Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

op kamers

Mattermap door Sil Crins 21 april 2017

Op kamers

 • Nadeel: Op kamers gaan is ongezonder.

  • Studenten worden in hun eerste semester aan de universiteit gemiddeld één kilo zwaarder. Daarvan is 800 gram puur vet. Vooral een andere levensstijl leidt ertoe dat studenten aankomen, met name mannen en studenten op kamers. ...»
   Bron: de Telegraaf 27/03/2013
 • Financieel tegen: Op kamers gaan kost veel geld.

  • Sinds september 2015 krijgen nieuwe studenten geen basisbeurs meer. Dat scheelt bijna 270 euro per maand voor wie uitwonend is, waardoor studenten andere keuzes maken. In het collegejaar 2014/15 woonde nog 28 procent van de startende studenten onder de 19 op kamers, een jaar later was dat nog maar 13 procent. Bijna de helft van de studenten die nog thuis woont, zegt daarvoor te kiezen omdat ze geen basisbeurs krijgen. ...»
   Trouw Bron: academic.lexisnexis.nl 15/09/2016
  • Veel studenten blijven langer bij hun ouders wonen. Dat blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting, een enquête van kenniscentrum studentenhuisvesting Kences onder ruim 42 duizend studenten. Naar verwachting daalt het aantal uitwonende studenten met 13 duizend de komende acht jaar. Zonder de afschaffing van de maandelijkse overheidstoelage, zou dat aantal juist stijgen met 22 duizend. ...»
   de Volkskrant Bron: 02/10/2015
 • Sociaal voor: Je leert veel nieuwe mensen kennen en maakt veel nieuwe vrienden.

  • 'Het is niet alleen een plek om te slapen", zegt Tim Kraai (19). Hij woont samen met Erik Kemp (22) en tien andere huisgenoten in huize LaVA op de campus, allemaal Nederlands. "In ons huis leven we als een hechte groep samen. Elke avond wordt er samen gegeten. We doen spelletjes, en we feesten samen. Als we een kamer vrij hebben, zoeken we iemand die dat ook wil."

   Het studentenhuis van Erik en Tim is geen uitzondering. De campus staat bekend om de hechte studentenhuizen. "In andere studentensteden is het al een hecht huis wanneer er twee keer per week samen wordt gegeten. Dat wordt hier gezien als ongezellig," zegt Erik.
   ...»
   Tim Kraai Algemeen Dagblad Bron: 12/04/2017
 • Vrijheid voor: Je hebt meer vrijheid en wordt niet constant in de gaten gehouden.

  • Een eigen kamertje biedt een hoop voordelen. Zo heb je altijd een slaapplek voor na het stappen, en hoef je dus niet bij vrienden thuis op een veel te dun luchtbedje te liggen. Ook is het lekker dat je je kamer naar hartenlust kan indelen. Als je bijvoorbeeld je hele kamer vol wilt zetten met My Little Pony-poppetjes, dan kan dat, niemand die je tegenhoudt. Wel is het dan de vraag of er nog wel iemand bij je langs wil komen, maar dat moet je dan maar zelf weten. Overigens kan er in je eigen studentenkamer ook naar hartenlust op luidruchtige wijze de liefde worden bedreven (als je tenminste die My Little Pony’s eerst weghaalt), zonder bang te zijn dat je onenightstand ’s ochtends bij je ouders aan de ontbijttafel zit. Wel zo prettig. ...»
   Wigger Bron: studenten.net
  • Als jij in je studentenhol in je smerige semi-witte onderbroek op de bank de hele dag slechte tv-series wilt kijken, dan moet je dat vooral doen. Geen mens die je tegenhoudt. Ook als je in diezelfde onderbroek een eitje wilt bakken, op de wc wilt zitten met de deur wagenwijd open of een bacteriecultuur probeert te kweken in je eigen afwas; allemaal geen probleem want je moeder is toch niet in de buurt om op je te zeuren. Je huisgenoten zijn er natuurlijk wel, maar die zijn een stuk makkelijker te negeren. ...»
   Wigger Bron: Studenten.net
  • Als je bij je ouders woont is het een flinke klus om zonder gezeur spontaan de beest uit te gaan hangen in de kroeg. Voordat je weggaat begint het al: “Maak het niet te laat hè!” En wat dacht je van: “Doe een warme jas aan want het is koud ’s avonds!” Oké mam…bedankt voor je goed bedoelde advies, maar ik ben oud en wijs genoeg.

   Nee, dan heb je het in een studentenhuis een stuk beter voor mekaar. Je gaat zo vaak als je wilt de stad in, zuipt je daar volledig het leplazarus en ploft zo laat je wilt je bed in. Of het bed van iemand anders, wat je wilt. Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen en je kunt doen wat je wilt. Ideaal! Duidelijk dus dat op dit punt het studentenhuis een groot voordeel biedt ten opzichte van thuisthuis.
   ...»
   Bron: studenten.net
 • Tijd voor: Je hebt meer tijd voor andere dingen.

  • Is het verstandig om op kamers te gaan? Of kun je beter huur uitsparen door bij je ouders te blijven? Voor Van der Slikke is Purmerend in elk geval geen optie: de reistijd van en naar Delft is drie uur per dag. ...»
   Elsevier Bron: academic.lexisnexis.nl 01/10/2016
 • Studeren voor: Studenten zetten zich beter in.

  • Het is niet alleen leve de lol in Huize Boerenkool. Studenten op kamers zetten zich meer in voor hun studie, zegt Van der Slikke. ‘Meer dan studenten die bij hun ouders wonen.’ De sociale controle is groot: als een huisgenoot tegen je zegt dat je studie voorgaat, luister je eerder dan wanneer je moeder je vermaant. ...»
   Elsevier Bron: academic.lexisnexis.nl 01/10/2016
 • Sociaal tegen: Studenten kunnen niet samenwerken.

  • Buitenlandse studenten lijken slecht te integreren. Timo Engelgeer (28) woont al lange tijd op de campus en heeft meermaals een buitenlandse student in huis gehad. "Het werkt gewoon niet. Ze zitten alleen op hun kamer, gaan alleen naar hun internationale vrienden toe. Ze zonderen zich ontzettend af."

   Dat vormt voor veel van de Nederlandse studenten het probleem. "Het is niet zo dat we per se geen buitenlandse studenten willen", zegt Erik van huize LaVA. "Maar we moeten wel hetzelfde idee hebben over hoe een huis hoort te zijn. Dat komt vaak niet overeen." Huisgenoot Tim: "In ons huis zijn we echt bijna een familie. Als je thuiskomt, vraag je elkaar naar hoe je dag was, zo hoort dat gewoon."
   ...»
   Algemeen Dagblad Bron: 12/04/2017
 • Toekomst voor: Studenten die op kamers wonen vinden eerder een baan.

  • Het uitstel van zelfstandigheid heeft ook een nadeel. Uit een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van Elsevier blijkt dat thuiswonende studenten weliswaar sneller afstuderen maar langer op zoek zijn naar een passende baan en daar minder mee verdienen dan studenten die op kamers woonden. ...»
   NRC Handelsblad Bron: academic.lexisnexis.nl 12/12/2015
 • Financieel tegen: Veel studenten hebben geen tijd voor een volledige baan en aangezien op kamers wonen duur is komen zij hierdoor in de schulden.

  • 'Jongeren hebben tegenwoordig veel geld nodig', aldus Caroline Sodenkamp, woordvoerder van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, Nibud. 'Zij verdienen als zij nog thuis wonen, vaak honderden euro's per maand, die ze vrij kunnen besteden. Daar komt verandering in als zij zelfstandig gaan wonen. Vaak combineren zij school en werk en hebben dus geen volledige baan. De vaste lasten die zij nu moeten gaan betalen, vragen om een aanpassing van hun levenswijze en dat is natuurlijk niet de bedoeling als je op kamers gaat wonen. Met als gevolg dat rekeningen vaak blijven liggen en schulden aan huurbaas en nutsbedrijf ontstaan. ...»
   Caroline Sodenkamp, woordvoerder van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, Nibud. de Volkskrant Bron: academic.lexisnexis.nl 11/06/2003
 • Volwassen voor: Studenten leren eerder om volwassen te zijn.

  • Dus blijven de meesten lekker goedkoop op hun oude kinderkamer, terwijl ze ernaar snakken om eindelijk eens op eigen benen te staan en verantwoordelijkheid te dragen. Zo gaat de lol van het studentenleven er behoorlijk af. Wie dagelijks na college braaf met de trein teruggaat naar moeders pappot maakt van die gezelligheid - en de teleurstellingen, miskleunen en eenzaamheid die bij het volwassen worden horen - weinig mee. ...»
   de Volkskrant Bron: academic.lexisnexis.nl 24/09/2016
 • Sociaal tegen: Als er iets is, is er niemand thuis die je kan helpen.

  • "Als ik helemaal kapot ben na een lange dag school of optreden, is het fijn als er iemand voor je zorgt en vraagt: hoe gaat het? Dat als het allemaal even niet wil, je niet aan je lot bent overgelaten. Als ik op mezelf zou wonen, zou ik er moeite mee hebben hulp te vragen op dat soort momenten. Dat zie ik mezelf niet doen. En me stoerder voordoen dan ik me voel, kost alleen maar energie die ik beter kan gebruiken." ...»
   het Parabool Bron: academic.lexisnexis.nl 21/01/2017
 • Sociaal tegen: Veel ouders zijn ongerust.

  • In het ouderlijk huis blijven de ouders bezorgd achter. Maar liefst 80 procent van de ouders met een kind dat op kamers gaat, voorziet financiële risico s, blijkt uit een enquête van Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën. Bijna eenvijfde van de ouders vreest dat het geld op gaat in het stedelijke nachtleven.
   En dat is niet helemaal onterecht. Veel 17- en 18-jarige studenten hebben moeite met het inschatten van kosten of het aanleggen van buffers. Uitwonende studenten schatten hun uitgaven op 771 euro per maand, terwijl volgens het meest recente onderzoek van het Nibud er maandelijks 209 euro méér hun portemonnee uitgaat. En 15 procent heeft, wellicht als gevolg daarvan, een betalingsachterstand. Hoe voorkom je dat je kind op kamers in financiële problemen raakt?
   ...»
   NRC handelsblad Bron: academic.lexisnexis.nl 03/09/2016

reacties

reacties

reageer

poll