Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Natuurwijn

Mattermap door Birk Heijkants 27 september 2017

Natuurwijn / vin nature

  • Positief

    • Hij ziet het andersom: veel grote huizen in Bordeaux en Bourgogne worden opgekocht door Chinezen, Amerikanen en Arabieren. Deze mensen zien wijn als handelswaar en investering, de gewone liefhebber kan dit absoluut niet betalen. "Natuurwijnen worden gemaakt door mensen die zich vooral bezighouden met de smaak en zuiverheid en die zelf ook echt gek zijn op wijn." ...»
      Munchies Figo van Onna Choux adam Bron: munchies.vice.com 20/07/2015
    • "Als ik natuurwijn drink heb ik nooit ergens last van", vertelt wijnkenner Nicolaas Klei. "Als ik een goedkope wijn drink, met veel sulfiet erin, dan krijg ik al een kater tijdens het proeven."
      RTL Nicolaas Klei Bron: rtlnieuws.nl 10/07/2017
  • Wat is natuurwijn?

    • omdat Vin nature in de jaren 80 van de vorige eeuw ontstaan is. Simpelweg als tegenhanger van wijnen die (met de nodige hulpmiddelen en toevoegingen) meer en meer ‘fabrieksmatig’ werden gemaakt. Alles onder controle, met een constante ‘kwaliteit’ én betaalbaar. ...»
      Culy Bron: culy.nl 07/02/2016
    • Maar wat is natuurwijn nu eigenlijk? Daarin hoopt INAO meer duidelijkheid te verschaffen. Deze Franse wijnautoriteit, die de regelgeving heeft bepaald voor de ruim 350 appellations, belegde daarvoor een inventariserende sessie met de AVN. Deze Association des Vins Naturels bestaat uit vijftig producenten die biologisch of biodynamisch wijngaardenieren, slechts druifeigen gisten gebruiken en niet aanzoeten of aanzuren. Ook enzym-toevoegingen tolereren zij niet. En hun druiven worden met de hand geplukt. ...»
      NRC Bron: nrc.nl 04/03/2017
    • Interestingly, some winemakers are reaching back into the past to revive old techniques. These techniques not only introduce new and exciting textures and tastes, but also open up possibilities for food compatibility. Some of the techniques that are influencing the wines you are drinking today include the following: ...»
      The Guardian Bron: theguardian.com
  • Waar kun je het drinken?

    • Figo van Onna en chef-kok Merijn van Berlo openden samen ‘wijnrestaurant’ Choux in Amsterdam, waar je uitsluitend van natuurwijn kunt genieten. Een nacht met dertien flessen vin nature eindigde met maar een klein beetje hoofdpijn. ...»
      Munchies Bron: munchies.vice.com 20/07/2015
    • Smaken verschillen, zeker als het die van hippe natuurwijn betreft. Maar het eten van Bar Centraal staat buiten kijf: dat is héél goed.
      Parool Bron: parool.nl 12/08/2017
  • Kritisch

    • Om maar met de deur in huis te vallen: natuurwijn bestaat niet. Wijn ís geen natuurlijk product, anders was het azijn geweest. Wijn ontstaat door menselijk ingrijpen. Het wordt gemaakt van geperste druiven die men laat gisten, waardoor alcohol vrijkomt. ...»
      Volkskrant Bron: volkskrant.nl
    • Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut vindt het onterecht om met de boze vinger naar sulfiet te wijzen. "Zonder sulfiet zal het katerige gevoel misschien iets minder zijn, maar als je drie glazen met sulfiet drinkt en drie zonder is het niet zo dat je minder leverschade hebt." ...»
      RTL Eva Ehrlich Bron: rtlnieuws.nl 10/07/2017
    • But like any trend, it’s become a marketing game—producers who not five years ago touted their use of “selected yeasts,” are now noting their practice of “native” or “natural fermentation.”
      The Growler Bron: growlermag.com
  • Natuurwijn is leefstijl

    • Jan van Roekel werd in Frankrijk verliefd op de wilde wereld van natuurwijn. Hij gaf zijn baan als financial controller op en bemachtigde een wijngaard in Frankrijk waar hij nu zelf wijn maakt.
      Munchies Bron: munchies.vice.com 19/04/2017
    • Wellicht tref ik daar ook Jan van Roekel van importeur Clavelin. Hij verkoopt wijn met de briljante naam ‘Bitte werfen Sie kein Plastik im Ozean 2015’.
      NRC Bron: nrc.nl 04/03/2017
    • De stap om mijn saaie kantoorbaan op te geven om dit te gaan doen was gemakkelijk om te zetten: in tegenstelling tot de reguliere wijnwereld is de wereld van natuurwijn geweldig. Ten eerste is de drank veel puurder dan 'gewone' wijn Er is niks aan toegevoegd - hooguit een beetje sulfiet -, iets wat bij reguliere wijn wel gebeurt. Daarnaast is het hele wereldje eromheen ook puurder en avontuurlijker. Natuurwijn is geen drankje dat wordt gedronken door je rijke oom die een of andere dure wijncursus heeft gevolgd en daar onophoudelijk over praat aan de eettafel. Het is inclusiever en minder blasé.  ...»
      Munchies Bron: munchies.vice.com 19/04/2017
    • Want to sound like a natural-wine natural? Here’s your cheat sheet:
      Brettanomyces: Or Brett for short. A little bit of this wild yeast gives wine a pleasant barnyard funk; too much signals spoilage.
      G
      louglou: French slang for light red wine that is so chuggable it glou-glou-glous all the way down your gullet.
      Oxidation: Not the flaw! A technique where white wine is exposed to air during the process to create savory notes of bruised apples or nuts.
      Skin Contact: When a white is fermented like a red, with the grape skins, a.k.a. orange wine or “what the hip kids are drinking right now.”
      V.A.: Short for volatile acidity. It’s sometimes for better, with notes of balsamic. And sometimes for worse, with notes of “Wow, this tastes like vinegar.”
      ...»
      bonappetit Bron: bonappetit.com 28/08/2017
    • Two years ago, Action Bronson was approached backstage at his Paris concert by a fan who just happened to be Clovis Ochin, the top natural wine distributor in Paris. Although Bronson has been back to Paris several times since their first encounter those two nights in September, this was the first time that cameras were present to capture the magic. ...»
      Munchies Action Bronson Video Bron: youtube.com 10/08/2017
    • Bij proeverijen is het belangrijk op welke dag die valt, want volgens de biodynamische kalender van Maria Thun hebben we te maken met root, fruit, earth and leaf days. Gelukkig is er een app met de kalender. Geloof het of niet, er is echt verschil te proeven. ...»
      Misset Horeca Bron: missethoreca.nl
    • The current cool-kid playlist is heavy on the Loire, Jura and Champagne ?in France; loves the lo-fi movement of natural wine; and embraces talent in offbeat places such as the Canary Islands or Sicily’s Mount Etna (volcanoes are very in). ...»
      Food & wine Bron: foodandwine.com 19/09/2017
    • He compares it to the influence of hippie or even punk rock music on the broader music landscape in that it has pushed winemakers to reconsider how they approach their craft. 
      AFR Bron: afr.com 01/08/2017
    • t's a bit like being raised on the pumped-up Hollywood blockbusters of the eighties and early nineties and then suddenly being exposed to indie films. It takes a while to adjust from Die Hard to Slacker in a bottle. ...»
      Esquire Bron: esquire.com 27/04/2017
  • Persaandacht

    • Eerder Bar Brouw, bekend om zijn spe­ciaalbieren en vleesbacchanalen. Sinds een maand is wijngod Bacchus hier neergestreken in de vorm van de tweede vestiging van Glou Glou, voor al uw natuurwijn.
      Parool Bron: parool.nl 10/06/2017
  • Wetenschap: geschiedenis, biologie, vinologie

reacties

reacties

reageer

poll