Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit
Hij 'betreurt' het dat minder eerstejaars op kamers wonen, omdat studenten die niet meer bij hun ouders wonen over het algemeen meer binding voelen met hun opleiding en hun medestudenten.
Ron Bormanscollegevoorzitter van de Hogeschool Rotterdam en bestuurder van de Vereniging HogescholenBron: Trouw 15/09/2016
Bovendien weten we uit ervaring dat een flinke reisafstand net het laatste zetje kan zijn als iemand worstelt met zijn opleiding. Het verschaft ze een reden, of een alibi, om niet meer te komen.
Ron Bormanscollegevoorzitter van de Hogeschool Rotterdam en bestuurder van de Vereniging HogescholenBron: Trouw 15/09/2016
Jongeren studeren nog volop, ondanks de afschaffing van de studiebeurs. Maar zelfstandig wonen is velen, vooral de hbo'ers, te duur.
Door de afschaffing van de studiebeurs in 2015 zijn veel meer startende studenten thuis blijven wonen. Van de studenten tot 19 jaar woont nog maar 13 procent zelfstandig op kamers. Een jaar eerder was dat nog 28 procent. ...»
Studenten op kamers zetten zich meer in voor hun studie. Meer dan studenten die bij hun ouders wonen. De sociale controle is groot: als een huisgenoot tegen je zegt dat je studie voorgaat, luister je eerder dan wanneer je moeder je vermaant. ...»
De meeste studenten beseffen redelijk goed dat ze elk jaar studieschuld creëren. Ze zullen vaker bijbaantjes nemen en dat is niet zo goed voor de studieresultaten.
Uit een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van Elsevier blijkt dat thuiswonende studenten weliswaar sneller afstuderen maar langer op zoek zijn naar een passende baan en daar minder mee verdienen dan studenten die op kamers woonden. ...»
Als ik helemaal kapot ben na een lange dag school of optreden, is het fijn als er iemand voor je zorgt en vraagt: hoe gaat het? Dat als het allemaal even niet wil, je niet aan je lot bent overgelaten. Als ik op mezelf zou wonen, zou ik er moeite mee hebben hulp te vragen op dat soort momenten. Dat zie ik mezelf niet doen. En me stoerder voordoen dan ik me voel, kost alleen maar energie die ik beter kan gebruiken. ...»
Jongeren hebben tegenwoordig veel geld nodig. Zij verdienen als zij nog thuis wonen, vaak honderden euro's per maand, die ze vrij kunnen besteden. Daar komt verandering in als zij zelfstandig gaan wonen. Vaak combineren zij school en werk en hebben dus geen volledige baan. De vaste lasten die zij nu moeten gaan betalen, vragen om een aanpassing van hun levenswijze en dat is natuurlijk niet de bedoeling als je op kamers gaat wonen. Met als gevolg dat rekeningen vaak blijven liggen en schulden aan huurbaas en nutsbedrijf ontstaan. ...»
Dus blijven de meesten lekker goedkoop op hun oude kinderkamer, terwijl ze ernaar snakken om eindelijk eens op eigen benen te staan en verantwoordelijkheid te dragen. Zo gaat de lol van het studentenleven er behoorlijk af. Wie dagelijks na college braaf met de trein teruggaat naar moeders pappot maakt van die gezelligheid - en de teleurstellingen, miskleunen en eenzaamheid die bij het volwassen worden horen - weinig mee. Dat is jammer. ...»
Nadeel is dat het vaak lang duurt voordat je in aanmerking komt voor een kamer. Soms zelfs een jaar of twee. Als je bij SSH in Utrecht reageert op een vrijgekomen kamer, gaat de strijd meestal tussen de tien mensen die het langst staan ingeschreven. Zij mogen gaan hospiteren. Ben je als nieuwe student bij voorbaat kansloos? ...»
De belangrijkste reden om het ouderlijk huis te verlaten die de jongeren in mijn onderzoek opgaven, is behoefte aan zelfstandigheid en meer vrijheid. Dus je ziet: hoeveel vrijheid ze thuis ook hebben, het gaat toch om het losmaken van de ouderlijke invloed. Als je overal over moet praten voordat het mag, ben je nog niet echt vrij. ...»
reacties