Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Koning Willem-Alexander - Yes he can?

Mattermap door Gemma van der Kamp 07 februari 2013

Hoe denken we over koning Willem-Alexander?

 • Twijfels; zal hij het redden?

  • Het is nog maar afwachten of Willem-Alexander net als Beatrix zoveel liefde heeft voor dit deel (Curaçao) van het koninkrijk.
   Verosa (74) Inwoner van Curaçao Fan van Beatrix Bron: Versgeperst 28/01/2013
  • Het enige lastige aan Willem-Alexander is dat hij een man is. Het klinkt hopeloos ouderwets, maar van een vrouw wordt toch iets meer geaccepteerd. Het wordt straks een partijtje macho spelen met de ministers. De verleiding om tegen een koning te blaffen is toch net iets groter dan bij een koningin. Maar daar wennen we ook wel aan." ...»
   Joop van den Berg Oud PvdA senator Bron: Het Parool 29/01/2013
  • Prinses Juliana twijfelde of Willem-Alexander het koningschap aankon. Ze heeft tegen me gezegd: "Ik maak me zo'n zorgen over mijn kleinzoon, die moet toch koning worden, gaat hij dat redden?"
   Ruud Lubbers Oud-premier Sprak veel met Beatrix Bron: Nieuwsuur 29/01/2013
  • Eén zaak lijkt me wel zorgelijk voor Willem-Alexander: als we kijken naar de koningshuizen van West-Europa dan lijkt het erop dat een monarchie met een vrouw aan het hoofd stabieler en populairder is dan die geleid worden door een man. ...»
   Gijs Rademaker Opiniepeiler Bron: EenVandaag 29/05/2013
 • Hij heeft een bedenkelijke reputatie opgebouwd

  • Kijk eens naar Willem-Alexander. Ik ken hem nog uit mijn studententijd, hij studeer in hetzelfde universiteitspand als ik. Daar stond hij dan met zijn lijfwachten in de koffiekamer. En hij maar barbecueën voor zijn huis op het Rapenburg met de meisjes van het Minervahuis ernaast, bijgenaamd 'Het kippenhok'. En dat moet mijn koning worden? Houd toch op. ...»
   Leonard Pfeijffer Schrijver en columnist Bron: NRC Next 30/01/2013
  • Van Prins Pils tot Koning Kratje
   Jan Meijroos Game & Technjournalist Twitter Bron: Twitter 28/01/2013
  • Eén stamboom verderop en iemand als Willem Alexander heet een uitkeringstrekker met een importbruid.
   Jan Kuitenbrouwer Columnist NRC Handelsblad Bron: Twitter 31/01/2013
  • Koning Willem-Alexander gaat het moeilijk krijgen. De kans dat hij bespot gaat worden (hij had al een reputatie als prins Pils) is aanzienlijk en Alex heeft een nationale beproeving nodig om zijn koninklijke status te vestigen, een beproeving waarop niemand zit te wachten. En zolang die beproeving uitblijft, is de arme Alex een bespottelijke figuur. ...»
   Dirk Jan van Baar Historicus/columnist/publicist Schreef voor Volkskrant, HP de Tijd, NRC Bron: Welingelichte kringen 31/01/2013
  • Fokke: De prins stopt met het IOC, de advieswatercommissie... Sokke: En het als een gestoorde gek rondhossen tijdens dameshockey.
   Fokke en Sukke Nederlandse cartoonreeks Gemaakt door John Reid, Bastiaan Geleijnse, en Jean-Marc van Tol Bron: Fokke en Sukke 29/01/2013
  • Pas als hij achttien wordt, laat Beatrix het land echt kennismaken met haar zoon. Journaliste Renate Rubinstein mag een portret van de prins schrijven. Zo maakt Nederland kennis met een vrolijke jongen, die vindt dat zijn moeder bekakt praat, die niet in Leiden wil studeren maar in Amsterdam, een hekel heeft aan discriminatie, wildplassen niet schuwt en de roddelpers verfoeit. ...»
   Jan Hoedeman en Remco Meijer Co-auteur met Remco Meijer `Willem-Alexander, van prins tot koning Journalist voor de Volkskrant Bron: De Morgen 29/01/2013
  • Het vakantiehuis in Mozambique bleek achteraf geen gelukkige keuze. Willem-Alexander zocht privacy voor zijn gezin. In Nederland verpolitiekte het project door de economische crisis en de discussie over de kosten van het Koninklijk Huis. ...»
   Jan Hoedeman Journalist voor de Volkskrant Schrijft veel over het koningshuis Bron: Willem IV - van prins tot koning 01/02/2010
  • Het ernstigst was de zaak Zorreguieta. Die ontstond in 1999 toen de kroonprins een relatie bleek te hebben met Máxima Zorreguieta. Haar vader, Jorge, was onderminister geweest tijdens de Argentijnse dictatuur van generaal Videla. Onderzoek door professor Baud wees uit dat Zorreguieta niet persoonlijk betrokken was bij de verdwijning van opposanten. Maar de onrust hield aan en de zaak speelt in Argentinië nu en dan nog op. Het kabinet besloot dat Zorreguieta niet welkom was bij het huwelijk (2002) van Willem-Alexander en Máxima. ...»
   Redacteur Gooi- en Eemlander Regionale krant Bron: Gooi- en Eemlander 29/01/2013
  • Willem Alexander is in Oeteldonk al druk bezig met koninkje spelen.
   Maurice van Berkel Journalist Bron: Twitter 09/02/2013
  • Op Koninginnedag gooide hij nog met wc-potten, en nu wordt hij koning...
   Wilma Haan Twitter Bron: twitter.com 19/02/2013
 • Geef hem een kans

  • Prins Willem-Alexander wordt denk ik niet zo zakelijk als zijn moeder, hij zegt meer te willen lijken op prinses Juliana. Maar het is ook een koopman. Als je hem ziet praten met ondernemers is hij in zijn element. ...»
   Antoin Peeters Koninklijk Huis-Verslaggever Bron: RTL Nieuws 28/01/2013
  • Willem-Alexander wordt als toekomstige koning gewaardeerd met het rapportcijfer 7. Dat is de uitkomst van een enquête van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS. Van de Nederlanders is 88 procent tevreden over de manier waarop Beatrix de afgelopen 33 jaar heeft geregeerd. ...»
   Ipsos Onderzoek van Ipsos/NOS Bron: Nieuws van Nederland 29/01/2013
  • Willem-Alexander beseft allang dat hij de hoge standaard van zijn moeder in staatszaken moet voortzetten. Na Willem-Alexanders inhuldiging zullen zich dan ook eerder accentverschuivingen dan revoluties voordoen. ...»
   Robert Stiphout Redacteur Elsevier Koningshuisjournalist Bron: Elsevier 02/02/2013
  • Hij heeft de knop in zijn hoofd omgedraaid. Dan wil je het ook wel eens in het echt gaan doen. Als hij tegen zijn moeder had gezegd: laat mij nog even genieten van mijn familie, dan was ze rustig nog een paar jaar doorgegaan. ...»
   Reinildis van Ditzhuyzen Historica en kenner van de monarchie Bekend om haar kennis over geschiedenis van Huis van Oranje Bron: Het Parool 29/01/2013
  • Wanneer WA zegt dat 'tegengeluiden' mogen, 'Protesteren mag altijd'. Dat klinkt goed. Hij kan een goede autoriteit uitstralen. Juiste sterkte en een mooie stellende melodie.
   Elizabeth Ebbink Stemcoach Over interview koningspaar Bron: Nu.nl 17/04/2013
 • Nieuwe koning? De tijd van het koningshuis is voorbij

  • Niemand heeft gekozen voor Beatrix, niemand heeft gestemd op koning Willem-Faalexander. Hij is reden genoeg om het koningshuis af te schaffen. Want anders wordt hij koning. De man die niks hoeft te kunnen en toch overal voor slaagt, want hij er komt Oranje-Nassau-pis uit zijn vadsige leuter. En dan word je nog wel eens geholpen door een professor hier en een selectiecommissie daar. Eerlijk is anders. ...»
   GeenStijl Satirisch weblog Bron: GeenStijl 10/10/2011
  • Weg met de monarchie, het is 2013! Dit was één actie van vele die nog komen. Het wordt tijd dat de middeleeuwse monarchie eens afgeschaft gaat worden. Het kan niet zo zijn dat iemand met het geboorterecht en economische macht meer invloed kan uitoefenen dan iemand die dat niet is. Ik ga proberen te voorkomen dat er een nieuwe koning komt. ...»
   Studente Joanne Tegen het koningshuis Bron: Pauw en Witteman 04/02/2013
  • Het koningschap is een overblijfsel uit een lang vervlogen tijd, gebaseerd op een mythe. De bevolking moet maar afwachten of het staatshoofd bevalt en indien dat niet het geval is kunnen alleen de Verenigde Kamers der Staten-Generaal besluiten dat er iemand anders op de troon moet komen. Op de drempel van de 21ste eeuw is zo iets een anachronisme, iets als een paardentram op de snelweg. ...»
   Jan Marijnissen Fractievoorzitter SP in de Tweede Kamer Linkse politiek partij, tegen monarchie Bron: Website SP
  • 'Leve de Republiek!'
   'Willem' Republikeins Genootschap Bron: HP/deTijd 21/12/2003
  • De Tweede Kamer moet rechtstreeks de formateur aanwijzen, zowel na verkiezingen als bij tussentijdse crisis. Een moderne democratie kan kabinetten formeren zonder koning.
   PvdA Politieke partij Bron: Verbindend koningschap in de Republiek 24/08/2011
  • '825,000 euro per jaar voor onze koningin, dat is toch te gek voor woorden, opdoeken dat koninklijke huis.'
   Huub Niekerken Taxi-chauffeur Reactie op nieuwsbericht over salarissen leden koningshuis Bron: RTL Nieuws 18/09/2012
  • Het staatshoofd zou geen lid meer mogen zijn van regering en ook geen plek meer mogen hebben in de Raad van Staten. De koning moet alleen nog een ceremoniële functie krijgen.
   Geert Wilders Fractievoorzitter PVV Bron: RTL Nieuws 01/09/2011
  • Vanuit een wieg mag geen macht voortkomen en de zaken die nog in het koningschap gerelateerd zijn, daar moet je kritisch naar kijken.
   Alexander Pechtold Fractieleider D66 Kritisch over rol koningin Bron: Nieuwsuur 29/01/2013
 • Alle vertrouwen in de nieuwe koning

  • Who's the King - En het bleef nog lang onrustig op Villa Eikenhorst (cartoon)
   Korneel Jeuken Kunstenaar/illustrator Maakt tekeningen bij actualiteiten Bron: Joop.nl 29/01/2013
  • Al snel na de inhuldiging zullen journalisten schrijven dat de kroon hem verrassend goed past, dat hij echt in zijn nieuwe rol is gegroeid.
   Han van Bree Koningshuiskenner Auteur boek Beatrix biografie Ik ben Alexander Bron: Vrij Nederland 28/01/2013
  • Willem-Alexander maakte de laatste tien jaar een enorme ontwikkeling door. Zelden is een troonpretendent zo voorbereid op zijn ambt als Willem-Alexander. Hij is enorm in zijn rol gegroeid. ...»
   Meindert van der Kaaij Journalist voor Trouw Journaliste Bron: Trouw 02/02/2013
  • We zullen Beatrix missen, maar hebben veel vertrouwen in Koning Willem-Alexander.
   Paul Visser Voorzitter Oranjeverenigin Opperdoes Opperdoes, meest koningsgezinde dorp van Nederland Bron: de Telegraaf 30/01/2013
  • Ik denk dat Willem-Alexander het goed gaat doen. Hij heeft een geweldige vrouw aan zijn zijde. Het gaat misschien wat jaartjes duren voordat hij dezelfde populariteit heeft als Beatrix nu, maar dat gold voor haar ook, toen ze Juliana opvolgde. ...»
   Niels van den Berghe Voorzitter van het Oranje Comité Klundert Bron: BN de Stem 29/01/2013
  • Hij is het leuk gaan vinden toen Máxima kwam. Zij had er echt zin in. Máxima liet hem zien dat koning worden ook leuk kan zijn.
   Dorine Hermans Oranjekenner Bron: Het Parool 29/01/2013
  • Oranje boven, oranje boven, leve de koning en Máxima! Oranje boven, oranje boven, leve de koning en Máxima!
   André van Duin Komiek Carnavalsnummer 2013 Bron: YouTube 05/02/2013
  • What's app-berichtje: Mam: Power to you, Alex
   Reclame Vodafone Vodafone Bron: Willem op de Troon
  • 78,8 procent van de Nederlanders heeft veel vertrouwen in Willem-Alexander als koning.
   Uitkomst onderzoek RTL Nieuws Onderzoek naar vertrouwen Bron: RTL Nieuws 29/01/2013
  • Ze zijn er klaar voor en ze hebben er zin in, dat is het eerste wat opvalt. Maxima en Willem-Alexander komen er goed uit. Het beeld is nu al vertrouwd. Ze gaan het samen doen, maar ook niet helemaal. De aanstaande koning is er duidelijk over. Het wordt geen duobaan, hij is 'in charge', Maxima is er voor de ondersteuning of de vervanging. ...»
   Antoin Peeters Koninklijke huisverslaggever Na interview koningspaar Bron: RTL Nieuws 17/04/2013
  • Prima interview waar ze vooral als stel sterk uitkomen. Willem-Alexander kwam vooral in het begin rustig en zefverzekerd over, maar de energie zakte wel een beetje. Maxima blijft een indrukwekkende vrouw met enorm veel gevoel voor conversatie. Inhoudelijk, sterk en energiek. ...»
   Huib Hudig Speechcoach Bron: Nu.nl 17/04/2013
  • Rutte prees de 'ontspannen' en 'heldere wijze waarop het paar over tal van onderwerpen sprak. Ook de betrokkenheid die zij lieten zien bij het land en de inwoners was 'enorm', zei hij.
   Mark Rutte Premier Over interview koningspaar Bron: Nieuws.nl 17/04/2013
  • Willem Alexander is in alle opzichten goed voorbereid door intensief werkzaam te zijn op nationaal en internationaal terrein en door zijn brede belangstelling voor ontwikkelingen van deze tijd. ...»
   Prinses Beatrix Afscheidsrede als koningin Beatrix over Willem-Alexander Bron: NOS 29/04/2013
 • Hij krijgt het moeilijk

  • De functie van koningin of koning met een bepaalde magie omgeven. Als die magie wordt weggehaald, blijft er slechts een goed gesalarieerde rijksambtenaar over. En daarvan heeft Nederland er meer dan genoeg. Het is dus te hopen dat onze, over het algemeen niet al te briljante, politici het laatste beetje kleurrijke magie van de functie van koning in ons kleine maar lastige land niet zullen laten verdwijnen in een managementkoffer vol kurkdroge protocollen. ...»
   Redacteur de Telegraaf Artikel 'De Kracht van de magie' Bron: De Telegraaf 02/02/2013
  • De koning wacht een lastige erfenis. Het is voor hem niet eenvoudig om de troon te bestijgen op een moment dat de helft van de volksvertegenwoordiging aan zijn stoelpoten zaagt. Een koning moet geen speelbal worden van Haagse politieke spelletjes. ...»
   Journalist de Telegraaf Artikel over ceremoniële rol van staatshoofd Bron: De Telegraaf 29/01/2013
  • Er bestaat een hardnekkige neiging om prestaties van leden van het Koninklijk Huis, op welk gebied dan ook, te kleineren. Verrassend genoeg wordt dit even kinderachtige als onkritische gedrag door velen nu juist gezien als een bewijs van kritische zin. Ik constateer met voldoening dat Willem IV een juist beeld geeft van de mij bekende en, voor zover ik dat kan beoordelen, ook van andere zaken. Of dat veel zal helpen weet ik niet, want op dit gebied is het niet de leugen die regeert maar het geleuter. ...»
   H.J. Wesseling Hoogleraar Burgerlijk Recht Universiteit Leiden Scriptiebegeleider van de prins Bron: volkskrant.nl 26/02/2010
  • De voorgangers van onze kroonprins, Koning Willem I, II en III hadden allemaal een baard. Prins Willem-Alexander heeft geen baard. Wat is een koning zonder baard?
   'Zonder baard geen koning' Facebookinitiatief streven naar 100.000 likes Bron: Zonder baard geen koning 01/02/2013
 • Het salaris van de aanstaande koning is veel te hoog

  • Al 20.000 handtekeningen voor het burgerinitiatief voor het verlagen van het salaris van de koning naar Balkenende norm. Naast een belastingvrij salaris van € 825.000 ontvangt de Koning een bedrag van € 17.805.000 voor het personeel van het Koninklijk Huis. ...»
   Het Salaris van de Koning Burgerinitiatief te hoog salaris Willem-Alexander Bron: Nieuw Republikeins Genootschap 25/04/2013
  • De meeste jongeren vinden het toekomstige salaris van Willem-Alexander te hoog. Slechts 14 procent vindt het terecht dat hij als koning, net als Beatrix nu, 825.000 euro gaat verdienen. De meerderheid (79%) is van mening dat er wel wat van af kan; een derde (35%) vindt zelfs dat zijn salaris niet de Balkenendenorm van ongeveer 150.000 euro mag overschrijden. ...»
   1V Jongerenpanel Actualiteitenprogramma Mening nieuwe koning Bron: EenVandaag 26/04/2013
  • Bijna 83 procent van de mensen zou graag zien dat ons koninghuis wel belasting zou gaan betalen.
   EditieNL Nieuwsprogramma Peiling of vorstelijk salaris gerecht is Bron: EditieNL 15/04/2013

reacties

reacties

Mattermap @Mattermap Wakker worden met een nieuwe koning. Zijn populariteit stijgt, heb jij vertrouwen in #willem-alexander? #mmap http://t.co/Wq0tTZm3Mg open beantwoorden retweet
WillemopdeTroon @willemopdetroon RT @keesvanmourik: #mmap #willem-alexander http://t.co/gZuvdjxd Leuke debatkaart over of WA wel een goede koning gaat worden... open beantwoorden retweet
reageer

poll