Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

op kamers gaan

Mattermap door Kim Martens 20 april 2017

Op kamers

 • Tegen: Studieschuld

  • En let op: dankzij de lage rente is lenen nu nog extreem goedkoop. Die studieschuld gaat een stuk zwaarder wegen als de rente zou stijgen. Wie een idee wil hebben waar deze situatie toe kan leiden, kan naar de Verenigde Staten kijken waar studeren op basis van privéschuld al veel langer de norm is. De studieschuldenberg bedraagt daar inmiddels 1,4 biljoen dollar en vormt daarmee een bedreiging voor de economie, net zoals de hypotheekschulden tien jaar geleden. Amerikaanse praktijken? De gemiddelde oud-student staat daar voor 34.000 dollar in het krijt, niet eens zoveel meer dan zijn Nederlandse evenknie ...»
   Casper Thomas auteur Bron: De groene Amsterdammer, In het nieuws; Met dank aan vader en moeder 12/04/2017
  • Dan het te lage inkomen. Een diploma blijft een goede garantie op werk, maar het type baan dat je kunt verwachten in ruil voor een 'investering in jezelf' is veranderd. Er is werk, maar wel op tijdelijke basis en dat wordt meestal minder goed betaald. Vooral het aantal pas afgestudeerde flexwerkers groeide de afgelopen jaren, voor de oudere groepen is er veel minder veranderd. Daarmee is de huidige generatie jonge werkenden de windvaan van een nieuwe arbeidsmarkt waarin onzekerheid de norm is. ...»
   In het nieuws; Met dank aan vader en moeder Casper Thomas Bron: De Groene Amsterdammer 12/04/2017
 • voor: zelfstandigheid

  • Arman ruimt zijn rommel niet op. De vuile vaat laat hij achter op het aanrecht. Hij leeft ’s nachts en slaapt wanneer het hem uitkomt. Als hij wakker is gamet hij online tegen mensen aan de andere kant van de wereld of is hij op pad met vrienden. ’s Nachts laat hij de pizzakoerier voorrijden. Zijn ouders worden regelmatig wakker van de scooter. Het is gedrag dat misschien zou passen in een studentenhuis, maar zijn ouders worden er stapelgek van. ...»
   de familie Abbasioglu schrijver is onbekend Uitchecken bij Bron: De Telegraaf 07/01/2017
  • Onze zoon (student) woont nog thuis en reist dagelijks heen en weer naar de universiteit. Binnenkort wordt hij twintig en hij heeft gevraagd of hij een groot verjaardagsfeest mag geven in ons huis. Desnoods wil hij voor zijn ouders een hotel boeken, zodat wij er geen last van hoeven te hebben. Wij hebben onze twijfels. Zelf woonde ik op die leeftijd allang op kamers en ik kan mij nog heel goed herinneren hoe leuk de - in alcohol gedrenkte - feestjes waren. Maar die speelden zich in de kroeg af of in een studentenhuis. Een eengezinswoning lijkt mij niet geschikt voor studentenfeestjes en de buren zullen er ook niet blij mee zijn. Onze zoon vindt ons flauw. Bij zijn vrienden mag het altijd wel! ...»
   Beatrijs Ritsema auteur Bron: Trouw, 'onze studerende zoon wil een fesst geven in onze huis' 09/01/2016
 • voor: studeren waar je wilt

  • Maar het zou een kwalijke zaak zijn wanneer studenten de studiekeuze veel sterker dan vroeger zouden laten bepalen door de woonplaats van hun ouders. Mobiliteit is goed voor hun opleiding en daarmee ook voor de samenleving. ...»
   Edwin Kreulen Bron: Trouw, 'Talent hangt niet af van de woonplaats' 17/09/2016
  • Nu gaan onze kinderen straks studeren en moeten ze alles lenen. Wij kunnen de studie niet financieren. Ze hebben allebei vrienden met ouders die wel hun studie kunnen financieren. Dit betekent concreet dat onze kinderen niet op kamers kunen gaan en dus beperkt zijn tot een studie in Groningen (we wonen in Veendam). ...»
   Lilian Hulzebos Bron: Trouw, 'wij zijn een vergeten groep' 30/04/2016
 • voor: meer motivatie voor school

 • Tegen: de huur

  • Studerende kinderen kosten veel geld. Een op kamers wonende student geeft volgens de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) maandelijks meer dan 1.100 euro uit.

   De grootste kostenpost is de kamer: gemiddeld betaalt een student 366 euro huur per maand. Voor studenten is het soms moeilijk rondkomen
   . Nu de studiefinanciering geen gift meer is, maar een lening, kijken zij vaker hun ouders aan. ...»
   Hulp voor studerende kinderen onderwerp: economie schrijver onbekend Bron: Elsevier 15/04/2017
 • Tegen: Focus op de studie

  • „Als ik op kamers wil, dan helpen mijn ouders vast wel met de financiering. Maar ik vind het wel handig om thuis te wonen terwijl je studeert.” Die tendens zie je bij meer eerstejaars terug. Ze willen zich vooral op de studie richten die tegenwoordig binnen vier jaar afgerond moet zijn. ...»
   Toon Waagmeester (17) en Tessa Heerschop (auteur) Bron: De Telegraaf, 'op de bank bij kenissen' 16/08/2016

reacties

reacties

reageer

poll