Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Op Kamers Gaan betoog

Mattermap door Sander Ewals 20 april 2017

Op Kamers Gaan

 • Nadelen

 • Voordelen

 • Je hebt minder tijd voor school, omdat je je huis moet onderhouden

  • Zelfstandig leven is naast een voordeel uiteraard ook een nadeel. Je moet nu immers zelf voor je voeding, drank, was en strijk zorgen. Bij pendelende studenten maken de ouders ’s avonds wel iets klaar, maar bij kamerstudenten is dit helemaal niet zo. Zelf instaan voor je hele huishouden kan best vermoeiend zijn en bijgevolg ook een nadeel zijn van het wonen op kamers. ...»
   Auteurjr Bron: InfoNu 24/09/2015
 • Op kamers gaan kost veel geld

  • Dat kamertje voor jezelf, waar niemand ziet hoe laat je thuiskomt. Ver weg van ouders die roepen dat er opgeruimd moet worden. Steeds minder studenten gaan er naar op zoek. Want met de afschaffing van de basisbeurs in het hoger onderwijs vanaf dit collegejaar is zo'n kamertje moeilijker te betalen.

   In plaats daarvan blijven studenten langer bij hun ouders wonen. Dat blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting, een enquête van kenniscentrum studentenhuisvesting Kences onder ruim 42.000 studenten. Naar verwachting daalt het aantal uitwonende studenten met 13.000 de komende acht jaar. Zonder de afschaffing van de maandelijkse overheidstoelage, zou dat aantal juist stijgen met 22.000.

   Dat zou betekenen dat het tekort aan studentenwoningen in veel steden kleiner wordt. Studenten die nog wel een plekje voor zichzelf zoeken, vinden dat makkelijker. Vooral in Maastricht. Daar worden 18 procent minder uitwonende studenten verwacht. Ook in Arnhem, Breda, Groningen, Nijmegen, Tilburg en Utrecht neemt het aantal kamerzoekers aanzienlijk af - met 10 tot 15 procent.

   In Amsterdam, de stad met de meeste studenten en duurste kamers in Nederland, blijft de vraag naar studentenwoningen wel stijgen. Naar verwachting blijft de vraag in Den Haag en Wageningen ook toenemen. In Eindhoven, Delft en Rotterdam blijft die min of meer gelijk.

   Ook uit onderzoek van het Nibud bleek onlangs dat studenten thuis blijven wonen vanwege de afschaffing van de basisbeurs. Veel goedkoper. Een student die thuis woont, geeft dit jaar gemiddeld 535 euro per maand uit. Tegen 980 euro voor wie op zichzelf woont, aldus het Nibud.

   Studenten krijgen vanaf dit collegejaar geen beurs meer, maar kunnen lenen bij de overheid: maximaal 1.016 euro per maand. De aanvullende beurs, voor studenten met ouders die weinig verdienen, bestaat nog wel. Die beurs is hoger voor uitwonende studenten.

   Voor de meeste studenten betekent de invoering van het nieuwe leenstelsel: afstuderen met hogere schulden. Onderwijsminister Jet Bussemaker (PvdA) verwacht dat de gemiddelde studieschuld 21.000 euro bedraagt voor nieuwe studenten. Dan maar wat langer bij papa en mama in huis.
   ...»
   Tom Vannink Redacteur Volkskrant Bron: Volkskrant 01/10/2015
 • Je moet de kamer delen met je huisgenoten

  • Wonen op kamers houdt vaak in dat je een gemeenschappelijke ruimte of huiskamer hebt, inclusief gemeenschappelijk sanitair (douche en toilet). In de meeste gevallen heb je dus op dit vlak minder privacy dan dat je thuis zou hebben. Uiteraard hoeft het niet altijd zo te zijn. Indien je iets meer betaalt, dan bestaat de mogelijkheid dat je toch over een aparte douche en toilet beschikt. ...»
   Auteurjr Bron: InfoNu 24/09/2015
 • Het is goed voor je zelfstandigheid

  • Je studententijd is een nieuwe fase in je leven en in je persoonlijke ontwikkeling. Op kamers gaan is daarbij een kans om wat zelfstandiger te worden. Zelf koken, je kamer schoonhouden en je eigen financiën regelen. Het grote voordeel hiervan is dus dat je alles in eigen hand hebt. Het grote nadeel is dat er best veel op je af kan komen in deze periode. En dan sta je er in basis dus wel alleen voor. Je kunt je soms eenzaam kunnen voelen in de keuzes die je allemaal moeten maken. Je wilt ook niet meteen hun ouders bellen voor advies, want dat voelt dan toch een beetje als terugkrabbelen. Alles bij elkaar is het wel een goede leerschool en komt elke student er sterker en zelfstandiger uit, als ze voor het eerst op kamers gaan. ...»
   Ervaringen van studenten Bron: www.studenten.net
 • Je hoeft niet met de trein te gaan

  • Bij je ouders wonen betekent voor elk college dat hele eind met de trein naar de stad. Geen pretje, want je bent natuurlijk altijd veel te laat (colleges om negen uur ’s ochtends moeten verboden worden) en dan is de enige plek die nog vrij is het stoeltje in de gang, naast het naar uitwerpselen stinkende toilet. Alsof dat nog niet erg genoeg is kom je altijd te laat op college, omdat de dienstregeling van de NS elke dag in de soep loopt door een paar blaadjes op de rails. Nee, ga dan maar lekker op kamers wonen. Je rolt om vijf voor negen je bedje uit, trekt je stinkkloffie van de vorige dag aan, fietst een stukje en nestelt je lekker diep in de collegebanken. Helemaal klaar voor een productief dagje. ...»
   Wigger (27) uit Groningen Bron: www.studenten.net
 • Je hebt veel meer vrijheid als je op kamers gaat

  • Als jij in je studentenhol in je smerige semi-witte onderbroek op de bank de hele dag slechte tv-series wilt kijken, dan moet je dat vooral doen. Geen mens die je tegenhoudt. Ook als je in diezelfde onderbroek een eitje wilt bakken, op de wc wilt zitten met de deur wagenwijd open of een bacteriecultuur probeert te kweken in je eigen afwas; allemaal geen probleem want je moeder is toch niet in de buurt om op je te zeuren. Je huisgenoten zijn er natuurlijk wel, maar die zijn een stuk makkelijker te negeren. ...»
   Wigger (27) uit Groningen Bron: www.studenten.net

reacties

reacties

reageer

poll