Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Franse presidentskandidaten over de EU

Mattermap door Instituut Clingendael 14 april 2017

De Franse presidentskandidaten over de EU

 • François Fillon (Les Républicains)

  • Fillon steunt de EU, maar wenst een meer intergouvernementele aanpak: de toekomstige EU zou een Europa van soevereine natiestaten moeten zijn. Om dit te bereiken stelt hij een veelvoud aan maatregelen voor; die komen grosso modo neer op inperking van de macht van de Commissie en het oprichten van een onafhankelijk bestuur van de Eurozone dat uit nationale regeringsleiders bestaat. Ook dringt hij aan op een drastische hervorming van het Schengen verdrag, waarbij in bepaalde gevallen weer interne grenscontroles ingevoerd zouden kunnen worden en een lidstaat de Schengenzone zou moeten verlaten wanneer deze de grenzen van de EU niet voldoende bewaakt. ...»
   François Fillon Les Républicains Bron: fillon2017.fr
 • Emmanuel Macron (En Marche !)

  • Macron is pro- Europees en voorstander van ‘ambitieuzere’ Europese integratie. Hij draagt een Europa van meerdere snelheden aan, met plannen voor een compleet onafhankelijk bestuur van de eurozone, inclusief een eigen minister, parlement en budget. Macron ziet de digitale markt en energiemarkt als belangrijke prioriteiten voor de EU, en wil zich daarnaast richten op versterking en uitbreiding van een Europees defensiebeleid. Om de sociale rechten binnen de EU te verbeteren, stelt hij harmonisatie van normen op het gebied van pensioen, minimumloon en gezondheidszorg voor. Een ander speerpunt van Macron is het bevorderen van handel, bijvoorbeeld door het implementeren van een ‘Buy European act’. ...»
   Emmanuel Macron En Marche ! Bron: storage.googleapis.com
 • Benoît Hamon (Parti Socialiste)

  • Hamon wil grondige institutionele hervormingen van de EU, met name van de eurozone. Hij wil een nieuw verdrag opstellen, met het oog op democratisering van het bestuur van de eurozone. Een van zijn speerpunten is het opzetten van een Eurozone Parlement, bestaande uit nationaal gekozen afgevaardigden. Hamon is tegen verdere uitbreiding van de EU en richt zich liever op convergentie en samenwerking binnen de huidige EU; zo dringt hij aan op het tot stand brengen van een investeringsprogramma van 1000 miljard voor een economische en ecologische transitie. ...»
   Benoît Hamon Parti Socialist Bron: benoithamon2017.fr
 • Marine Le Pen (Front National)

  • Voor Le Pen is de toekomst van de EU een alliantie van natiestaten, en om dit te bereiken is ze van plan om onderhandelingen met Brussel te starten over hervormingen die Frankrijk meer soevereiniteit zouden geven. Ze sluit een Frexit niet uit en heeft beloofd na haar verkiezing binnen 6 maanden een referendum over het Franse EU-lidmaatschap te houden. Daarnaast wil ze zowel Schengen als de Eurozone verlaten; ze is voorstander van herinvoering van de franc en wil terug naar interne grenscontroles. Een ander concreet doel van Le Pen is het introduceren van ‘economisch protectionisme’; daarmee doelt ze op maatregelen die binnenlandse producten en bedrijven zouden bevoordelen en heffingen of belastingen op buitenlandse goederen en bedrijven zouden kunnen inhouden -hetgeen direct ingaat tegen de EU interne markt regels. ...»
   Marine Le Pen Front National Bron: marine2017.fr
 • Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise)

  • Mélenchon eist radicale veranderingen: als er geen fundamentele hervormingen binnen de EU plaatsvinden, wil hij dat Frankrijk de EU-verdragen opzegt, wat in feite neer zou komen op een Frexit. Zijn hervormingsplannen bestaan uit twee scenario’s: in eerste instantie zal hij proberen de huidige EU-verdragen te heronderhandelen met de overige lidstaten; lukt dit niet, dan verlaat Frankrijk de EU en zal er een nieuwe samenwerking aangegaan worden. De hervormingen die Mélenchon voor ogen heeft, komen neer op een minder liberale Unie, waarbij de Europese Centrale Bank en de Commissie veel macht inleveren en de EU wat betreft handel en werkgelegenheid een houding van ‘solidair protectionisme’ aanneemt die banen beschermt. ...»
   Jean-Luc Mélenchon La France insoumise Bron: melenchon.fr

reacties

reacties

reageer

poll