Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Op kamers gaan of niet?

Mattermap door Michael van Gaal 16 mei 2017

Op kamers gaan of niet?

 • Tegen op kamers gaan

  • 1. Het kost een vermogen

   Zeker voor aankomende studenten die geen stufi meer krijgen is het bijna onmogelijk om nog een kamer te betalen zonder dat je daarvoor een fikse lening moet afsluiten. Kamers
   worden steeds duurder en als student krijg je steeds minder. Maar ook voor studenten die wel stufi krijgen geldt dat een kamer duur is en blijft. Bedenk wat je allemaal kan kopen van het geld dat je bespaart als je thuis blijft wonen. ...»
   Malou Bron: studenten.net
  • 2. Je moet zelf koken

   Elke dag pizza lijkt héérlijk, maar na twee à drie weken ga je toch verlangen naar voedsel met enige voedingswaarde. Pogingen tot het koken van groenten lopen uit op een fiasco
   en opeens mis je de spruitjes van mams. Bovendien komt al dat junkfood je hemelse lichaam niet ten goede en laat je kamer nou zoveel kosten dat je geen geld meer overhoudt voor de sportschool. ...»
   Malou Bron: studenten.net
  • 3. Minder tijd voor je studie

   Omdat je op kamers veel meer verplichtingen hebt, houd je minder tijd over om te studeren. Bovendien heb je als je thuis woont minder stress; je hoeft je niet af te vrag
   en waar je je huur deze maand van gaat betalen en tijdens tentamenperiodes hoef je je alleen maar te storten op je boeken. ...»
   Malou Bron: studenten.net
  • Jongeren blijven langer thuis wonen en gaan later op kamers. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het CBS. De voornaamste oorzaak is het leenstelsel voor studenten, waardoor studeren een stuk duurder is geworden.

   Het CBS heeft verhuiscijfers onderzocht in de maanden juli tot en met oktober, de periode waarin universiteiten en hogescholen tienduizenden nieuwe studenten verwelkomen.

   Vooral de 19-jarigen bleken honkvast. Het aantal verhuisde 19-jarigen daalde met 7 procent ten opzichte van 2015. Als er een correctie gedaan wordt door het aantal Syrische 19-jarige jongeren dat een huis kreeg in studentensteden ervan af te trekken, dan is er zelfs sprake van 10 procent.
   ...»
   RTL Nieuws Bron: RTL Nieuws
  • Als je op kamers gaat dan moet je verschillende dingen aanschaffen

   Geld besparen
   Alles bij elkaar kan je nog best veel geld kwijt zijn, daarom is het fijn als je geld kunt besparen. Wederom voordat j
   e naar de IKEA gaat zou je ook eerst kunnen kijken of je niet elders de benodigde spullen vandaan kan halen.


   Spullen overnemen
   Als je een studentenkamer overneemt van een ander, dan is het vaak mogelijk om ook spullen over te nemen voor niet al te veel. Vaak willen mensen die hun studentenkamer verlaten ook graag van hun spullen af. Vraag dus altijd of je niet toevallig nog wat spullen mag overnemen of zelf gratis kan krijgen. Op deze manier bespaar je jezelf geld en hoef je minder met spullen en meubels te slepen.


   Tweedehands
   Je kan ook geld besparen door een kijkje in een kringloopwinkel te nemen. In veel kringloopwinkels zijn degelijke meubelen te vinden voor een klein prijsje. Een oude kast ziet er met een nieuw likje verf al snel weer goed uit.
   Behalve naar een kringloopwinkel kan je ook in je nabije omgeving rond vragen om mensen toevallig nog ongewenste spullen hebben staan die jij wellicht nog goed zou kunnen gebruiken.


   Verzekering
   Je doet er goed aan om te kijken of je verzekering (van je ouders) ook strekt tot je inboedel op je kamer. Zo niet, dan is het verstandig om dat te regelen. Studentenhuizen zijn namelijk niet het meest veilig qua brandgevaar en inbraak.
   ...»
   Leveen Bron: Mens-en-samenleving.infonu.nl
 • voor op kamers gaan

  • Geen verplaatsing meer maken
   Omdat je dicht bij de campus woont, hoef je ook geen verplaatsing meer te maken. Vaak rijdt het openbaar vervoer niet stipt en hoef je je daarover ook geen zorgen meer te
   maken. Je kan gerust ook wat langer blijven slapen omdat je dicht bij de campus woont. In het algemeen zal je heel wat tijd uitsparen tegenover een pendelaar. Een pendelaar kan wel uren verliezen door de slechte verbindingen met het openbaar vervoer. ...»
   Onbekend Bron: educatie-en-school.infonu.nl
  • Zelfstandig leven
   Op kamers wonen is eigenlijk de voorbode van het latere leven. Je zal immers zelf moeten instaan voor je voeding, drank, was, strijk, enzovoort. Op deze manier kan je een heel goed b
   eeld vormen wat leven op zelfstandige basis inhoudt. Geen verrassingen meer als je ooit besluit om alleen te gaan wonen. Bepaalde studenten, die altijd onder mama’s vleugels hebben geleefd, hebben soms heel wat moeite om zelfstandig te leven. Vaak herken je deze studenten door een slordige kamer, weinig gezonde voeding en een onregelmatig dag- en nachtritme. Orde scheppen en wanorde vermijden is voor deze studenten een ware uitdaging. ...»
   Bron: educatie-en-school.infonu.nl
  • Als je op kamers woont krijg je ook nooit meer het gezeur van “ben je wel op tijd thuis?” of “ik wil niet dat je vanavond weg gaat, want wij moeten morgen vroeg op!”. Als je op jezelf woont beslis je dat namelijk allemaal zelf! Wil je op dinsdag uitgaan? Dan ga je op dinsdag uit. Wil je pas om 8 uur ’s ochtends thuis komen, dan doe je dat ook gewoon. Niemand die je controleert en niemand die er last van heeft. ...»
   Onbekend Bron: mocxdot.com
  • Studenten op kamers hebben doorgaans ­hogere kosten dan thuisblijvers. Die laatsten hoeven geen huisraad aan te schaffen, eten moeders hap en betalen hooguit wat kostgeld. Afgelopen jaar woonde 47 procent van de studenten die waren ingeschreven bij de Dienst Uitvoering Onderwijs nog bij hun ouders thuis.
   Een belangrijk argument om niet op kamers te gaan wonen, is voor studenten – en hun ­ouders – vaak kostenbesparing. Toch kan het ­zinvol zijn om wel uit huis te gaan. Nestverlaters ­hebben allereerst het voordeel dat zij uit meer opleidingen kunnen kiezen. De beste studies worden immers niet allemaal in de buurt van het ouderlijk huis aange­boden.
   Een tweede voordeel van op kamers wonen is de sociale winst die dat oplevert. Vooral studenten in een huis met studenten van dezelfde opleiding of op een campus kunnen er veel baat bij hebben om zo nu en dan met elkaar te ‘sparren’ over de colleges en de tentamenstof.
    
   Uit het arbeidsmarktonderzoek Studie & Werk blijkt daarnaast elk jaar weer dat uitwonende studenten gemiddeld sneller werk vinden dan studenten die thuisblijven. Op kamers wonen wordt door werkgevers kennelijk beschouwd als een blijk van zelfstandigheid.
   Het maakt uit waar je een kamer zoekt. In Enschede of Tilburg vind je makkelijker iets betaalbaars dan in Utrecht of Amsterdam. Wie een ruime kamer in het centrum wil, moet al voor de zomer beginnen met zoeken.
   ...»
   Ruud Deijckers Bron: elsevier.nl

reacties

reacties

reageer

poll