Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Journalism Studies

Mattermap door Willem Klaverdijk 11 juni 2017

In hoeverre beïnvloed social media (facebook/twitter) de kwaliteit van de journalistiek?

 • Krijgen we door social media meer nep-nieuws tot ons?

  • Partijpropaganda kan ongefilterd verzonden worden. Nederlandse politici maken zich daarbij, al dan niet bewust, schuldig aan het verspreiden van nepnieuws.
   Rudy Bouma NOS Bron: Nepnieuws en sociale media als wapen in politieke campagnes 24/02/2017
  • Het probleem is groter dan je op het eerste gezicht zou denken. Zo is het meest gelezen nieuwsbericht over de Amerikaanse verkiezingsuitslag op Google een nep nieuwsbericht met verkeerde uitslagen. En Buzzfeed journalist Craig Silverman analyseerde dat de 20 meest gedeelde nepberichten over de verkiezingen meer mensen op Facebook bereikte dan de 20 meest gedeelde berichten van traditionele, betrouwbare media. ...»
   Lammert de Bruin Nina van Hattum EenVandaag Bron: Nieuwstrend: Sociale media staan vol nepnieuws 18/11/2016
  • Vaak worden anonieme bronnen geciteerd. Pas daarmee op. We gaan later in dit artikel in op hoe je een anonieme bron herkent.

   Kijk waar de informatie vandaan komt. Veel media praten andere media over,
   en de originele bron van een verhaal is vaak moeilijk te achterhalen. Wees daar bewust van.

   Let op de terminologie van nieuwsmedia. Als die iets zeggen als "We krijgen berichten binnen dat..." of "We hebben vernomen...", is een bericht vaak niet waar.
   ...»
   Tijs Hofmans Freelance journalist ComputerIdee.nl Bron: Hoe ga je om met breaking neuws op Social Media? 22/03/2017
 • Is snel rondsturen van nieuws goed voor de journalistiek?

  • Tegelijkertijd wordt de situatie voor de klassieke journalistiek nijpend. Enerzijds daalt ook het vertrouwen in de media en neemt het bereik van kranten en publieke omroepen af. Anderzijds worden filmpjes op YouTube miljoenen keren bekeken en kan één tweet razendsnel de wereld over gaan. ...»
   Patrick Petersen Nieuws.social Bron: Debat journalistiek en sociale media: ‘Iedereen journalist: Tijdbom onder de oude media’ 11/10/2016
  • Informatie klopt vaak niet, of conflicteert met andere informatie. Veel instanties weten in de korte tijd na een ramp nog niets over bijvoorbeeld dodentallen. Zulke informatie wordt desondanks vaak overgenomen door betrouwbare nieuwsmedia en gaat dan een eigen leventje leiden. Ga er vanuit dat geen enkele informatie meteen klopt. ...»
   Tijs Hofmans Freelance journalist ComputerIdee.nl Bron: Hoe ga je om met breaking neuws op Social Media? 22/03/2017
  • De media houden duidelijk de vinger aan de pols: Facebook moet niet een te grote rol krijgen, want echt vertrouwen kun je ze als commercieel bedrijf niet. Tegelijkertijd wordt er gretig gebruik gemaakt van de kansen die het platform biedt. Kim Einders (7Days): ‘We hebben door Facebook veel meer interactie met onze lezers. Vroeger namen mensen soms de moeite om een brief terug te sturen, nu krijgen we veel berichtjes en kunnen we blijven in de gaten houden wat het publiek leuk vindt en wat niet’. Christjan Knijff (Parool): ‘Het heeft ons veel goeds opgeleverd in termen van bereik en imago. Daarnaast hebben we mensen kunnen bereiken, vooral jongeren, die voorheen lastig te benaderen waren voor een krant’. Hij beschouwt Facebook voorlopig als bondgenoot. Het is geven en nemen met het sociale medium en al experimenterend zoekt men de grenzen op. Facebook heeft veel te bieden maar je moet ook bereid zijn om daar een prijs voor te betalen. Speel je niet volgens de spelregels van het platform, dan weet je nooit helemaal zeker of je volgende post nog wel in de timeline van je volgers terecht komt. Is die prijs terecht of te hoog? In de woorden van Erik Hogeboom van RTV Oost: ‘Facebook is een vijand die je maar beter te vriend kunt houden’. ...»
   Stimuleringsfonds voor de journalistiek Kim Einders/Christjan Knijff/Erik Hogeboom Bron: Facebook: Vriend of vijand voor nieuwsmakers? 07/09/2016
 • Zorgen "makkelijke" berichten die iedereen te zien krijgt op Facebook voor minder interesse in "serieuze" nieuwsaanbieders" zoals bijvoorbeeld de NOS?

  • "We kunnen duidelijk stellen dat sociale media grote invloed hebben op de journalistiek. Met de komst van de ‘burgerjournalistiek’ wordt de kloof tussen amateurjournalisten en professionele journalisten steeds kleiner. De kloof zal er echter altijd blijven. Journalisten hoeven niet bang te zijn hun baan te verliezen. Online journalistiek zorgt juist voor nieuwe mogelijkheden en manieren van communiceren tussen de journalist en het publiek." ...»
   Suzanne Maessen Mercede van de Wiel Frankwatching.nl Bron: Journalistiek & social media: breuk met de massamedia 17/05/2012
 • Is er door social media meer concurrentie in de journalistiek?

  • Er is ook concurrentie bij gekomen van gratis aanbod dat zich via sociale media razendsnel verspreid en gedistribueerd kan worden via peer-to-peernetwerken buiten de uitgeverijen, zenders of titels om. Het gevolg: teruglopende verkoop, abonnees en reclame-inkomsten hebben geleid tot kleinere redacties, meer freelance journalisten en het stopzetten van vele titels. ...»
   Maurits Kreijveld wisdomofthecrowd.nl Bron: Vernieuwing van de journalistiek
  • Volgens velen vormen sociale media een interessante bron voor nieuwsverhalen van journalisten. Bij parlementaire journalisten is het duidelijk dat sociale media nauwelijks van belang zijn. Deze journalisten zijn op zoek naar primeurs en halen die uit hun Haagse netwerk.

   Sociale media spelen hooguit een rol bij het opdoen van nieuwe ideeën en het snel peilen van meningen. Als basis voor nieuwsverhalen is een middel als Twitter niet geschikt, omdat parlementair journalisten geen voorsprong op hun collega’s kunnen opbouwen door op basis van tweets nieuws te vergaren.
   ...»
   Lisa den Oudendammer De nieuwe reporter Bron: Sociale media zijn als bron voor politieke verslaggeving nauwelijks relevant 06/02/2014
  • Het is het gevolg van een nieuwe mediawerkelijkheid. Dat de nieuwsconsument veelvuldig naar sociale media als Twitter grijpt wanneer er iets groots in de wereld gebeurt, is al niet nieuw meer. Maar apps als Facebook Live, Live.ly en Periscope maken het nu mogelijk om vanuit de luie stoel ook direct mee te kijken naar livebeelden van rellen op het Taksimplein of een concert van Bruce Springsteen. En dat is wel nieuw. ...»
   Joris Belgers Trouw Bron: Bovenop het nieuws, zonder journalisten 26/07/2016
 • Zorgt social media voor luie journalistiek?

  • "Sociale media zijn een geweldige informatiebron, maar leiden tot luie journalistiek als alleen maar wordt gemeld wat er wordt getwitterd, geliked en geshared - en niet waarom. Een telefoongesprek met een twitteraar zou zomaar een verrassend verhaal kunnen opleveren." ...»
   Annieke Kranenberg Columnist Volkskrant Bron: Leiden sociale media tot luie journalistiek? 18/10/2014
  • “Journalistiek vraagt om onafhankelijkheid, hoor en wederhoor. En sociale media doen daar niet aan."
   Kees Boonman NPO Radio 1 Bron: Debat rol van journalistiek en social media 07/10/2016
  • Sociale media die leiden tot luie journalistiek? Daar heeft deze misser helemaal niets mee te maken, zoals de ombudsvrouw zelf in feite al schrijft. Hier is simpelweg sprake van een journalist die niet goed heeft stilgestaan bij wat hij opschreef. Dat zijn informatie van Facebook kwam doet niet ter zake.
   Sociale media aanwijzen als oorzaak voor journalistiek luiheid is in zichzelf ook een vorm van luiheid. Met de vinger naar sociale media wijzen is immers heel wat makkelijker dan je collega’s een schop onder de kont geven.
   ...»
   Alexander Pleijter Bron: Lekker makkelijk: sociale media de schuld geven van luie journalistiek 19/10/2014

reacties

reacties

reageer

poll