Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

De kinderen van moeder aarde, boekbespreking

Mattermap door Mick Elshout 31 mei 2013

alles over het boek (rechts) en de schrijver (links)

 • (Schrijvers)carriere van Beckman

  • De middeleeuwen blijven me enorm boeien.
   Ik heb het gevoel dat middeleeuwers zwaar onderschat worden.
   Ik geloof niet dat mensen van toen stommer waren dan die van nu.
   Thea Beckman Kinderboeken- en verhalenschrijfster Bron: Haarlems Dagblad 20/08/1974
  • Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.
   Wikipedia Bron: nl.wikipedia.org
  • Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit was qua tijd goed te combineren met schrijven. Haar scriptie ging over de invloed van boeken op kinderen. Er kwamen geen significante resultaten uit. ...»
   Wikipedia Bron: nl.wikipedia.org
  • Beckman wist al op haar elfde dat ze schrijfster wilde worden. T
   Bron: nl.wikipedia.org
  • Tijdens het schrijven deed ze de muziek aan. Het liefst had ze spannende muziek aan, dan kreeg ze naar eigen zeggen een spannend verhaal.
   Bron: nl.wikipedia.org
  • Voordat ze met schrijven begon, trof ze veel voorbereidingen. Ze verzamelde zo veel mogelijk gegevens en ging samen met haar man op reis.
   Bron: nl.wikipedia.org
 • wat voor boeken schreef Thea Beckman

  • e begon al in 1947 met schrijven: verhalen in jeugdtijdschriften en journalistieke stukjes in kranten. In 1957 verscheen haar eerste boek, maar pas toen haar kinderen groot waren, kon ze echt tijd besteden aan het schrijven van boeken. Tussen 1970 en 2000 is er bijna elk jaar een boek van haar verschenen. Ze had toen ook tijd om te studeren. Eerst volgde ze in de avonduren een atheneumopleiding en in 1981 studeerde ze in Utrecht af in de sociale psychologie. Ook reisde ze veel. ...»
   Richard Thiel Kloek Bron: kjoek.nl
  • Thea Beckman is vooral bekend geworden om haar dikke historische romans, waarin ze veel informatie geeft over historische gebeurtenissen en het leven in die tijd. Deze romans spelen zich af tussen 1145 en 1723, vaak in Nederland of Frankrijk. ...»
   Richard Thiel Kloek Bron: kjoek.nl
  • Haar eerste historische romans beschreven mensen van eenvoudige komaf die meegesleurd worden door grote historische gebeurtenissen zoals oorlogen, kruistochten of belegeringen. In haar laatste boeken veranderde dat; in die boeken speelden oorlogen geen grote rol meer en was er meer aandacht voor het gewone leven in die tijd. Daardoor zijn haar meest recente boeken wel minder spannend. ...»
   Richard Thiel Kjoek Bron: kjoek.nl
  • De hoofdpersonen in haar boeken - en vooral de vrouwelijke hoofdpersonen - zijn niet zo mak en meegaand als andere mensen van hun stand in die tijd. Ze verzetten zich tegen het gezag, denken voor zichzelf, en stellen vragen bij de dingen die zijzelf en anderen doen. ...»
   Richard Thiel Kjoek Bron: kjoek.nl
  • Daarnaast heeft Thea Beckman nog een aantal boeken geschreven die in het heden spelen, over kinderen met problemen, en een trilogie die in de verre toekomst speelt. Maar die toekomst lijkt wel een beetje op het verleden. Met dat verschil dat de vrouwen er de baas zijn ...»
   Richard Thiel Kjoek Bron: kjoek.nl
  • Veel van de boeken van Beckman hebben een historische achtergrond.
   Bron: nl.wikipedia.org
 • privé leven van Thea Beckman

  • Toen Thea Beckman jong was, was het vanzelfsprekend dat meisjes meehielpen in de huishouding. Studeren was er voor haar niet bij. Zelf wilde ze het liefst schrijfster worden, of ontdekkingsreiziger.
   Richard Thiel Eigenaar Kinderboekenwebsite Kjoek en de Drvkkery Bron: kjoek.nl
  • Ze haalde het mulo-diploma en had een aantal kantoorbaantjes. Ze trouwde in 1945 en kreeg drie kinderen.
   Richard Thiel Kloek Bron: kjoek.nl
  • Thea Beckman, pseudoniem van Thea Beckmann-Petie (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004)
   Wikipedia Bron: nl.wikipedia.org
 • Waar gaat het boek over

  • Zes eeuwen na de Derde Wereldoorlog. De aarde is door een kernoorlog gekanteld en bijna verwoest. Het ijs op het vroegere Groenland, dat nu Thule heet, is gesmolten en het land heeft een heerlijk klimaat.De mensen leven in harmonie met de prachtige natuur. Het land wordt door vrouwen geregeerd, zonder leger, zonder wapens.

   Op een dag verschijnt een onbekend expeditieschip in de fjord. Algauw blijkt dat de opvarenden van het schip, afkomstig uit het Badense Rijk, van plan zijn Thule te veroveren. Bij een land zonder wapens, geregeerd door vrouwen, moet dat toch niet moeilijk zijn! De Badeners stuiten echter op onverwachte tegenstand.
   ...»
   Lemniscaat Uitgever Bron: lemniscaat.nl
  • In Thule mogen mannen geen machtsposities krijgen. Ze hebben er in de geschiedenis immers niets goeds mee gedaan. De Badeners begrijpen het niet: 'Vrouwen zijn de baas en omdat ze niet logisch kunnen denken, weet je nooit wat ze het volgende ogenblik zullen doen'. Terwijl Thule juist wordt gered door vrouwenlogica. ...»
   leesfeest Bron: leesfeest.nl
  • Het boek begint met een beschrijving van de Derde Wereldoorlog en haar gevolgen, startende met een conflict tussen een paar naties en escalerend als de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie vrijwel tegelijkertijd elkaar met van nucleaire wapens gaan bestoken. Niemand voorziet echter dat er meerdere H-bommen in vulkanen terecht komen, doordat de bommen met een infraroodzoeker zijn uitgerust. De hierdoor ontstane kettingreactie van catastrofale natuurrampen heeft tot gevolg dat vrijwel de gehele wereldbevolking omkomt, ook de machthebbers in hun bunkers. Bovendien verandert de positie van de as waarom de aarde draait, waardoor de Noordpool zich naar Japan verplaatst en de Zuidpool zich nu in Zuid-Amerika bevindt. ...»
   wikipedia Bron: nl.wikipedia.org
  • Het verhaal speelt zich af op het eiland Groenland, waar na de Grote Ramp de ijskappen en gletsjers zijn gesmolten en waar nu een heerlijk klimaat heerst, en dat door de overlevende bewoners de naam Thule heeft gekregen. ...»
   wikipedia Bron: nl.wikipedia.org
  • Volgens haar zouden vrouwen beter regeren dan mannen, omdat mannen altijd macht nastreven en alleen aan zichzelf denken. Mannen worden geweerd uit alle functies waarbinnen ze macht kunnen uitoefenen. De hele gemeenschap staat in dienst van Moeder Aarde, de natuur, die beschermd moet worden. ...»
   Bron: nl.wikipedia.org
 • De hoofdpersoon

  • Hoofdpersoon in het verhaal is Christian, de enige zoon van de Konega van Thule, Armina-Dottir.
   Bron: nl.wikipedia.org
  • De Konega is het staatshoofd van het land, dat uitsluitend door vrouwen wordt geregeerd. Zij is een regelrechte afstammelinge van Sigrid Helgadottir
   Bron: nl.wikipedia.org
  • Omdat Christian als jongen zelf niet zijn moeder kan opvolgen als staatshoofd, dient hij te trouwen met een "Dottirmeisje", een van de vele nakomelingen van Sigrid Helgadottir, om te garanderen dat de voortreffelijke eigenschappen van de Dottirs doorgegeven worden aan de volgende generatie. Christian is echter verliefd op Thura, een meisje uit het gewone volk, die na de dood van haar moeder met haar vader en broers in het vissersdorp Vastman is komen te wonen, waar ook de Konega elke zomer met haar gevolg neerstrijkt ...»
   Bron: nl.wikipedia.org
 • Leuke weetjes

  • Kinderen van Moeder Aarde is het eerste deel van een trilogie van Thea Beckman, uitgegeven in 1985. Het is een toekomstroman over de Aarde zoals die er ongeveer 8 tot 10 eeuwen na de Derde Wereldoorlog uitziet. ...»
   Wikipedia Bron: nl.wikipedia.org
  • De Thea Beckmanprijs (voorheen Historisch Nieuwsblad Bontekoeprijs en Archeonprijs); de prijs voor het beste historische jeugdboek werd ingesteld in 2002 op initiatief van het Historisch Nieuwsblad, toen nog onder de naam Bontekoeprijs. In 2004 werd de prijs naar Thea Beckman vernoemd. Aan deze prijs is een geldprijs van € 1 000 verbonden. In 2009 is deze prijs eenmalig uitgereikt onder de naam Archeonprijs. ...»
   Wikipedia Bron: nl.wikipedia.org
 • Wat doet beckman in dit boek?

  • De feministische* achtergrond van Beckman komt hierin duidelijk naar voren. De auteur beschrijft het helder en logisch en dit zet de lezer aan het denken. Waarom zitten er zoveel mannen in de regering of in de top van het bedrijfsleven? De vrouwen in Thule bewijzen dat het anders kan en de Badense mannen laten zien hoe het niet moet. Je krijgt soms zelfs een rood hoofd van schaamte van het gedrag in het Badense Rijk. ...»
   leesfeest Bron: leesfeest.nl
  • Voor Thea Beckman was het verhaal na 'Kinderen van Moeder Aarde' niet afgelopen. Ze schreef twee vervolgboeken: 'Het helse paradijs' en 'Het Gulden Vlies van Thule'. Heerlijk dat je na het eerste boek nog langer in het Thuleense leven kan blijven hangen. Helaas is er nooit een vierde deel gekomen. ...»
   Leesfeest Onafhankelijke website over kinderboeken Bron: leesfeest.nl
 • Stijl en trucs

  • Voorin het boek zit een kaart van Thule. Beckman veranderde echte benamingen en plaatsen. Ten zuiden van Thule wonen de Merikanen en er wordt handel gedreven met Kanadenen. Dit versterkt het griezelige gevoel dat het een echte wereld kan zijn en de grote ramp ooit zou kunnen gebeuren! ...»
   leesfeest Bron: leesfeest.nl
 • Wat vond ik ervan?

  • Ik vind het een inspirerend boek. Omdat het over de toekomst gaat en je ziet dat de wereld ook anders zou kunnen en hoe het zou kunnen zijn als vrouwen de baas waren. En je ziet ook een land waar mannen de baas zijn. En dan zie je ook heel erg dat bij de mannen hebben ze god (een man) en bij de vrouwen is het 'moeder aarde' (een vrouw). En dat bij vrouwen en mannen, als ze een land beturen, het heel anders gaat. Ik denk dat het het beste is als ze allebei evenveel rechten hebben. ...»
   Mick Elshout Bron:

reacties

reacties

Esther van Rijswijk @EsthervRijswijk RT @Mattermap: #mmap #beckman http://t.co/Av0eosc7lm goed vb van hoe je mattermap in onderwijs kunt gebruiken: boekbespreking door 8e groep… open beantwoorden retweet
Mattermap @Mattermap #mmap #beckman http://t.co/Av0eosc7lm goed vb van hoe je mattermap in onderwijs kunt gebruiken: boekbespreking door 8e groeper, #moederaarde open beantwoorden retweet
reageer

poll