Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Domesticatie contract

Mattermap door Riemer Dijkman 19 mei 2018

Het domesticatiecontract is nadelig voor dieren

 • Ja het is nadelig

  • Consent must be fundamental to what we understand by the term contract: for instance, dictionary definitions define a contract as an agreement. and an agreement surely implies consent. But free consent is at the heart of the problem with the idea of the animal contract; animals cannot give explicit consent and the idea of tacit or hypothetical consent to domestication is fraught with irresolvable difficulty ...»
   Clara Palmer Department of philosofy University of western Australia Bron: Enviromental values, vol 6, no 4 18/05/2018
 • Domesticatiecontract is niet belangrijk

  • Gevangenschap is essentieel voor gedomesticeerde dieren. Hekken, kooien, hokken, omheiningen, alles om te verhoeden dat het dier ontsnapt. Als je erover nadenkt maakt dit het idee dat de dieren er zelf voor hebben gekozen om hier te zijn ridicuul. Waarom zouden we moeten voorkomen dat ze vertrekken als ze hier hadden willen zijn? ...»
   Jeffrey Masson Bron: Beasts. What animals can teach us about the origins of good and evil 18/05/2018
  • het domesticatiecontract kan de prullenbak in, maar we hebben natuurlijk wel te maken met dieren die we nu eenmaal gedomesticeerd hebben. Voor deze dieren hebben wij een speciale verantwoordelijkheid, die we niet voor wilde dieren hebben. Het centrale begrip van domesticatie zou verbondenheid moeten zijn en niet een contractuele afspraak. ...»
   Bernice Bovenkerk Bron: De fictie van het domesticatiecontract 18/05/2018
 • Nee, het is niet nadelig

  • kijk maar naar de enorme hoeveelheid landbouwhuisdieren die momenteel bestaan; kennelijk doen landbouwhuisdieren het beter dan wilde dieren. Dit lijkt me een bizarre conclusie: op soortniveau is domesticatie wellicht een succesvolle strategie gebleken, maar op individueel niveau zeker niet. Denk maar aan het feit dat de meeste landbouwhuisdieren worden geslacht als ze eigenlijk nog maar net de pubertijd hebben bereikt. Bovendien kun je je afvragen of je het floreren van diersoorten wel puur kwantitatief zou moeten meten. En stel dat er inderdaad sprake was van een contract met wederzijds voordeel dan is er met de bio-industrie toch zeker sprake van contractbreuk van de kant van mensen; dieren zouden nooit ingestemd hebben met een dergelijke vorm van exploitatie. ...»
   Stephen Budiansky Yale university press Bron: The Covenant of the Wild 18/05/2018
 • Niet belangrijk zo lang dieren vrij in hun gedrag zijn

  • It is essential to my account that animals be granted selves in addition to mental states of various kinds. My argument for this relied on Frege's principle, which states a concetual truth about the nature of experience. ...»
   Colin McGinn Bron: Social Research, Vol. 62, No. 3 18/05/2018

reacties

reacties

reageer

poll