Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

nieuwe werkvormen

Mattermap door Stephanie Yagoubi 22 april 2015

Nieuwe kansen

 • Flexgeneratie

  • Twintigers van nu hebben minder vastigheid in hun leven dan de twintigers van tien jaar geleden. Zo volgt deze "flexgeneratie" langer onderwijs, heeft op latere leeftijd een vaste baan en begint later aan een vaste relatie ...»
   statistiekCBS CBS Bron: CBS.nl
  • Daarnaast is de kans tegenwoordig groter dat je start in een flexibele baan, wat reden kan zijn om het samenwonen of trouwen uit te stellen.
   statistiekCBS Bron: CBS.nl
  • In tijden dat het economisch minder goed gaat, zijn werkgevers minder geneigd om een vast contract of een vaste aanstelling te geven (Kenniscentrum UWV, 2013). Deels is dit echter ook iets van deze tijd; de arbeidsmarkt wordt namelijk steeds flexibeler (Souren, 2015) ...»
   statistiekCBS CBS Bron: Het dynamische leven van twintigers
 • Circulaire Economie

  • De totale toename van de marktwaarde van de circulaire economie voor producten uit de metalelektro komt neer op 573 miljoen euro op jaarbasis
   TNO Bron: Kansen voor de circuliare economie in Nederland
  • Cruciaal in de nieuwe Philips-filosofie is het streven naar hergebruik van de apparaten. De leiding van het bedrijf draagt de overtuiging uit dat we op weg zijn naar een ‘circulaire economie’. De manier waarop de wereld grondstoffen verspilt, is ‘niet houdbaar’, zegt De Jong: zo veel en zo goedkoop mogelijk apparaten maken en die weggooien (lineaire productie) is een doodlopende weg. Dus de lampen en ziekenhuisapparatuur die Philips nu levert, worden steeds meer geschikt gemaakt voor hergebruik. ...»
   Vrij Nederland Bron: Vrij Nederland / waar ligt de toekomst van onze economie
  • De brede regio rond Amsterdam, aangevoerd door Haven Amsterdam, Schiphol en Greenport Aalsmeer, wil de omslag maken naar een nieuwe economie. Om de groei met 1 miljoen inwoners tot 2040 op te vangen en tegelijkertijd de internationale concurrentiepositie te behouden, is een radicaal nieuwe benadering van logistiek en afval nodig.

   Vandaag ontvouwen het bedrijfsleven en overheden uit de regio het Westas Manifest, een stappenplan om te komen tot een circulaire economie, waarin hergebruik van afval, restmaterialen en grondstoffen een lonend businessmodel is, aldus de opstellers.
   ...»
   Binnenlandsbestuur.nl Saskia Buitelaar Bron: Binnenlandsbestuur.nl 24/03/2015
  • De circulaire economie is een economisch en industrieel systeem dat de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en het herstellend vermogen van natuurlijke hulpbronnen als uitgangpunt neemt en waarde vernietiging in het totale systeem minimaliseert en waarde creatie in iedere schakel van het systeem nastreeft.
   Doelen zijn het tegengaan van de uitputting van natuurlijke hulpbronnen, uitfaseren van afval, van de uitstoot van broeikasgassen, van emissie en gebruik van gevaarlijke stoffen en een volledige overgang naar hernieuwbare en duurzame energievoorziening. Dit gedachtegoed wordt alleen bereikt indien al in de ontwerpfase van producten en systemen het voorkomen (dan wel benutten) van reststromen, van afwenteling op mens en milieu en van afval centraal staat.
   ...»
   TNO Bron: rijksoverheid.nl
 • Deeleconomie

  • De 'deeleconomie' is aan een opmars bezig. Initiatieven als Airbnb, Snappcar en Thuisafgehaald maken het mogelijk je kamer, je auto of je kookkunsten online te 'delen' met anderen.
   De Correspondent Jaap Tielbeke Bron: De Corrsepondent/ Jaap Tielbeke 09/07/2014
  • Veruit de meeste deelinitiatieven steunen op het ‘peer-to-peer’-mechanisme. De internetplatformen bemiddelen: ze brengen gebruikers met elkaar in contact om onderling spullen of vaardigheden uit te wisselen. Vraag en aanbod kunnen zo zonder tussenkomst van een bedrijf op elkaar af worden gestemd; de traditionele middle man wordt ertussenuit gesneden. ...»
   De Correspondent Jaap Tielbeke Bron: De Correspondent/ Jaap Tielbeke
  • Daarnaast blijkt de Y-generatie minder geobsedeerd door eigendom dan haar voorgangers. Een eigen auto bijvoorbeeld staat veel lager op het verlanglijstje, zo bleek vorig jaar uit een marktonderzoek van het bureau TNS-NIPO. Status heeft – meer dan met succes en rijkdom – te maken met zelfrealisatie en authenticiteit. Ze willen wél permanente toegang tot producten en diensten. Denk aan autodeelprogramma’s als Car2Go of de muziekdienst Spotify. ...»
   ING Bron: ingworld.ing.nl
 • Crowdfunding

  • Minister Dijsselbloem van Financiën wil crowdfunding meer ruimte bieden. Daarom neemt hij knelpunten weg die de groei belemmeren van deze rechtstreekse financiering van ondernemingen door het publiek. Dijsselbloem heeft hier dinsdag een brief over gestuurd naar de Tweede Kamer. ...»
   Jeroen Dijsselbloem Minister van Financiën Bron: Rijksoverheid 31/03/2015
  • Crowdfunding wordt vooral geassocieerd met hightechgadgets zoals smartwatches die dankzij inzamelingsacties op websites zoals kickstarter.com als consumentenproduct op de markt kunnen worden gebracht. Er wordt echter ook steeds meer geld geïnvesteerd via crowdfunding. In ruil voor aandelen, of rente. Zo staken duizenden geldschieters in 2014 bij elkaar ruim 51 miljoen euro in Nederlandse bedrijven, berekende adviesbureau Douw&Koren. ...»
   Elsevier Nic Vrieselaar Bron: Elsevier/Nic Vrieselaar
  • Jaarlijkse Verdubbeling
   Crowdfunding adviesbureau Douw&Koren becijferde dat in 2014 maar liefst 602 ondernemingen succesvol gebruikmaakten van crowdfunding en daarmee gezamenlijk meer dan 51 miljoen e
   uro ophaalden. Gijsbert Koren van Douw&Koren: ‘Crowdfunding voor bedrijfsfinanciering maakt een stormachtige groei door. We zouden bijna vergeten dat in 2011 nog geen miljoen euro door bedrijven werd gecrowdfund, en nog altijd verdubbelt deze markt jaarlijks.’ ...»
   de ondernemer Bron: deondernemer.nl 01/04/2015
 • Diensten Economie: Persoonlijke Diensten

  • ‘Structureel zie je dat de tijd die vrijkomt door mechanisatie vooral besteed wordt aan persoonlijke diensten en andere diensten die het leven verrijken. De omvang van de horeca is bijvoorbeeld drie keer zo groot als drie decennia terug.’ Ook andere beroepsgroepen in de persoonlijke verzorging zijn in opkomst, signaleert hij in zijn eigen omgeving. ‘Hier in mijn winkelstraten verdwijnen steeds meer reisbureaus – boeken gaat nu via internet – en komen er winkels voor het witten van tanden of ontharen voor in de plaats. En mensen gaan niet alleen naar fitnesscentra, maar nemen er ook een personal coach bij.’ ...»
   Vrij Nederland Peter van Lieshout/WRR Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid Bron: Vrij Nederland/Map Overndorff & Jaco Alberts 22/07/2014
 • StartUps

  • Verzamelgebouw voor Groningse startups
   In Groningen komt een groot bedrijfsverzamelgebouw dat kan uitgroeien van 6000 naar 14.000 m2, waarvoor zich zo´n 200 startende ondernemers hebben gemeld.
   de Telegraaf Bron: telegraaf.nl 20/04/2015
  • Eind oktober waren er drie Nederlandse start-ups succesvol in het ophalen van geld: artikelenverzamelsite Blendle (aandelenverkoop voor 3 miljoen euro), berichtenapp Numbizz (gedeeltelijke overname voor 139 miljoen euro) en deelapp Peerby (investering van 1,7 miljoen euro). ...»
   NRC Bron: NRC 08/12/2014
  • Voormalig eurocommissaris Neelie Kroes wordt de komende anderhalf jaar de speciale ambassadeur voor start-ups. De VVD-politica moet van Nederland de Europese verzamelplaats voor vernieuwende startende ondernemers uit het buitenland te maken. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag bekendgemaakt. ...»
   NRC Bron: NRC.nl/Eva Smal 08/12/2014
  • “Dat is een goed teken. Veel Nederlanders denken bij tech en innovatie direct aan Silicon Valley, terwijl hier ook van alles gebeurt. In het ideale geval krijg je in Nederland een ecosysteem dat zichzelf versterkt. Net als in Silicon Valley.” ...»
   NRC Oscar Kneppers/ Rockstart Bron: NRC.nl 08/12/2014
 • StartUps2

  • Nederlandse start-ups hebben dit jaar voor zeker 62 miljoen euro aan investeringen ontvangen van investeringsmaatschappijen of vermogende particuliere investeerders. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Q op basis van informatie die bedrijven en investeerders zelf naar buiten hebben gebracht.

   Het merendeel van de investeringen (64 procent) is afkomstig uit Nederland. Verder zijn het vooral partijen uit de VS en het Verenigd Koninkrijk die hun geld in innovatieve Nederlandse ondernemingen steken.
   ...»
   NRC Q Bron: NRCQ
  • Medische start-ups en biotechnologiebedrijven ontvangen de hoogste bedragen, gemiddeld zo’n 3,5 miljoen euro. In software- en appbouwers wordt het vaakst geïnvesteerd.
   NRC Q Bron: NRCQ

reacties

reacties

reageer

poll