Citaten en posities verplaatsen
Zodra je mattermap vorm begint te krijgen en je verschillende posities hebt benoemd waar citaten aan hangen, kan de wens ontstaan de indeling te veranderen. Je kunt posities met citaten en al selecteren en slepen naar een andere plek in de mattermap: dichter bij de centrale vraag, of juist verder weg, of helemaal aan de overkant.

Wat een goede plek is, hangt mede af van het aantal citaten dat aan een positie hangt, en ook van de omringende posities. Mattermap is zo ingesteld dat het citaten automatisch zo efficiënt en mooi mogelijk plaatst. Door te slepen, kunnen citaten ook verspringen. Ook zul je bij het slepen merken dat je soms over een denkbeeldige diagonale lijn gaat, waardoor de citaten aan een andere kant van een positie komen te hangen.

Meer dan vier citaten aan één positie
Een mattermap toont standaard per positie niet meer dan vier citaten. Als je meer dan vier citaten aan een positie toevoegt, verschijnt een labeltje (+..) waardoor bezoekers kunnen zien dat er meer citaten zijn. Op het labeltje staat het aantal onzichtbare citaten, door hierop te klikken krijgt de bezoeker alle citaten te zien. Door opnieuw op het labeltje te klikken, klapt de positie in. Je kunt zelf bepalen welke vier citaten je altijd in beeld wilt hebben door ze naar de positie te slepen.

Positie met zes citaten, waarvan twee ingeklapt

Positie met zes citaten, alle uitgeklapt