Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Zomer + zon = geluk

Mattermap door Gemma van der Kamp 16 juli 2013

Maakt zon ons echt gelukkig?

 • Lekker weer maakt je gelukkiger

  • Korte trippen naar warmere landen en de overgang van seizoenen geeft een positief effect op je humeur, verruimt je blik en vergroot je creativiteit. Je moet dan wel op z'n minst 30 minuten buiten zijn. ...»
   Matthew Keller Hoofdonderzoeker University of Michigan Bron: Psychological Science 25/10/2004
  • Zeer veel mensen worden chagrijnig van slecht weer. Driekwart van de deelnemers is het volkomen eens met de Stelling van de Dag dat het slechte weer hun humeur bepaalt. Voor 51% is de zomer dan ook het favoriete jaargetijde. Wij zijn een land van koukleumen, want iedereen heeft een hekel aan de winter, op 3% na. ...»
   Dick van Zanten Redacteur De Telegraaf Bron: De Telegraaf 23/05/2013
  • In deze sombere week is het geluksgevoel van de 50.000 respondenten met een halve punt gedaald. Dit kan zeker te maken hebben met het weer.
   Wido Oerlemans van Gelukswijzer Geluksonderzoeker Bron: De Gelukswijzer
  • Het slechte weer is helemaal afschuwelijk; dat is het ergste wat er is. Een grote ramp.
   Vox-pop Omroep West Item over Geluk Gelukswijzer Bron: Omroep West 19/07/2012
  • Op een zonnige dinsdag waren de trending topics op Twitter #goodtime #perfectday en #happy. Die trending topics kwamen niet voor in de week ervoor, toen het nog minder weer was.
   Twitter Twimmer Bron: Twitter 16/07/2013
  • Tijd doorbrengen aan het strand op een zonnige, warme dag is een van de sleutels tot geluk. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij 22.000 mensen de app ' Mappiness' hebben gedownload omdat het geluksgevoel te meten in verschillende omgevingen. ...»
   London School of Economics Onderzoek met mobiele telefoon technologie Onderzoek 'Mappiness' Bron: London School of Economics 20/06/2013
  • Gevraagd naar de grootste ongelukbrengers noemen mannen en vrouwen gezondheidsproblemen bij zichzelf en bij anderen, de dood van een naaste en ' opmerkelijk ' slecht weer.
   Motivaction Onderzoeksbureau Bron: Wat maakt ons gelukkig? 01/05/2007
 • Nee, het weer heeft minder invloed op ons humeur dan we denken

  • Er zijn 4 groepen: zonaanbidders, regenaanbidder, regenhaters en - die maken 50 procent van alle mensen uit - mensen die niet emotioneel beïnvloed worden door het weer.
   Theo Klimstra Adolescentieonderzoeker Universiteit van Utrecht Bron: The Guardian 10/12/2011
  • Het regenachtige weer heeft voor 53 procent een negatieve invloed op het humeur, voor 45 procent maakt het weinig uit.
   Bezoekers van 50plusser.nl Forum voor senioren Bron: 50plusser.nl 17/05/2013
  • In tegenstelling tot wat veel denken blijkt uit onderzoek onder 1200 Duitsers - met name vrouwen - dat het effect van goed weer op het humeur minimaal is. Donkere, koude dagen met veel wind hebben een enigszins negatief effect op het humeur, met veel mensen die zich moe en lusteloos voelen. ...»
   MSN Online Magazine over gezondheid Bron: MSN
  • Het weer heeft geen invloed op hoe gelukkig je bent in het leven. Temperatuur, regen, wolken, luchtvochtigheid, wind hebben geen effect.
   Sebastian Bailey Redacteur Forbes Bron: Forbes 05/03/2013
  • Mensen zeuren wel meer over het weer, maar uiteindelijk heeft dat geen echt negatief effect op hun geluk. Als je kijkt naar de landen waar mensen het gelukkigst zijn, zijn dat de koudste en regenachtigste landen: Noorwegen, Zweden, Canada, Denemarken en Finland. Het aantal zelfmoorden in het hete Zuid-Korea ligt een stuk hoger dan in Noorwegen. ...»
   Mark Easton Redacteur BBC Bron: BBC 25/07/2012
 • Dat is lastig te meten

  • Het is lastig te zeggen wat het weer met ons doet, we brengen in geïndustrialiseerde landen 93 procent van onze tijd binnen door.
   Matthew Keller Hoofdonderzoeker University of Michigan Bron: University of Michigan 25/10/2004
  • Het ligt er heel erg aan en het zijn vooral de extremen (heel warm of heel koud) die effect hebben op de gemoedstoestand van mensen. Mensen die in warmere regio's wonen, hebben liever kouder weer en mensen die in koudere regio's wonen, willen juist warmer weer. ...»
   Katrin Rehdanza en David Maddisonb Onderzoekers klimaat en geluk Hamburg University e.a. Bron: Hamburg University 01/04/2003
 • Nee, er zijn genoeg zomerhaters

  • Warm weer tijdens de zomermaanden vermindert juist de gemoedstoestand. Goed weer tijdens andere seizoenen doet veel minder met mensen dan tijdens de overgang van slecht, naar goed weer.
   Matthew Keller Hoofdonderzoeker University of Michigan Bron: Psychological Science 25/10/2004
  • Nederlanders zijn het vaakst depressief in de herfst en de zomer en er is dus geen bewijs voor de bewering dat zon mensen gelukkig maakt.
   Marcus Huibers e.a. (Clinisch) psychologen Universiteit Maastricht Bron: 'Maak het weer ons somber?' 29/09/2009
  • Onder pubers zijn er meer zomerhaters dan zomerliefhebbers. Opmerkelijk, zeker als je daarbij bedenkt dat winterdepressie over het algemeen wordt beschouwd als de meest voorkomende weergerelateerde psychische aandoening. Voor het onderzoek werden 400 jongeren en hun moeders gevolgd. ...»
   Theo Klimstra e.a. Adolescentieonderzoeker Universiteit van Utrecht Bron: Universiteit Utrecht 12/09/2011
  • Ik heb denk ik het tegenovergestelde van een winterdepressie. Als de herfst aanbreekt en de zomer voorbij is, krijg ik mijn superkrachten weer terug. Weg met de klamme kleding, bloedhete nachten en weer genieten van het prachtige herfstlandschap. ...»
   Barbara Ellen Columnist The Observer Bron: The Observer 30/10/2005
 • Dit doet luchtvochtigheid en hoge temperatuur met mensen

  • Uit een onderzoek uit de jaren tachtig blijkt dat van de acht weertypes, luchtvochtigheid het beste het effect op het humeur laat zien. Op dagen dat het heel vochtig was, waren deelnemers het minst in staat om zich te concentreren en voelde zich sneller moe. Op dagen met minder hoge vochtigheidsgraad, voelde deelnemers zich een stuk beter. ...»
   Amie M. Gordon Onderzoeker sociale psychologie University of California, Berkeley Bron: Psychology Today 15/01/2013
  • Hoe hoger de temperaturen, hoe agressiever mensen worden. Vooral op het midden van de dag en begin van de nacht zijn er meer misdrijven, waaronder huiselijke geweld. Althans, in het Amerikaanse Ohio. In het winter worden er dan ook minder misdrijven gepleegd. ...»
   Paul Butke e.a. Onderzoeker Terra National Real Estate Group, Pepper Pike, Ohio Bron: Analyse van weer en criminaliteit in Ohio 05/04/2010
  • Volgens de meest (Amerikaandse) experts ligt de ideale temperatuur voor ons humeur is rond de 22, 23 graden. Zodra dit hoger of lager wordt, zakt ons humeur en ons concentratievermogen.
   Brian Hadfield Basisschoolleraar For University of Scranton Bron: University of Scranton
 • Beter zomer, dan winter

  • Tien procent van de Alaskanen hebben in de wintermaanden last van depressies. Ze voelen zich lusteloos, hebben veel behoefte aan slaap, zijn weinig sociaal en hun libido is een stuk minder. Gek genoeg worden de meeste zelfmoorden gepleegd als de lente weer aanbreekt. ...»
   Suzanne Womack Strisik Professor in Psychologie University of Alaska Anchorage Bron: New York Times 18/12/2005
  • Het Seasonal Affective Disorder (SAD), oftewel winterdepressie is erkend als een seizoensgebonden depressie die kan worden behandeld met lichttherapie. Klachten zijn extreme vermoeidheid, lusteloosheid, slechte concentratie, verschuiving dag-nacht ritme, minder behoefte aan sociale contacten, gewichtstoename en prikkelbaarheid. ...»
   PsyQ Psycho-medische programma's Bron: PsyQ

reacties

reacties

reageer

poll