laten zien dat zij de nieuwe uitdagingen van bankieren begrepen hebben. Je verschuilen achter de wettelijke mogelijkheid is een smoesje: je hoeft niet alles te doen wat binnen de wettelijke mogelijkheden toegestaan is. ...»
   Pieter Omtzigt Tweedekamer lid (CDA) Bron: nu.nl 20/03/2015
  • dus de rente verlagen maar de lonen top verhogen ! #banken ING, Nationale Nederlanden, en de staatsbank ABN Amro via @volkskrant
   Heleen Hüpscher op Twitter Bron: twitter.com 20/03/2015
  • Waarom de vaste #salarisverhoging van #banken in strijd is met de #eed en #integriteit. Zie de longread hier: http://buff.ly/1I4LBrd 
   JohandeWitt via Twitter Bron: twitter.com
  • Zelfverrijking bij directies ABN en ING. Je moet maar durven. Blijkbaar niks geleerd. Kabinet moet ingrijpen!
   Emile Roemer Voorzitter Tweede Kamerfractie SP Bron: twitter.com 20/03/2015
  • Zolang eigen verm. banken niet stuk hoger is zijn loonsverhogen top teken slecht management
   Merijn Knibbe Economisch historicus en statisticus Bron: twitter.com 21/03/2015
 • Deze gretigheid geeft geen blijk van verlangen van banken naar vertrouwen

  • Dat debat nodigt uit tot soberheid. De acties van ING doen daaraan geen recht. Het is onbegrijpelijk dat de topman van ING, dat vorig jaar drastisch is gekrompen door de beursgang van verzekeringsdochter Nationale-Nederlanden, nu zoveel extra moet verdienen. Net als de topman van NN. De complexiteit van ING, een van de beloningscriteria, is juist áfgenomen. ...»
   NRC Commentaar Bron: blendle.com 23/03/2015
  • De meeste professionele beleggers gaan schouderophalend akkoord met beloningsverhogingen, maar zij moeten niet aarzelen hier nu eens een tegenstem te laten horen.
   NRC Commentaar Bron: blendle.com 23/03/2015
  • De gretigheid naar extra geld geeft geen blijk van het verlangen naar maatschappelijk vertrouwen dat nog altijd bovenaan moet staan.
   NRC Commentaar Bron: blendle.com 23/03/2015

reacties poll

reacties

reageer

poll

poll

ING en ABN Amro verhogen de vaste beloningen van de top. Terecht?