Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Wat levert de afschaffing van dividendbelasting op

Mattermap door Ramon de Jonge 15 juni 2018

Wat levert de afschaffing van dividendbelasting op?

 • Het is niet goed voor het vestigingsklimaat

  • Dividendbelasting afschaffen is helemaal niet goed voor het vestigingsklimaat van Nederland. Het is dan ook vreemd dat de regering dat als argument gebruikt. Omdat er tegelijkertijd maatregelen worden genomen om Nederland als fiscaalvriendelijk doorsluisland onaantrekkelijker te maken, is het beleid van Rutte-III op papier helemaal niet gek. Maar bij de uitwerking gaat het mis. ...»
   Arno Wellens Follow the money Bron: ftm.nl
 • Afschaffen van dividend maakt kapitaal aantrekken goedkoper

  • Hofland en Lorié voerden een theoretische exercitie uit die volgens hen leerde dat dividendbelasting tot hogere kosten van kapitaal leidt. Dat verhoogt de drempel om te investeren, omdat er meer rendement moet worden behaald om die kosten terug te verdienen. ...»
   Laurens Berentsen Financieel Dagblad Bron: fd.nl
 • Dividendbelasting is (mogelijk) strijdig met Europees recht

  • De (vermeende) strijdigheid van de dividendbelasting met Europees recht is in de kern het gevolg van het feit dat de Nederlandse dividendbelasting voor ingezetenen een voorheffing is, terwijl de dividendbelasting voor niet-ingezetenen vaak een eindheffing is. De Nederlandse dividendbelasting wordt dan ook nagenoeg volledig betaald door niet-ingezetenen. Gezien het Europese recht is een dergelijke manier van belastingheffing vragen om problemen. De dividendbelasting bleek dan ook op tal van punten strijdig met Europees recht en het einde lijkt nog niet in zicht. ...»
   Mr. J.W. Rompen Weekblad Fiscaal recht Bron: navigator.nl
 • Het verlaagt de administratieve last van de belastingdienst en belastingplichtige

  • Afschaffing zou het administratieve systeem dat in stand moet worden gehouden voor het heffen van deze belasting overbodig maken. Niet alleen bij de Belastingdienst, maar ook bij belastingplichtigen zou dit een aanzienlijke administratieve lastenverlichting teweeg brengen. Bovendien zou het aantal toekomstige rechterlijke procedures met betrekking tot deze heffing een halt worden toegeroepen. ...»
   Mr. J.W. Rompen Weekblad fiscaal recht Bron: navigator.nl
 • De Engelse fiscus profiteert

  • De Engelse fiscus is overigens niet de enige belastingdienst die van de afschaffing zou profiteren. Veel landen kennen een hogere dividendbelasting dan Nederland. Buitenlandse beleggers die dividend ontvangen op Nederlandse aandelen moeten die hogere tarieven gewoon blijven betalen. Nu moeten zij in hun eigen land proberen om de Nederlandse dividendbelasting die zij hebben betaald terug te krijgen. Als de dividendbelasting wordt afgeschaft, hoeven zij dat niet meer. Het voordeel gaat dan naar die buitenlandse belastingdiensten. ...»
   Erik van Zwam Trouw Bron: trouw.nl
 • Niet BV Nederland maar NV Unilever profiteert

  • En toch wil het kabinet van de dividendbelasting af. Waarom? Eigenlijk is het antwoord steeds hetzelfde: het vestigingsklimaat. Zo trekken we meer bedrijven naar Nederland, en daar profiteren we allemaal van. Dat zegt premier Rutte, dat zei Wiebes, en dat zegt zijn opvolger als staatssecretaris Menno Snel nu ook.

   Maar de memo’s zeggen iets heel anders: het afschaffen van de dividendbelasting beïnvloedt niet het vestigingsklimaat. Het gaat hier om het gevestigdenklimaat.
   ...»
   Jesse Frederik de correspondent Bron: decorrespondent.nl

reacties

reacties

reageer

poll