Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

The future of INTERNATIONAL JOURNALISM

Mattermap door EJC Borghuis 17 oktober 2017

Hoe ziet de toekomst eruit voor de moderne buitenlandjournalistiek?

 • Werkgelegenheid

  • Hoeveel correspondenten?

   In 2006 was de verwachting onder buitenlandchefs dat het aantal correspondenten zou gaan afnemen. Dat is echter niet gebeurd. Sterker nog, in 2012 zijn er zelfs iets meer cor
   respondenten (250) dan in 2006 (241).

   Het aantal correspondentschappen is sterker gestegen, van 323 naar 388. Een journalist kan meerdere correspondentschappen vervullen. In 2006 had een correspondent gemiddeld 1,34 opdrachtgevers, nu zijn dat er 1,55. De meeste correspondentschappen zijn te vinden bij kranten en radio/televisie. Veruit de meeste (204) correspondenten zijn freelancers. De overige 46 werken in vaste dienst.
   ...»
   Twan Spierts Bron: De Nieuwe Reporter 10/10/2012
  • Correspondenten hebben zich de afgelopen jaren relatief meer verspreid over de wereld. Niet alleen zitten correspondenten in meer verschillende landen, het aantal correspondenten in de ‘toplanden’ neemt relatief ook af. Een deel van die betere spreiding komt door ‘nieuwe’ correspondenten: freelancers die vaak op goed geluk naar een bepaald land trekken en vanuit daar hun verhalen aan verschillende opdrachtgevers proberen te verkopen. Deze correspondenten trekken vaker vaker naar landen waar nog weinig Nederlandse correspondenten zitten, zoals Oeganda, Oekraïne, Zuid-Korea, Japan, Pakistan en Senegal. ...»
   Twan Spierts Bron: De Nieuwe Reporter 11/10/2012
 • Verschillende platformen

  • “De buitenlandjournalistiek is sowieso veel moeilijker geworden. Er wordt veel meer van je verwacht. Jullie moeten multimediaal werken en continu bereikbaar zijn. De hele industrie is een oververhitte machine geworden. Ook is er de zoektocht naar publiek. Ik denk dat redacties vandaag de dag eerder vragen: ‘Waarom moeten mensen dit lezen?’ Toen ik begon, was die marktwerking meer tweezijdig. Ik vind dat ‘u vraagt, wij draaien’ niet onze journalistieke taak is.” ...»
   Minka Nijhuis Bron: De Nieuwe Reporter
 • Manier van werken

  • Drie functies voor de moderne correspondent

   Zoals de profielschets al aangeeft zal de werkwijze en het takenpakket van correspondenten dus aardig op de schop gaan. In de toekomst zullen zijn nog drie
   belangrijke functies blijven vervullen:

   Het produceren van specialistische content,
   Het vergaren en verifiëren van andere bronnen,
   Het coveren van brekend nieuws en live evenementen.
   In de ontwikkeling van specialistische niche content ziet Sambrook vooral een lucratieve inkomstenbron voor buitenlandverslaggevers. Als er een publiek gevonden kan worden dat geïnteresseerd is in specifieke kwaliteitscontent kan er door diepte en expertise te bieden binnen deze groep een marktaandeel worden afgedwongen.
   ...»
   Bron: denieuwereporter.nl
  • Door technologische innovatie zal er in de toekomst nog een grotere explosie aan nieuwswaardige informatie beschikbaar komen. Kritische consumenten zullen uit deze beschikbare informatie hun eigen interpretatie van het nieuws ontlenen. Voor de massa is het echter noodzakelijk dat de enorme hoeveelheid ooggetuigemeldingen, meningen en analyses tot een hapklare brok nieuws worden gekneed.In deze kritische interpretatie en duiding, en met name ook de controle van informatie, ziet Sambrook één van de belangrijkste taken van de ‘nieuwe’correspondent. ...»
   Bron: denieuwereporter.nl
 • Freelance/traditioneel correspondent

  • Laat de correspondent in vaste dienst nou net een uitstervende soort zijn. De nieuwe correspondent is een freelancer. Of, met andere woorden: een ondernemer. Die raakt niet verzadigd, die raakt gespecialiseerd. ...»
   Frederiqe Geerdink Bron: denieuwereporter.nl

reacties

reacties

reageer

poll