Hieronder worden verschillende manieren beschreven om een mattermap te delen.

1. embedden
2. kopiëren
3. co-creation
4. via sociale media

1. Een mattermap embedden op een website of blog

Zodra je mattermap klaar is, kun je hem delen met anderen. Dat kan door rechtsonder in de mattermap te kiezen voor ‘publiceer’. Dan verschijnt het volgende scherm:

Als je publiceert, dan komt jouw mattermap te staan bij de lijst ‘mattermaps bekijken’ die voor iedere gebruiker zichtbaar is. (Je kunt op elk moment kiezen om de kaart toch weer privé te maken door te kiezen voor de roze optie rechtsonder ‘privé maken’.)

Via het scherm ‘mattermap publiceren’ kun je de kaart publiceren op mattermap.nl, maar je kunt hem ook ‘embedden & verspreiden’. Als je de mattermap ook op je eigen site wilt embedden, klik dan op ‘publiceren & delen’. Er wordt een embed-code zichtbaar die, als je die kopieert op jouw site, verwijst naar deze mattermap. Ook kun je ervoor kiezen het formaat van jouw mattermap aan te passen. Als je klikt op ‘afmetingen aanpassen’, kun je kiezen voor standaardformaten, maar je kunt ze ook handmatig aanpassen. Ook kun je inzoomen als je meer onderdelen van de mattermap in beeld wilt brengen. Nadat je dit hebt gedaan, klik je op ‘toepassen op embed-code’ en de afmetingen worden ook meegenomen in de embed-code voor jouw site.

 

2. Kopiëren

Als je een mattermap publiceert, is de optie aangevinkt dat anderen jouw mattermap mogen kopiëren en als basis gebruiken voor een nieuwe mattermap. Wil je dit niet, klik dan tijdens het publiceren op het vinkje om deze optie uit te zetten. Zodra je mattermap is gepubliceerd, kunnen anderen hem bekijken. Als anderen jouw mattermap mogen kopiëren, verschijnt de button ‘kopieer’ bij hen in beeld zodra ze jouw mattermap openen.


Een mattermap is privé en alleen toegankelijk vanuit één account totdat deze wordt gepubliceerd. Het is dus niet mogelijk om vanuit meerdere accounts aan dezelfde mattermap te werken.

Omgekeerd kun je dus ook verdergaan met de mattermap van een ander. Dit kan alleen als je bent ingelogd. Als je een mattermap bekijkt, zie je in het scherm linksonder de volgende button:

 


3 Co-creation, ofwel met meer mensen een mattermap maken

Mattermap is zeer geschikt om samen te werken. Journalisten kunnen samen citaten verzamelen en met elkaar delen. Om dat te doen, moet je samen een account aanmaken waartoe iedereen die meedoet toegang krijgt. Een account hoeft dus niet door één persoon te worden gebruikt. Wie dat wil, kan de mattermap uit deze gezamenlijke account kopieren naar zijn individuele account.

 

4. Een mattermap verspreiden via Twitter, Facebook of andere social media

Via ‘mattermap embedden & delen’ krijg je de embed-code zodat je jouw mattermap op je een site of blog kunt plaatsen. In hetzelfde scherm staan de iconen van sociale media waarmee je de link naar de mattermap wilt verspreiden.

Via Twitter kan over een mattermap worden gediscussieerd. De Twitter-stream wordt op de website automatisch vertoond bij alle gepubliceerde mattermaps.