Mattermap – ‘What’s the matter’
Een mattermap is een visuele weergave van een nieuwsverhaal, debat of gebeurtenis. Onze software helpt gebruikers bij het verzamelen en ordenen van citaten en bronnen rondom een centrale vraag. Het resultaat is een heldere infographic – een mattermap. Een mattermap maakt ruimte voor verschillende invalshoeken en geeft inzicht in hoe de maker aan zijn informatie komt. De lezer van een mattermap krijgt hiermee bovendien in één oogopslag zicht op het debat.

Voor wie is Mattermap bedoeld?
De software van Mattermap is iedereen die tot doel heeft om overzicht te scheppen in de informatiechaos. Iedereen is welkom om er gebruik van te maken.

Missie
Mattermap wil de informatiechaos bestrijden. Het doel hierbij is het versterken van het publieke debat en de onafhankelijke meningsvorming. Door de continue stroom aan informatie, raken we makkelijk het overzicht kwijt. Wie zei ook alweer wat over Griekenland/het klimaat/het Nederlandse voetbal? Er wordt zo veel gezegd, geschreven en getwitterd dat het lastig wordt het overzicht te bewaren, laat staan om in alle onafhankelijkheid een mening te vormen.

Het ontwerp van Mattermap nodigt uit tot het laten zien van verschillende invalshoeken om overzicht te krijgen. Het scheppen van overzicht is een belangrijke functie van de journalistiek.

Wie zitten er achter Mattermap?
Mattermap is opgericht door twee Nederlandse journalisten: Esther van Rijswijk en Petra ter Doest.


In 2010 liepen ze rond met een idee: de journalistiek zou iets moeten hebben waarmee je overweldigende hoeveelheid informatie die online beschikbaar is voor het publiek kunt organiseren en filteren. Een leuk idee, maar een leuk idee alleen is niet genoeg, realiseerden zij zich. Met dank aan de volgende mensen, is dit omgezet in de Mattermap-app en wordt er hard gewerkt aan de doorontwikkeling.


Kees van Mourik
Internetondernemer


Koos Looijesteijn
Zelfstandig interactie designer


Christiaan Verhees
Art director, designer & illustrator @studioverhees


Zaid Sadhoe
Senior engineer bij Youwe


Eline Bongers
Project manager bij Youwe


Josh Koene
Senior engineer bij Youwe


Hanna Whittle
Startup assistent

Ten slotte zouden Esther en Petra hun idee niet hebben kunnen uitvoeren zonder de steun van het  Stimuleringsfonds voor de Journalistiek dat de twee subsidie verleende om Mattermap te ontwikkelen.