Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Beschouwing Nederlands Yves Baljet- Op kamers

Mattermap door John Cena 20 april 2017

Op kamers

 • Goed voor algemene ontwikkeling

  • „Voor je algemene ontwikkeling is het heel goed om in je studietijd op kamers te gaan. Je bouwt nieuwe contacten op en verbreedt je wereld. Je wordt verantwoordelijk voor je eigen huishouden met weinig gevolgen. Ouders zijn er meestal toch nog om je uit de ellende te redden. Er is meer speelruimte, je kunt oefenen met het grote mensenleven.” ...»
   Marina van der Wal Pedagoog Bron: De Telegraaf 02/01/2017
 • Op kamers wonen is duur

  • Eindexamenkandidaten die straks voor hun studie op kamers willen
   gaan, stuiten op gigantisch hoge huurprijzen. Want de studentenkamers in ons
   land zijn duurder dan ooit.
   Arianne Mantel Telegraaf Bron: De Telegraaf 17/05/2016
  • Dat kamertje voor jezelf, waar niemand ziet hoe laat je thuiskomt. Ver weg van ouders die roepen dat er opgeruimd moet worden. Steeds minder studenten gaan er naar op zoek. Want met de afschaffing van de basisbeurs in het hoger onderwijs vanaf dit collegejaar is zo'n kamertje moeilijker te betalen. In plaats daarvan blijven studenten langer bij hun ouders wonen. Dat blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting, een enquête van kenniscentrum studentenhuisvesting Kences onder ruim 42.000 studenten. Naar verwachting daalt het aantal uitwonende studenten met 13.000 de komende acht jaar. Zonder de afschaffing van de maandelijkse overheidstoelage, zou dat aantal juist stijgen met 22.000.

   Dat zou betekenen dat het tekort aan studentenwoningen in veel steden kleiner wordt. Studenten die nog wel een plekje voor zichzelf zoeken, vinden dat makkelijker. Vooral in Maastricht. Daar worden 18 procent minder uitwonende studenten verwacht. Ook in Arnhem, Breda, Groningen, Nijmegen, Tilburg en Utrecht neemt het aantal kamerzoekers aanzienlijk af - met 10 tot 15 procent.
   Hogere schulden
   Onderwijsminister Jet Bussemaker verwacht dat de gemiddelde studieschuld 21.000 euro bedraagt voor nieuwe studenten
   In Amsterdam, de stad met de meeste studenten en duurste kamers in Nederland, blijft de vraag naar studentenwoningen wel stijgen. Naar verwachting blijft de vraag in Den Haag en Wageningen ook toenemen. In Eindhoven, Delft en Rotterdam blijft die min of meer gelijk.

   Gemiddeld zijn studenten dit jaar 470 euro per maand kwijt aan woonlasten.

   Ook uit onderzoek van het Nibud bleek onlangs dat studenten thuis blijven wonen vanwege de afschaffing van de basisbeurs. Veel goedkoper. Een student die thuis woont, geeft dit jaar gemiddeld 535 euro per maand uit. Tegen 980 euro voor wie op zichzelf woont, aldus het Nibud.

   Studenten krijgen vanaf dit collegejaar geen beurs meer, maar kunnen lenen bij de overheid: maximaal 1.016 euro per maand. De aanvullende beurs, voor studenten met ouders die weinig verdienen, bestaat nog wel. Die beurs is hoger voor uitwonende studenten.

   Voor de meeste studenten betekent de invoering van het nieuwe leenstelsel: afstuderen met hogere schulden. Onderwijsminister Jet Bussemaker (PvdA) verwacht dat de gemiddelde studieschuld 21.000 euro bedraagt voor nieuwe studenten. Dan maar wat langer bij papa en mama in huis.
   ...»
   Tom Vennink Volkskrant Bron: Volkskrant 01/10/2015
 • Niet hoeven reizen met de trein

  • Bij je ouders wonen betekent voor elk college dat hele eind met de trein naar de stad. Geen pretje, want je bent natuurlijk altijd veel te laat (colleges om negen uur ’s ochtends moeten verboden worden) en dan is de enige plek die nog vrij is het stoeltje in de gang, naast het naar uitwerpselen stinkende toilet. Alsof dat nog niet erg genoeg is kom je altijd te laat op college, omdat de dienstregeling van de NS elke dag in de soep loopt door een paar blaadjes op de rails. Nee, ga dan maar lekker op kamers wonen. Je rolt om vijf voor negen je bedje uit, trekt je stinkkloffie van de vorige dag aan, fietst een stukje en nestelt je lekker diep in de collegebanken. Helemaal klaar voor een productief dagje. ...»
   Wigger (27) Student uit Groningen Studenten.net Bron: Studenten.net 02/04/2016
  • Nadelen van het studeren in een grote stad: Ik ben bijna nog nooit op tijd geweest en ook op dit moment wordt er weer aan het spoor gewerkt tot 2 oktober, maar ik heb al een aantal keer gehad dat mijn trein gewoon helemaal niet meer reed of pas uren later weer ging rijden. Ook ben ik de laatste keren een aantal keer in Breda geweest om om te rijden en dat is zeker geen feest, vooral niet als je ‘s avonds laat daardoor thuis komt. ...»
   Janneke (student) Onhelder.nl Bron: Onhelder.nl 29/11/2016
 • Minder tijd voor studie door levensonderhoud (koken, boodschappen etc)

  • Zelfstandig leven is naast een voordeel uiteraard ook een nadeel. Je moet nu immers zelf voor je voeding, drank, was en strijk zorgen. Bij pendelende studenten maken de ouders ’s avonds wel iets klaar, maar bij kamerstudenten is dit helemaal niet zo. Zelf instaan voor je hele huishouden kan best vermoeiend zijn en bijgevolg ook een nadeel zijn van het wonen op kamers. ...»
   InfoNu Studentenervaring Educatie en School Bron: InfoNu
 • Nadelen

 • Voordelen

 • Lastig om een kamer te vinden

  • Wie vanaf september naast studeren ook in Amsterdam wil wonen, moet zich deze zomer mengen in de strijd om een studentenkamer. Hoe vind je toch een plek waar je je bed kunt neerzetten?
   Jasper Piersma Het Parool Bron: Het Parool 15/08/2016
 • Veel vrijheid

  • Als jij in je studentenhol in je smerige semi-witte onderbroek op de bank de hele dag slechte tv-series wilt kijken, dan moet je dat vooral doen. Geen mens die je tegenhoudt. Ook als je in diezelfde onderbroek een eitje wilt bakken, op de wc wilt zitten met de deur wagenwijd open of een bacteriecultuur probeert te kweken in je eigen afwas; allemaal geen probleem want je moeder is toch niet in de buurt om op je te zeuren. Je huisgenoten zijn er natuurlijk wel, maar die zijn een stuk makkelijker te negeren. ...»
   Wigger (27) Student uit Groningen Studenten.net Bron: Studenten.net 06/04/2016
 • Versterken van sociale netwerk en je eigen zelfstandigheid

  • Het grote voordeel van op kamers wonen is het feit dat studenten pas dan echt leren zelfstandig hun leven in te richten. Sociale contacten spelen daar een grote rol in. Goede contacten met medestudenten is natuurlijk heel leuk, maar ook belangrijk voor de studie. Studenten die veel sociale contacten hebben gaan met meer plezier naar de opleiding, ze ontmoeten studenten van hun eigen opleiding, maar ook studenten van andere opleidingen. Zo leren ze vanzelfsprekend een heel netwerk aanstaande professionals kennen. Een mooie basis voor de eerste stappen op de arbeidsmarkt. ...»
   Hermien Miltenburg Wageningen University Bron: Wagening University 27/07/2015
  • Je studententijd is een nieuwe fase in je leven en in je persoonlijke ontwikkeling. Op kamers gaan is daarbij een kans om wat zelfstandiger te worden. Zelf koken, je kamer schoonhouden en je eigen financiën regelen. Het grote voordeel hiervan is dus dat je alles in eigen hand hebt. Het grote nadeel is dat er best veel op je af kan komen in deze periode. En dan sta je er in basis dus wel alleen voor. Je kunt je soms eenzaam kunnen voelen in de keuzes die je allemaal moeten maken. Je wilt ook niet meteen hun ouders bellen voor advies, want dat voelt dan toch een beetje als terugkrabbelen.  Alles bij elkaar is het wel een goede leerschool en komt elke student er sterker en zelfstandiger uit, als ze voor het eerst op kamers gaan. ...»
   Ervaring Studenten Studenten.net Bron: Studenten.net
 • Ruimte (kamer) delen met huisgenoten

  • Wonen op kamers houdt vaak in dat je een gemeenschappelijke ruimte of huiskamer hebt, inclusief gemeenschappelijk sanitair (douche en toilet). In de meeste gevallen heb je dus op dit vlak minder privacy dan dat je thuis zou hebben. Uiteraard hoeft het niet altijd zo te zijn. Indien je iets meer betaalt, dan bestaat de mogelijkheid dat je toch over een aparte douche en toilet beschikt. ...»
   InfoNu Studentenervaring Educatie en School Bron: InfoNu

reacties

reacties

reageer

poll