Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Terreurdreiging in Jemen: wat is er aan de hand?

Mattermap door Juliette Streng 12 augustus 2013

Op 1 augustus meldt de VS dat het zijn ambassade in Jemen sluit vanwege verhoogde terreur-dreiging. Andere landen volgen, ook burgers worden opgeroepen te vertrekken. Wat is er aan de hand?

 • Ondertussen: sinds juni is een Nederlands journalisten stel in Jemen ontvoerd

  • De Jemenitische Nobelprijswinnaar Tawakkol Karman pleit voor de vrijlating van de Nederlandse journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen. Karman benadrukt dat de twee 'vrienden van Jemen' zijn. Ze dringt er bij de Jemenitische autoriteiten op aan om er alles aan te doen om Spiegel en Berendsen vrij te krijgen. Ook vraagt ze de Jemenitische president zich persoonlijk met de ontvoeringszaak te bemoeien.
   Originele bron te bekijken via http://www.rnw.nl/arabic/article/895208
   ...»
   nu.nl Bron: nu.nl
  • Een stamhoofd, die betrokken is bij het bemiddelingsproces van de ontvoering in Jemen, laat aan CNN weten dat de gezondheid van het koppel stabiel is. Ze gaan echter wel door een depressie.
   Ook laat h
   et stamhoofd, die anoniem wenst te blijven, weten dat de veiligheid van Spiegel en Berendsen voorop staat. "De regering heeft aan diverse stamhoofden gevraagd om betrokken te zijn in de zaak en mee te helpen aan een veilige vrijlating." ...»
   Nu.nl Bron: nu.nl
  • We zetten alles op alles om Judith en Boudewijn vrij te krijgen. Het is een verschrikkelijke situatie waarin ze zich bevinden. (..) Een van de eerste dingen die ik deed, terug in Nederland (ik landde om 10.30 op Schiphol), en om 14.30 zat ik op het ministerie van Buitenlandse zaken en had een gesprek met de ouders van Judith en Boudewijn. Ze maakte zich zorgen, ze waren ongerust ook, voor de sluiting van de ambassade en wat dat zou betekenen voor hun kinderen. Het fijne van het gesprek was dat ik ze heb kunnen gerust stellen. Dat ondanks dat de ambassade gesloten is, wij alles op alles zullen zetten om onze inspanningen door te zetten om de gegijzelden vrij te krijgen. ...»
   Jeroen Verheul Nederlands ambassadeur Jemen Bron: Nieuwsuur
  • Op Facebook en via YouTube is de afgelopen dagen een filmpje gepubliceerd waarop de Nederlandse journalist Judith Spiegel te zien is met haar echtgenoot Boudewijn Berendsen. Het stel werd begin juni ontvoerd door een groep gewapende mannen uit hun huis in Jemen ...»
   De Volkskrant Bron: volkskrant.nl 15/07/2013
 • De drone-kwestie: drone aanvallen van de VS in jacht op Al Qaeda maken burgerslachtoffers

  • Drie Amerikaanse drone-aanvallen hebben vandaag in Jemen aan twaalf mensen het leven gekost. Dat heeft een hoge Jemenitische militair gezegd tegen het persbureau AP.

   Bij de laatste aanval was een auto het doelwit. Daarin zaten personen die door de VS als terroristen worden beschouwd. Bij twee drone-aanvallen eerder vandaag kwamen negen mensen om het leven.

   Aanslag
   De VS heeft het aantal dronevluchten in Jemen de afgelopen anderhalve week opgevoerd. De Amerikanen en andere westerse landen hebben aanwijzingen dat de al-Qaida-tak in Jemen een grote aanslag wil plegen.

   Vrijdag besloot de VS de ambassade in Jemen tijdelijk te sluiten. Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland deden dat ook.
   ...»
   NOS Bron: nos.nl 08/08/2013
  • US drone strikes have been effective in killing senior al-Qaeda leaders in Yemen but innocent civilians have also died, raising tensions in the impoverished and fragile country.

   There is little public support for al-Qaeda on the streets of Zinjibar, but plenty of anger over the strategy used to fight them. ...»
   Yalda Hakim BBC correspondent Bron: bbc.co.uk 08/08/2013
  • And then another man joins the conversation. I ask him who he blames for the destruction of his town.

   One man said:

   "
   Al-Qaeda are responsible for this and the nations that fund them. But also the drones, they are killing our people, killing our children and destroying our homes. The drones don't differentiate between people. They kill people." ...»
   Vox pop collected by Yalda Hakim, BBC correspondent Bron: bbc.co.uk 06/08/2013
  • "The US thinks it understands Yemen but the drones have been one of the most effective tools for AQAP to succeed in Yemen," said Farea al-Muslimi.

   (..)

   Mr al-Muslimi is one of the most pro-American voices in Yemen. He testified in front of a US Senate committee in a personal capacity after his own village was struck by a drone.

   He thinks the US is wrong to stay silent when civilians are being killed in targeted strikes.

   "
   You're killing civilians for no reason and you're not even going to say sorry after that or admit it, or issue an apology, or pay compensation?" ...»
   Farea al-Muslimi in front of US Senate committee Bron: bbc.co.uk
  • Yemen's government says all means are necessary to root out al-Qaeda, even if the US drone strikes are rallying support for the militant group.

   "I've heard this argument, there might be some truth to it," said Foreign Minister Abu Bakr al-Qirbi.

   "But
   if your targets are al-Qaeda leaders and if they are endangering the security of your country, there's no alternative." ...»
   Abu Bakr al-Qirbi Foreign Minister Yemen Bron: bbc.co.uk
  • Mohammed Ahmed Bagash says his eight-year-old daughter was killed in a drone strike
   "
   A big part of al-Qaeda power at the moment is convincing Yemenis that they are in a war with America, (that) America is attacking the sovereignty of Yemen and this government is non-legitimate."

   Mr al-Muslimi is one of the most pro-American voices in Yemen. He testified in front of a US Senate committee in a personal capacity after his own village was struck by a drone.

   He thinks the US is wrong to stay silent when civilians are being killed in targeted strikes.

   "You're killing civilians for no reason," said Mr al-Muslimi. "And you're not even going to say sorry after that or admit it, or issue an apology, or pay compensation?"
   ...»
   Mohammed Ahmed Bagash Bron: BBC
 • Hoe serieus is de dreiging voor de Nederlandse ambassade in Jemen?

  • Ambassadestaf Sana’a verlaat Jemen

   Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft besloten dat de gehele ambassadestaf uit Sana’a, de hoofdstad van Jemen, het land verlaat.
   Deze maatregel is genomen na nieuwe informatie dat een aantal westerse landen in Jemen potentieel doelwit is van een aanstaande terroristische aanslag. Nederland wordt als doelwit in Jemen genoemd. ...»
   Ministerie Buitenlandse Zaken Bron: rijksoverheid.nl 07/08/2013
  • Ik geniet van het werk daar, ik was net terug van vakantie en weer een week bezig en ja dan krijg je bericht dat je weer terug moet naar Nederland. Ik vond het verschrikkelijk.
   Jeroen Verheul Nederlands ambassadeur Jemen Bron: Nieuwsuur
  • Je beslist steeds op basis van de informatie die je krijgt. De afgelopen dagen hebben we steeds meer en specifiekere informatie gekregen en dat betekent dat er eerst was besloten om de ambassade dicht te doen met een negatief reisadvies en het advies aan Nederlanders om Jemen te verlaten. En gisteren terecht het besluit om ook de laatste medewerkers van de ambassade uit Jemen te laten vertrekken. ...»
   Dick Schoof terrorisme bestrijding & Veiligheid (NCTV) Bron: Nieuwsuur
  • Hoe ernstig moet Nederland deze terreurdreiging nemen?
   Knoope: "
   Dat is een onbeantwoordbare vraag. En een lastig dilemma voor de overheid. Ontwrichting en angst vormen onderdeel van de dreiging die terroristen uitoefenen. Als overheid moet je je bewust zijn van dreiging, maar aan de andere kant wil je de bevolking niet ongerust maken."
   "Daarom tref je zo veel mogelijk voorzorgsmaatregelen, die grotendeels onzichtbaar blijven. Burgers zijn zich dat nauwelijks bewust en dat is maar goed ook. Aan de andere kant constateer ik dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding het dreigingsniveau heeft verhoogd, ook al door de terugkeer van Syriëgangers."
   ...»
   Peter Knoope International Centre for Counter-Terrorism Bron: nu.nl
  • This was significant because it was the big guys talking, and talking about very specific timing for an attack or attacks.
   US official tegen de New York Times Bron: news.sky.com 06/08/2013
 • Tijdlijn en feiten: na de VS volgen ook VK en Nederland

  • Zawahiri gaf opdracht tot aanslag.

   De directe aanleiding voor de sluiting van de Amerikaanse ambassades is een onderschept gesprek van al-Qaida-leider Zawahiri geweest. Dat melden Amerikaanse media op basis van bronnen bij de inlichtingendiensten.

   Het onderschepte gesprek ging tussen Zawahiri en Nasser al-Wahishi, het hoofd van de Jemenitische tak van al-Qaida. Zawahiri zou Wahishi hebben opgedragen om een grote aanslag te plegen. Onbekend is wat het doelwit zou zijn, maar wel duidelijk is dat de geplande datum 4 augustus was, dus afgelopen zondag.

   Verrast
   Medewerkers van de inlichtingendiensten waren volgens Amerikaanse media verrast over het onderscheppen van het gesprek. Voor zover bekend is het hoogst ongebruikelijk dat Zawahiri, de opvolger van Osama bin Laden als al-Qaida-leider, rechtstreeks opdrachten geeft aan zijn ondergeschikten.

   De ontdekking van het terreurplan leidde eind vorige week tot de sluiting van veel Amerikaanse ambassades in Afrika en het Midden-Oosten. Nog altijd zijn er negentien dicht. Ook de Nederlandse ambassade in Jemen is uit voorzorg deze week gesloten.
   ...»
   NOS Bron: nos.nl 06/08/2013
  • Tijdlijn van de gebeurtenissen vanaf 6 augustus
   Nieuwsuur Bron: nieuwsuur.nl
  • 7 AUG
   Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft besloten dat de gehele ambassadestaf uit Sana’a, de hoofdstad van Jemen, het land verlaat. Deze maatregel is genomen na nieuwe informatie dat een
   aantal westerse landen in Jemen potentieel doelwit is van een aanstaande terroristische aanslag. Nederland wordt als doelwit in Jemen genoemd. ...»
   Ministerie van Buitenlandse Zaken Bron: rijksoverheid.nl 07/08/2013
  • Britain and America have told citizens to leave Yemen "immediately" as the al Qaeda terror threat intensifies.
   Sky News Bron: news.sky.com 06/08/2013
  • 6 AUG
   The Foreign and Commonwealth Office (FCO) advise against all travel to Yemen and strongly urge British nationals to leave now.
   Britse ministerie van Buitenlandse Zaken Bron: gov.uk 06/08/2013
  • There was an intercepted telephone call between al Qaeda leaders about a major attack as early as last Sunday. This was significant because it was the big guys talking, and talking about very specific timing for an attack or attacks. ...»
   US official tegen Sky News Bron: news.sky.com 06/08/2013

reacties

reacties

reageer

poll