Lilian Fluijt, docent maatschappijleer aan het Maaswaal College in Wijchen, gebruikt Mattermap regelmatig in haar lessen voor bovenbouw VMBO-B, VMBO-K en VMBO-T.

Waarom ging je aan de slag met Mattermap?
‘Ons afdelingshoofd mailde me een lijst met nieuwe tools waar Mattermap tussen stond. Ik was zelf op zoek naar  software om leerlingen te laten mindmappen en dacht: He, mindmappen met citaten, dat is leuk!’

Hoe pas je Mattermap toe?
‘Ik gebruik het in een serie lessen over een bepaald onderwerp, zoals ‘uitgaansgeweld’ of ‘de multi-culturele samenleving’ waarbij ik meerdere verwerkingsopdrachten geef. De leerlingen moeten dan een aantal dingen opleveren, zoals een strip, een filmpje en een mattermap.’

Wat laat je de leerlingen doen?
‘Ik heb een stap-voor-stap-handleiding uitgeschreven. Ze moeten het onderwerp in het midden zetten, in de centrale bol. Vervolgens moeten ze bedenken wie er een mening zou kunnen hebben over het onderwerp. Bijvoorbeeld de politie. Die instanties of personages moeten ze in de grijze posities zetten en dan moeten ze op internet minimaal één citaat zoeken bij elke positie.  Ze kunnen als ze het helemaal goed doen 25 punten krijgen, van de 100 punten die ze voor het hele project kunnen halen.’

Vinden de leerlingen het leuk om te doen?
‘Niet meteen, want het is vreemd en ze moeten er bij nadenken. Maar ik merk in klassen waarin leerlingen voor de tweede keer een mattermap moeten maken, zij zonder morren aan de slag gaan. Ik denk dat het goed is dat ze nu hun eigen kleuren kunnen toevoegen, zo wordt het nog meer iets van henzelf.’

Wat leren leerlingen van het maken van een mattermap?
‘Ze leren wat een citaat is, dat is al een hele gewaarwording. Ze leren zoeken, ze leren informatie verwerken omdat ze citaten moeten kiezen uit een hele tekst. Ze leren dat er meer kanten aan een zaak zitten. En ze doen de algemene computervaardigheden op die bij Mattermap komen kijken.’

Hoe kijk je een mattermap na?
‘Ik laat de leerlingen een printscreen maken die ze in Word plakken en vervolgens printen zodat ik op papier kan meekijken. Ik vraag ze niet om hun mattermap te publiceren op de website want ik vind het niet gewenst dat iedereen hun werk kan zien. Ze hebben ook recht op privacy.’

Wat zou je aan Mattermap willen veranderen?
‘Dat de software nog meer browsers ondersteunt. We werken op school met een oude versie van Windows en dan kun je de ‘Map this- button’ niet gebruiken om citaten te verzamelen. En als Mattermap het mogelijk maakt om mattermaps afgeschermd te publiceren, is dat natuurlijk helemaal mooi.’