Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

op kamers

Mattermap door Jenny Ge 20 april 2017

Op kamers

 • Nadeel: Op kamers gaan is ongezonder.

  • Studenten worden in hun eerste semester aan de universiteit gemiddeld één kilo zwaarder. Daarvan is 800 gram puur vet. Vooral een andere levensstijl leidt ertoe dat studenten aankomen, met name mannen en studenten op kamers. ...»
   Bron: Telegraaf 27/03/2013
 • nadeel: op kamers gaan kan hoge schulden veroorzaken en is vaak te duur.

  • Door het sociaal leenstelsel is studeren duurder geworden. Hoe kunnen ouders hun zoon of dochter financieel bijstaan?
   Studerende kinderen kosten veel geld. Een op kamers wonende student geeft volgens
   de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) maandelijks meer dan 1.100 euro uit.
   De grootste kostenpost is de kamer: gemiddeld betaalt een student 366 euro huur per maand. Voor studenten is het soms moeilijk rondkomen. Nu de studiefinanciering geen gift meer is, maar een lening, kijken zij vaker hun ouders aan.
   ...»
   Bron: ELS 12/04/2017
  • Door het afschaffen van de basisbeurs blijven steeds meer studenten thuis wonen. Een kamer is nu echt te duur geworden. 'Ik wil ook de studentenexperience, maar dat gaat gewoon niet.'
   Dat kamertje voo
   r jezelf, waar niemand ziet hoe laat je thuiskomt. Ver weg van ouders die roepen dat er opgeruimd moet worden. Steeds minder studenten gaan ernaar op zoek. Want met de afschaffing van de basisbeurs in het hoger onderwijs vanaf dit collegejaar is zo'n kamertje moeilijker te betalen. ...»
   Bron: de volkskrant 01/10/2015
 • voordeel: Studenten die op kamers gaan vinden sneller een baan omdat ze zelfstandiger zijn.

  • Het uitstel van zelfstandigheid heeft ook een nadeel. Uit een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van Elsevier blijkt dat thuiswonende studenten weliswaar sneller afstuderen maar langer op zoek zijn naar een passende baan en daar minder mee verdienen dan studenten die op kamers woonden. ...»
   SEO Economisch Onderzoek Bron: NRC Handelsblad 11/12/2015
 • voordeel: Door op kamers gaan kan je te weten komen wie je bent en bij welke studieverenigingen en andere activiteiten wil zijn.

  • In haar gesprekken met dergelijke studenten benadrukt Van Rees dat het juist belangrijk is om te weten wat en hoe je zelf wilt zijn, en wat jij zelf leuke mensen en leuke bezigheden vindt. En daar zoek je dan vervolgens actief vrienden bij. Bijvoorbeeld door je bij een van de studentenverenigingen aan te sluiten of bij een sportclub of iets anders. 'Vrienden dienen zich namelijk niet vanzelf aan,' waarschuwt Jeanette van Rees. 'Je moet investeren, je nek uitsteken, doorgaan als het tegenzit. Dat is de enige manier. Als je thuis op de bank blijft zitten, gebeurt er niets.' ...»
   Bron: Jose van der Sman 19/09/2013
 • voordeel: Wanneer je op kamers gaat heb je meer vrijheid.

  • Op kamers gaan betekent vrijheid, en nooit meer aardappels eten en zelf weten hoeveel stroopwafels ik tussendoor snoep en hoe laat ik naar bed ga en op feesten net zo lang kunnen blijven als ik wil, zonder de laatste trein te hoeven halen. Ik was jaloers op jaargenoten die door hun ouders op hun achttiende het huis waren uitgezet met de opmerking: 'Zo, we hebben lang genoeg voor je gezorgd, Zoek het nu zelf maar uit.' ...»
   Bron: trouw 30/01/2013
 • voordeel: studenten zetten zich meer in op kamers door de sociale controle.

  • Het is niet alleen leve de lol in Huize Boerenkool. Studenten op kamers zetten zich meer in voor hun studie, zegt Van der Slikke. ‘Meer dan studenten die bij hun ouders wonen.’ De sociale controle is groot: als een huisgenoot tegen je zegt dat je studie voorgaat, luister je eerder dan wanneer je moeder je vermaant. ...»
   Bron: Elsevier 05/10/2016
 • nadeel: Studenten gaan meestal slecht om met hun kamers en zijn onhygiënisch.

  • Zodra jongeren op kamers gaan, worden ze vaak van de ene op de andere dag viespeuken. Daarvoor zijn diverse oorzaken aan te wijzen. Tot hun achttiende waren ze er meestal aan gewend dat moeder hun was deed, hun kamer schoonmaakte en alles achter hun kont opruimde.
   De tweede reden is het feit dat hun studentenkamer vaak zo klein is dat ze niet weten waar ze met hun troep naartoe moeten. Of ze delen met andere studenten de woon- en badkamer en keuken en niemand voelt zich geroepen de rotzooi op te ruimen. Ten derde hoort het ook een beetje bij het studentenleven om zoveel mogelijk rotzooi te maken.
   Uit onderzoek van Blokker blijkt dat een op de drie studenten zich schaamt voor de hygiëne in hun studentenhuis. De keuken is de vieste plek. Afzuigkap, keukenkastjes en koelkast worden zelden schoongemaakt. Liefst vier op de vijf studenten heeft last van ongewenste huisgenoten. Vooral muizen en zilvervisjes zijn ruimschoots aanwezig, net als mieren en motten.
   ...»
   Bron: telegraaf 31/07/2015

reacties

reacties

reageer

poll