Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Studenten op kamers

Mattermap door Sanne Janssen 21 mei 2017

Studenten op kamers

 • Nadeel/ Voordeel: Kosten op kamers gaan

  • Als je op jezelf gaat wonen krijg je te maken met huur. Dit is een maandelijks bedrag dat je moet betalen aan je huisbaas (of aan een stichting). De huur kan per pand of stad verschillen.

   Op deze pagina kun je alles lezen over huur, een huurcontract en welke steden het duurste zijn om een kamer te huren. Maar ook hoe je goed kan onderhandelen om een goede huurprijs af te spreken. Dat jij en je huisbaas allebei tevreden zijn met een schappelijke huur.

   Als wij over huur spreken, moet je weten dat er een 'kale huur' en een 'bruto huur' is. De kale huur is het begin bedrag van het huurbedrag, hier komen nog een aantal zaken bij. Gas, licht en water, maar ook servicekosten. Als dit allemaal bij de huur is opgeteld spreken we over de bruto huur.


   Huurprijs per stad

   Er geldt in Nederland een maximum voor de huurprijs voor woonruimte, het maakt dan niet uit of het een kamer is of een zelfstandige woonruimte. Dat maximum hangt af van de oppervlakte van de woonruimte en de voorzieningen van je woning. Hiervoor is een heel puntensysteem opgezet. Naast het woonoppervlak en de voorzieningen zijn er nog andere redenen om extra punten bij te tellen of af te trekken. Het totale aantal punten bepaalt de wettelijk toegestane maximumhuur. Als jouw huurprijs hoger is, kun je de huur proberen te verlagen.

   De prijs van je woning wordt bepaald door een aantal elementen waar je kamer over beschikt, of niet over beschikt. Het zijn in totaal zeven elementen en allemaal hebben ze grote invloed op de huurprijs van je studentenkamer. Deze punten zijn:

   - Oppervlakte
   - Verwarming
   - Kookgelegenheid
   - Toilet
   - Wasgelegenheid
   - Extra punten
   - De aftrekpunten


   Huurprijs studentenkamers

   Naar welke stad ga jij? En waar kijk je dan naar? Is de kamer niet te duur, dicht bij je hogeschool? Of kijk hoeveel hbo studenten er in een stad uitwonend zijn? Hieronder alle informatie over de grootste studentensteden in Nederland (HBO).   Stad Gemiddelde Kamerprijs* Gemiddelde €/ m2
   Landelijk € 313,59 € 15,12
   Amsterdam € 424,50 € 20,42
   Arnhem € 323,17 € 15,55
   Breda € 325,58 € 14,58
   Delft € 312,28 € 14,77
   Den Bosch € 293,17 € 15,03
   Den Haag € 326,36 € 13,88
   Eindhoven € 280,23 € 16,34
   Enschede € 249,90 € 11,57
   Groningen € 303,46 € 14,22
   Leiden € 350,26 € 17,68
   Maastricht € 308,30 € 12,95
   Nijmegen € 314,76 € 15,43
   Rotterdam € 341,62 € 12,79
   Tilburg € 252,83 € 14,69
   Utrecht € 336,41 € 18,41
   Zwolle € 306,59 € 13,47

   Bronnen: Lsvb (2014/2015)
   *Is gebaseerd op (kale huur van) een onzelfstandige woonruimte


   Afspraken maken met je huisbaas

   Voordat jij met je huisbaas gaat overleggen over de huur en andere afspraken, moet je je eerst goed oriënteren. Wat betalen de buren en je huisgenoten? Waarom betalen zij meer of minder dan jij? Maar ook, wat is het maximale bedrag dat jij per maand kunt betalen. Zorg dat je hier absoluut niet overheen gaat. Als jij een te hoog bedrag afspreekt krijg je alleen maar problemen en kan het allemaal nog eens knap lastig en vervelend worden.

   Zorg dat je goed bent voorbereidt, je huisbaas is dat namelijk ook. Als jij niet goed weet wat je wilt en waar het allemaal over gaat krijg je nooit de prijs die jij wilt. Dram niet teveel je zin door, er zijn genoeg andere huurders die jouw kamer of appartement willen hebben. Als hij de prijs te laag vindt en jij bent te standvastig ketst hij het af. Dat moet je voorkomen. Stel een duidelijke grens, als het niet kan, dan kan het niet. Haal je geen onnodige financiële problemen op de hals.
   ...»
   hbostart.nl Bron: hbostart.nl
 • Nadeel: Verantwoordelijkheid

  • Dingen regelen en verantwoordelijkheid

   Je ouders hebben hun inboedelverzekering en andere verzekeringen vaak goed voor elkaar. Ze betalen de energierekening en je hebt internet en televisie zonder daar ook maar iets voor te doen. Superchill, alsof het niets is.

   Op kamers wonen is heerlijk, maar dat internet komt niet uit de lucht vallen en de televisie doet het ook niet zomaar. Abonnementen hoeven niet duur te zijn, maar je moet het wel even regelen. En ook al betaal jij je huur inclusief, als jullie GWL-voorschotten te laag zijn geweest afgelopen jaar, dan zal je dat toch vaak moeten betalen.
   ...»
   Studenten studenten.net Bron: studenten.net 12/04/2017
 • Nadeel: Afstuderen met schulden

  • In plaats daarvan blijven studenten langer bij hun ouders wonen. Dat blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting, een enquête van kenniscentrum studentenhuisvesting Kences onder ruim 42.000 studenten. Naar verwachting daalt het aantal uitwonende studenten met 13.000 de komende acht jaar. Zonder de afschaffing van de maandelijkse overheidstoelage, zou dat aantal juist stijgen met 22.000.

   Dat zou betekenen dat het tekort aan studentenwoningen in veel steden kleiner wordt. Studenten die nog wel een plekje voor zichzelf zoeken, vinden dat makkelijker. Vooral in Maastricht. Daar worden 18 procent minder uitwonende studenten verwacht. Ook in Arnhem, Breda, Groningen, Nijmegen, Tilburg en Utrecht neemt het aantal kamerzoekers aanzienlijk af - met 10 tot 15 procent.

   Hogere schulden

   Onderwijsminister Jet Bussemaker verwacht dat de gemiddelde studieschuld 21.000 euro bedraagt voor nieuwe studenten

   In Amsterdam, de stad met de meeste studenten en duurste kamers in Nederland, blijft de vraag naar studentenwoningen wel stijgen. Naar verwachting blijft de vraag in Den Haag en Wageningen ook toenemen. In Eindhoven, Delft en Rotterdam blijft die min of meer gelijk.

   Gemiddeld zijn studenten dit jaar 470 euro per maand kwijt aan woonlasten.

   Ook uit onderzoek van het Nibud bleek onlangs dat studenten thuis blijven wonen vanwege de afschaffing van de basisbeurs. Veel goedkoper. Een student die thuis woont, geeft dit jaar gemiddeld 535 euro per maand uit. Tegen 980 euro voor wie op zichzelf woont, aldus het Nibud.

   Studenten krijgen vanaf dit collegejaar geen beurs meer, maar kunnen lenen bij de overheid: maximaal 1.016 euro per maand. De aanvullende beurs, voor studenten met ouders die weinig verdienen, bestaat nog wel. Die beurs is hoger voor uitwonende studenten.

   Voor de meeste studenten betekent de invoering van
   het nieuwe leenstelsel: afstuderen met hogere schulden. Onderwijsminister Jet Bussemaker (PvdA) verwacht dat de gemiddelde studieschuld 21.000 euro bedraagt voor nieuwe studenten. Dan maar wat langer bij papa en mama in huis. ...»
   Volkskrant Tom Vennink Bron: volkskrant.nl 19/04/2017
  • Studenten blijven langer bij hun ouders wonen. Ze kunnen of willen geen dure kamer betalen, krijgen veel later dan vroeger een vaste baan - of nemen gewoon wat langer de tijd om uit te vogelen wat ze willen.
   Mike Booijen is 23, studeert in Amsterdam en woont nog thuis. De reden? Geld. "Op kamers wonen is ge-woon heel duur. Als ik in een andere stad had gestudeerd, was ik misschien eerder uit huis gegaan, maar in Amsterdam betaal je de hoofdprijs."

   Hij is niet de enige die ervoor kiest om langer thuis te wonen. Uit CBS-onderzoek blijkt dat twintigers rustig tot hun 23ste thuis blijven wonen, ook als ze niet studeren. Op 23-jarige leeftijd woont inmiddels dertig pro-cent van de meisjes en de helft van de jongens nog thuis. Ook gaan jongeren iets vaker dan vroeger weer thuis wonen na een periode van zelfstandigheid.


   "Die ontwikkelingen zijn wel te verklaren," zegt Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS. "Jongeren zijn ten eerste langer jong, doordat ze in groten getale doorleren tot begin twintig. Daardoor zijn ze minder snel toe aan een eigen woning. Vanwege de flexibele arbeidsmarkt krijgen ze ook gemiddeld zes jaar later dan vroe-ger een vaste baan na hun studie. Dan is het lastig om financiële verplichtingen aan te gaan als het huren of kopen van een woning. En dus blijven jongeren liever wat langer thuis."

   Psycholoog Thijs Launspach onderschrijft dit. "De tijd tussen het einde van de middelbare school en het moment waarop jongeren zich werkelijk volwassen voelen, is veel langer dan bij voorgaande generaties. Nu zijn jongeren soms tot hun 35ste bezig te experimenteren met wie ze zijn. Langer thuis wonen hoort daarbij."

   We kunnen rekenen op meer en meer thuiswonende studenten, met geldgebrek als voornaamste motivatie. Is dat erg voor de geestelijke ontwikkeling van twintigers?

   Launspach denkt van niet. "Jongeren nemen langer de tijd om uit te vogelen wat ze willen. Dat past in onze complexe tijd. Basale zelfstandige ontwikkelingen, zoals weten hoe je de was moet opvouwen, mis je mis-schien, maar dat leer je gauw genoeg. Goede afspraken maken met je ouders is wel belangrijk. Anders blijf je tot je uit huis gaat bemoederd worden."

   Door de komst van het leenstelsel kunnen financiële overwegingen een nog grotere rol spelen. Baukje de Boer (21) komt volgend jaar vanuit Groningen naar Amsterdam voor haar master. "Het eerste jaar blijf ik nog thuis wonen, dan heb ik maar één uurtje college per week," zegt ze. "Voor vier nachtjes in de maand vind ik het niet waard om 500 euro neer te leggen voor een kamer."

   Het tweede jaar heeft ze elke dag les en moet ze wel op kamers. "Daarvoor moet ik nu heel hard sparen."

   En als je een beetje betaalbaar wilt wonen, kom je ver buiten het centrum terecht. Latten: "Dan kan ik net zo goed thuisblijven, denken studenten dan."

   Volgens Latten kan het leenstelsel hetzelfde effect hebben als het ontbreken van een vaste baan. "Een hoge studieschuld maakt het moeilijk later bijvoorbeeld een hypotheek te krijgen. Dat zijn dingen waar studenten rekening mee zullen houden. Een andere optie is meer gaan werken, maar dat kan natuurlijk weer een nega-tieve invloed hebben op je studieresultaten."

   Voor Rosanne Eijzinga (20) is de combinatie werken en studeren lastig. Zij woont nog bij haar ouders in Diemen. "Sinds ik met mijn opleiding ben begonnen, heb ik geen vast bijbaantje meer. Mijn studie heeft prioriteit. Als ik meer gewend ben, wil ik wel een vast baantje. Ik wil namelijk wel uit huis, maar dan moet ik geld hebben en dat heb ik nu niet. Lenen wil ik liever niet, tenzij het echt niet anders kan."

   Noeri van den Berg, voorzitter van de Amsterdamse studentenbond Asva, vreest extra gevolgen voor Am-sterdam. "Amsterdam komt in elk rapport over wonen als duurste uit de bus," zegt hij. "Het leenstelsel zou ervoor kunnen zorgen dat studenten vanwege de kosten niet naar Amsterdam komen."

   Kences, de brancheorganisatie voor studentenhuisvesting, deed in haar studentenmonitor van 2014 drie voorspellingen: één daarvan was de mogelijkheid dat minder mensen zouden gaan studeren vanwege het leenstelsel. Maar de gevolgen lijken beperkt. "Tot nu toe lijkt het erop dat de inschrijvingen niet gedaald zijn, maar gestegen," zegt directeur Ardin Mourik. Ook bij kamerwebsite Studentenwoningweb hebben meer mensen zich ingeschreven dan vorig jaar. Niet zo gek, zegt Latten: "De verstedelijking gaat nog door. Bijna een derde van de bevolkingsgroei in Nederland vond plaats in Amsterdam."

   Al die studenten, en veel te weinig kamers - dat drijft de prijs alleen maar omhoog. Nicole de Groot (18): "Het scheelt me gewoon een hoop geld per maand. De hoge huren in Amsterdam staan me tegen, zeker als je kijkt naar de kamer die je ervoor krijgt."
   ...»
   Fabienne Meijer Het Parool Bron: LexisNexis 19/04/2017
 • Voordeel: Geen verplaatsing meer maken

  • Geen verplaatsing meer maken
   Omdat je dicht bij de campus woont, hoef je ook geen verplaatsing meer te maken. Vaak rijdt het openbaar vervoer niet stipt en hoef je je daarover ook geen zorgen meer te maken. Je kan gerust ook wat langer blijven slapen omdat je dicht bij de campus woont. In het algemeen zal je heel wat tijd uitsparen tegenover een pendelaar. Een pendelaar kan wel uren verliezen door de slechte verbindingen met het openbaar vervoer. ...»
   InfoNu.nl Bron: educatie-en-school.infonu.nl 19/04/2017
 • Feiten

  • - De gemiddelde leeftijd om uit huis te gaan, is in de jaren 2009 tot 2011 gestegen met 0,3 jaar, van 22,5 naar 22,8 jaar, blijkt uit CBS-onderzoek. Op 23-jarige leeftijd woont inmiddels 30 procent van de meisjes en 50 procent van de jongens nog thuis, een stijging van vier procent ten opzichte van het begin van de crisis in 2008. Ook keren jongeren ongeveer twee procent vaker terug naar het ouderlijk huis na een periode van zelfstandig wonen.

   - Uit CBS-onderzoek uit 2014 blijkt dat meisjes eerder uit huis gaan dan jongens. "Meisjes zijn sneller. Ze maken hun opleiding eerder af, zijn psychologisch eerder volwassen en hebben eerder een vaste baan. Dat werkt door in de neiging om uit huis te gaan," zegt Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS.

   - Van de ongeveer 49.000 studenten die in Amsterdam wonen, woont ongeveer 17 procent nog thuis, zo laten cijfers van DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs, zien.

   - Momenteel studeren 108.000 studenten in Amsterdam, van wie volgens cijfers van studentenhuisvester Duwo negenduizend op zoek zijn naar een kamer.
   De laagste huur betaal je in Enschede
   ...»
   Fabienne Meijer Het Parool Bron: Het Parool
 • Voordeel: Sociaal

  • Een ander voordeel van in een Studentenhuis wonen is dat je er een socialer persoon van word. Wanneer je samenwoont met andere mensen in een huis, kom je in contact met andere persoonlijkheden en attitudes, hier leer je beter mee omgaan en dit maakt je in he dagelijksleven ook een socialer persoon. ...»
   Christa AmsterdamStudentenstad Bron: amsterdamstudentenstad.nl
 • Nadeel: Ongezonde levensstijl

  • Veel tv kijken, ongezonde eet- en drinkgewoontes (alcohol), buitenshuis eten, minder studeren en lezen en minder slaap zijn van invloed, blijkt uit een studie van de Vrije Universiteit Brussel die dinsdag werd gepresenteerd.

   In een meetperiode van vier maanden werd bijna 70 procent van de onderzochte studenten zwaarder, van 100 gram tot 7,7 kilo. Ook het aantal studenten met overgewicht steeg, van 14 naar 20 procent.
   ...»
   buitenland AD Bron: ad.nl 26/03/2013

reacties

reacties

reageer

poll