Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Op kamers?

Mattermap door jacintha ansinger 21 april 2017

Op kamers?

 • Tegen financieel I: Veel duurder.

  • Als je kind op kamers woont, is de huur een grote kostenpost. Daar komen kosten voor levensonderhoud en studiekosten bij. Het collegegeld voor hoger onderwijs is dit studiejaar 1.984 euro. Het Nibud heeft op een rijtje gezet hoeveel een gemiddelde student per maand kwijt is aan huur, studieboeken, boodschappen, kleding, vervoer en zaken als uitgaan, sport en ontspanning (zie kader). ...»
   Irene van den Berg Bron: Algemeen Dagblad 23/11/2016
  • Studerende kinderen kosten veel geld. Een op kamers wonende student geeft volgens de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) maandelijks meer dan 1.100 euro uit.

   De grootste kostenpost is de kamer: gemidde
   ld betaalt een student 366 euro huur per maand. Voor studenten is het soms moeilijk rondkomen. ...»
   Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) Bron: Elsevier 15/04/2017
 • Voor zelfstandig: Studenten worden zelfstandiger als zij op kamers gaan.

  • Ze is ervan gegroeid, zegt ze. "Ik ben zelfstandiger, assertiever geworden. Dat ziet mijn moeder ook en dat vindt ze okay.
   Ouafae Bahi Student Bron: Trouw 13/04/2007
 • Voor sociaal: Studenten worden socialer door het omgaan met kamer/huisgenoten

  • Wat de havisten wel goed kunnen is contacten leggen. Met vage bekenden en volslagen onbekenden. Mirjams moeder: "Ik hoor zoveel namen voorbijkomen, ook namen die nooit eerder vallen en dan ineens heel vaak." ...»
   Moeder van Mirjam (>student) Bron: NRC Handelsblad 23/05/2005
 • Tegen tijd: Minder tijd voor je studie omdat je zelf voor het huishouden moet zorgen.

  • "Na voetbal ligt mijn huis vol met kunstgraskorrels. Mijn moeder ergerde zich er altijd aan: 'Mens, zeur niet zo', dacht ik dan. Maar nu ik op mezelf woon, merk ik hoe vervelend het eigenlijk is, en sta ik zelf te bezemen. Op kamers wonen betekent een grote verandering: opeens moet ik elke dag nadenken over wat ik ga eten. Al schuif ik trouwens nog regelmatig bij mijn ouders aan, zij wonen in de buurt. ...»
   Annabelle Hinam Student Bron: Trouw 10/12/2016
  • "Ik ben wel chaotisch," geeft Lauri toe. Voor haar zitten er meer voor- dan nadelen aan het thuis wonen. "Toen ik op kamers woonde, was ik nogal slecht in eten koken. Nu kan ik gewoon mee-eten. En de was wordt gedaan. ...»
   Lauri van Bodegraven Student Bron: Het Parool 25/03/2017
 • Voor afstand: De afstand van school naar universiteit is meestal veel kleiner.

  • De groep studenten die buiten hun studiestad thuis woont, is het hardst gegroeid. Dat zijn allemaal jongeren die even moeten reizen om op hun universiteit of hogeschool te komen.
   Ardin Mourik Directeur van Kences Bron: Trouw 15/09/2016
 • Voor vrijheid: Je hebt meer vrijheid omdat je zonder je ouders woont.

  • Ik zou wel graag op kamers willen voor de vrijheid, om zelf te weten hoe laat je thuiskomt en zelfstandig dingen te regelen. Je hoort wel verhalen over studentenhuizen, het lijkt me leuk om bij zo'n groep te horen. ...»
   Marieke Koekkoek Eerstejaars student biologie en medisch laboratorium onderzoek Bron: Trouw 16/09/2016
 • Tegen financieel II: Jongeren kunnen niet altijd goed met hun geld omgaan.

  • Ouders willen vaak niet dat hun kinderen schulden maken om te kunnen studeren. Maar op een gegeven moment is het kiezen, zegt Van der Wal. „Jongeren kunnen gaan studeren en ongelofelijk veel van hen gaan feestvieren, mede gefinancierd door de studielening. Maar je kunt als ouders ook zeggen: die lening is er om je studie te bekostigen. Ga werken om in je levensonderhoud te voorzien, en waar nodig betalen we wat bij.” ...»
   Maria van der Wal Opvoeddeskundige Bron: De Telegraaf 07/01/2017
  • Los van de gemaakte afspraken, adviseert Van der Wal terughoudendheid in de bemoeienis met de uitgaven. Ze moeten het zoveel mogelijk zelf doen. En als ze het liever uitgeven aan drank en feestjes dan dat ze het bewaren voor de huur? Het is hun geld. ...»
   Marina van der Wal Opvoedkundige Bron: NRC Handelsblad 03/09/2016
 • Tegen psychologisch: Thuis zijn er veel meer mensen met een hechtere band waarmee je kunt praten.

  • Hoewel ze in principe alles zelfstandig kan, is ze blij dat ze niet op kamers zit. "Als ik helemaal kapot ben na een lange dag school of optreden, is het fijn als er iemand voor je zorgt en vraagt: hoe gaat het? Dat als het allemaal even niet wil, je niet aan je lot bent overgelaten. Als ik op mezelf zou wonen, zou ik er moeite mee hebben hulp te vragen op dat soort momenten. Dat zie ik mezelf niet doen. En me stoerder voordoen dan ik me voel, kost alleen maar energie die ik beter kan gebruiken." ...»
   Kim Spierenburg Bron: Het Parool 21/01/2017
  • Voorlopig ben ik nog niet zo onafhankelijk, want ik blijf thuis wonen bij mijn familie. Ik wil niet op kamers, dat spreekt mij totaal niet aan, ik ben een echt familiemens. Mijn oudere zussen wonen ook nog thuis, we hebben een sterke band en we weten dat we voorlopig nog samen moeten leven onder één dak, dan wil je het een beetje fijn hebben met elkaar." ...»
   Chaima Maatoug Bron: Trouw 10/12/2016

reacties

reacties

reageer

poll