Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Expert Mattermap: Youtubers in de journalistiek (7 experts)

Mattermap door Silvinio Osanto 26 oktober 2017

Hoe kunnen youtubers de journalistiek helpen om journalistieke verhalen te maken die een realistischer beeld van de maatschappij geven?

 • EXPERTS

  • Selli Altunterim is eindredacteur van het Youtubekanaal 'Rauwkost'. Op het kanaal verschijnt iedere dinsdag om 17.00 een post waarin Youtubers Diana Leeflang (DisforDazzle), Youssef Koukouh (YousToub), Veras Fawaz (Fijne Vrienden), George Chvojka (Fijne Vrienden), Rens Polman (Lieve Bertha) en Defano Holwijn (Defano) afwisselend van elkaar een actueel of opvallend onderwerp bespreken. De laatste video dateert echter van 28-03-2017 ...»
   Selli Altunterim Eindredacteur Rauwkost (NTR) Bron:
  • Lara Ankersmit leidt bij de NOS de afdeling Digitale Media, een team van creatieve mensen, verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe websites en apps. NOS Lab is een van de voorbeelden waar innovatieve projecten worden bedacht en gerealiseerd. Begin 2016 schreef zij op in een blogbericht op de website van het Stimuleringsfonds Voor De Journalistiek dat YouTube niet weg te denken is uit het medialandschap, maar de verhouding tussen nieuwsorganisaties en het distributiekanaal is een moeizame. ...»
   Lara Ankersmit Hoofd Digitale Media NOS Bron: svdj.nl
  • In de zomer van 2016 stond het thema 'Treitervloggers' vaak centraal in de Nederlandse media. Jeroen Smit werd uitgenodigd bij De Wereld Draait Door om zijn mening te geven op dit onderwerp. In gesprek met Mathijs van Nieuwkerk gaf hij aan dat de journalistiek is veranderd. Waar er vroeger schaarste was en nieuws alleen werd gemaakt door ene kleine groep, leven we nu in een tijd dat 'iedereen zijn eigen krantje kan maken.' En de mensen kunnen ook nog eens makkelijk geld verdienen met deze content. In zijn ogen is dit gevaarlijk. Een filter voor aanstootgevende beelden zou een oplossing zijn voor hem.

   Smit heeft een rijke ervaring in de journalistiek. Hij was redacteur bij Het Financieele Dagblad, chef economie bij het Algemeen Dagblad en hoofdredacteur van het weekblad FEM/DeWeek, voordat hij zich vestigde als freelance journalist. De afgelopen jaren presenteerde hij verschillende radioprogramma’s bij BNR Nieuwsradio en was hij presentator bij de actualiteitenprogramma’s Nova en Buitenhof. In 2010 presenteerde hij de documentairereeks Leiders Gezocht voor de NTR. (website http://jeroensmit.net/hoogleraar-journalistiek-rug/)
   ...»
   Jeroen Smit hoogleraar Journalistiek aan de Faculteit der Letteren Rijksuniversiteit Groningen Bron: De Wereld Draait Door 16/09/2016
  • “Ik zat in september 2014 in de tuin bij mijn toenmalige vriendin en wat vrienden van haar, die net van de middelbare school af waren. Normaal praat ik heel veel, maar deze keer was ik stil. Ik luisterde twee uur lang naar hun gesprekken en het viel me op dat ze eigenlijk niks zeiden. Dat was op een moment dat er interessante thema’s waren als de Gaza-strook, Oekraïne en IS. Hele grote problemen waar zij het gewoon niet over hadden. Daardoor begon ik mij af te vragen waarom zij zich daar nou niet mee bezighouden. Na onderzoek besefte ik dat er voor middelbare scholieren ook geen nieuwsbron is waar ze over dit soort onderwerpen horen en lezen.”

   "Vloggen is razend populair onder de huidige middelbare scholieren en de perfecte manier om een verhaal te vertellen. We gaan kijken wat er in de doelgroep speelt en daar hangen we vlogs aan. We willen die onderwerpen uit elkaar trekken en er iets leuks van maken door er op een hele laagdrempelige manier informatie in te stoppen.”

   Nieuws is er voor iedereen. Wachten op het journaal is natuurlijk een beetje achterhaald en rond die tijd heb je vast wat leukers te doen. Daarom bieden wij je content die je kunt bekijken wanneer dat jou uitkomt. Wij begrijpen ook wel dat niet iedereen zit te wachten op een saai en droog nieuwsbericht, dat willen wij veranderen. Geen saaie nieuwsitems meer en geen monotone nieuwslezers die eruit zien alsof ze totaal geen zin in het leven meer hebben.
   ...»
   Michiel Kalverda oprichter nieuwsplatform TMI Bron: Business insider
  • "Ismail Ilgun heeft een bijzonder talent en deze documentaire is interessante journalistiek. In 20 minuten krijgen we een rondleiding door een wijk zoals we die zelf niet snel zouden zien, al is het maar omdat de aanwezigheid van een ‘gewone’ journalist de situatie zou veranderen. We keuren niet goed of af wat er wordt getoond, maar we willen het wel laten zien. Dat is waar journalistiek voor is: tonen wat er gebeurt." ...»
   Hans Nijenhuis Hoofdredacteur Algemeen Dagblad Bron: Algemeen Dagblad 21/04/2017
  • "Ik wil niet arrogant klinken, maar ik kan iets wat anderen niet kunnen - oprecht connecten met de bewoners van achterstandswijken. Omdat ze weten dat ik real ben, dezelfde ervaringen heb, zelf ook constant in hokjes word gepropt en daarom nooit over hen zal oordelen." ...»
   Ismail Ilgun vlogger/maker van docu-serie 'Achterbuurten' Bron: De Correspondent 15/06/2017
  • “Vloggers zijn niet per definitie journalisten. De hele nieuwe generatie is gewend om zichzelf te filmen. Zij leggen dingen vast, maar ontberen de journalistieke verantwoordelijkheid om feiten te checken, research te plegen en hoor en wederhoor toe te passen. Dit zijn waarden die ook in het digitale medialandschap overeind blijven.” ...»
   Klaske Tameling media-adviseur en onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht Bron: Argos 22/10/2016

reacties

reacties

reageer

poll