PDF’s samenvoegen: tips en tools

In veel situaties kan PDF’s samenvoegen een handige oplossing zijn. Voor het ordenen en delen van grote hoeveelheden informatie bijvoorbeeld. Of om een reeks losse documenten gemakkelijk te kunnen archiveren en lezen. Er zijn verschillende manieren op PDF bestanden samen te voegen. In dit artikel komen betaalde en gratis mogelijkheden aan bod. Verder lees je wanneer het handig is om PDF’s samen te voegen en hoe je dit online en offline kunt doen.

Wat zijn PDF bestanden

PDF bestanden zijn niet meer weg te denken uit onze online omgeving. Veel documenten krijg je in dit bestandsformaat aangeleverd: van nieuwsbrieven tot facturen en van spreadsheets tot handleidingen. Ook als je documenten in scant kun je ervoor kiezen deze op te slaan als PDF bestand. Deze PDF’s samenvoegen is dan handig. Het bestandstype is ontwikkeld door Adobe met de bedoeling om de inhoud ervan op een betrouwbare manier te kunnen weergeven en delen. De afkorting van PDF staan dan ook voor Portable Document Format. Een PDF lees je vaak in de gratis Adobe Acrobat Reader DC. 

Juist doordat PDF bestanden een betrouwbare manier van informatie uitwisseling bieden, kun je dit type documenten niet zo gemakkelijk bewerken. Dit bestandsformaat is vooral bedoelt voor het weergeven en delen van informatie. Heb je bijvoorbeeld een nieuwsbrief of een factuur gemaakt, dan wil je dat de ontvanger dit document in de indeling ontvangt zoals jij die hebt bedoeld. Met het PDF bestandsformaat ben je hiervan verzekerd. Verstuur je een ander type document zoals een Word bestand, dan wil de indeling van het bestand nog wel eens veranderen en is de informatie eenvoudig te bewerken.

PDF’s samenvoegen met Adobe Acrobat DC

Wil je nu toch een PDF bewerken, bijvoorbeeld om meerdere bestanden van dit formaat samen te voegen, dan kan dat op verschillende manieren. Eentje is met de bijpassende software van Adobe. Deze software bied je ontzettend veel mogelijkheden om een PDF bestand te bewerken maar komt wel met een prijskaartje. Voor een Adobe Acrobat Standaard DC jaar lidmaatschap betaal je op het moment 15,72 Euro per maand. De volledige Pro versie is dat 18,14 Euro op maandbasis. Voor dat bedrag beschik je wel direct over het meest complete bewerkingspakket voor PDF bestanden. 

Terug naar het samenvoegen van PDF bestanden. Dit gaat heel eenvoudig met Adobe Acrobat DC (het gaat hier dus om de betaalde software en niet om de gratis Reader). Open het programma en selecteer ‘bestanden combineren’ onder het tabblad Gereedschappen. Vervolgens klik je op ‘bestanden toevoegen’. Nu kun je de bestanden selecteren die je wilt samenvoegen. Je kunt meerdere PDF bestanden samenvoegen maar ook kiezen voor documenten met verschillende indelingsformaten zoals onder meer JPG’s en PPT’s. Acrobat DC bied je vervolgens de mogelijkheid de volgorde van jouw gekozen documenten te wijzigen. Ook kun je eenvoudig content verwijderen. Zijn jouw bestanden eenmaal geordend dan kies je voor de optie ‘bestanden combineren’. Tot slot sla je het bestand op.

Gratis online en offline werken met PDF24

Kies je liever voor een gratis optie dan vind je online veel mogelijkheden tot PDF’s samenvoegen. Websitediensten op dit gebied zijn bijvoorbeeld Smallpdf en PDF24. Voor laatstgenoemde geldt dat je op snelle wijze diverse bestanden in één PDF combineert. Dit doe je door op de website te kiezen voor de optie ‘PDF samenvoegen’. Je kunt direct beginnen met het kiezen van bestanden en deze eventueel in een bepaalde volgorde te rangschikken. Daarna klik je op de button ‘creëer PDF’. Jouw samengevoegde bestand kun je direct downloaden, mailen of opslaan in bijvoorbeeld Dropbox. Ook kun je ervoor kiezen de nieuwe PDF te bewerken door bijvoorbeeld notities toe te voegen. 

Naast het gratis bewerken van PDF’s online kun je ook kiezen voor een offline optie. In dat geval installeer je een freeware tool om bestanden mee samen te voegen. Deze mogelijkheid biedt PDF24 je eveneens. Wanneer je liever offline werkt dan kun je deze gratis software downloaden. Het PDF24 programma bied je de mogelijkheid om, net als de online variant, op snelle wijze PDF bestanden te combineren. Daarnaast kun je ook één van de andere opties van de freeware gebruiken om bijvoorbeeld PDF’s te splitsen.

Online PDF’s samenvoegen met Smallpdf

Een andere handige en snelle website voor het combineren van PDF bestanden is Smallpdf.  Op deze website vind je tal van opties om PDFs te bewerken, waaronder het samenvoegen van dit type bestanden. Per dag kun je hier twee gratis PDF gerelateerde taken uitvoeren. Wil je dagelijks meer PDF’s kunnen bewerken, dan is er een betaalde pro versie. Voeg je zelden meer dan twee PDF’s op één dag samen, dan is dit een prima tool. Het samenvoegen is vaak in enkele seconden gebeurt. Hieronder een korte uitleg voor Smallpdf. 

Kies op de website van Smallpdf voor de optie ‘PDF samenvoegen’. Je kunt nu direct bestanden selecteren die je wenst te combineren. Je krijgt vervolgens de keuze tussen het samenvoegen van bestanden óf het samenvoegen van pagina’s uit de bestanden. De laatste mogelijkheid is een pro-optie. Kies daarom voor de eerste optie. Je komt vervolgens in een scherm waar je de volgorde van de bestanden gemakkelijk kunt wijzigen. Eventueel voeg je hier ook nieuwe bestanden toe. Tevreden met de samenstelling? Dan klik je op ‘PDF samenvoegen’. Nu kun je de gecombineerde PDF direct downloaden. Je kunt er ook voor kiezen om het samengevoegde PDF bestand te bewerken alvorens deze te downloaden.

Welke vorm van PDF’s combineren past bij jouw gebruik?

Het combineren van PDF’s kan om diverse redenen heel functioneel zijn. Heb je bijvoorbeeld veel losse PDF documenten over één onderwerp, dan kan het prettig zijn deze te bundelen. Niet alleen leest dit gemakkelijker, ook bewaart het overzichtelijker. PDF’s samenvoegen is eveneens handig wanneer je meerdere documenten wilt verzenden en delen met anderen. Door diverse documenten te verzamelen hoef je uiteindelijk maar een enkel bestand door te sturen. Verder kun je er bij het inscannen van documenten tegen aan lopen dat ieder document als afzonderlijke PDF opgeslagen wordt. Ook dan is het handig om deze snel te kunnen samenvoegen. 

PDF’s samenvoegen: tips en tools

Met de gratis Adobe Reader kun je wel PDF bestanden openen en bekijken maar niet PDF bestanden samenvoegen. Maak je veel gebruik van het samenvoegen van PDF bestanden en wil je toegang hebben tot alle mogelijkheden die dit veelzijdige bestandstype te bieden heeft? Dan past het betaalde Adobe Acrobat DC misschien wel het beste bij jouw gebruik. Hiermee kun je heel flexibel en gedetailleerd werken en veel mogelijkheden combineren. Je kunt ook kiezen voor een gratis programma. Hiermee ben je wel beperkter in de mogelijkheden en zul je om verschillende functionaliteiten te combineren iets omslachtiger te werk moeten gaan. Wil je echter af en toe snel een paar PDF’s samenvoegen dan zal een gratis online tool zeker kunnen volstaan. Werk je liever offline, kies dan voor een offline applicatie.