Quick start – maak een mattermap in 12 stappen
Je kunt ook deze algemene instructievideo bekijken: klik hier

1. Maak een account aan

Klik hier of kies 1. op mattermap.nl voor ‘log in’ en dan 2. de roze knop.

2. Installeer de ‘map this-button’

Log in en klik hier en/of kies 1. ‘map this-button’. 2. Je gele ‘map this-button’ staat klaar. Ga erop staan en 3. sleep ‘m naar je browserbalk.

3. Verzamel citaten

Haal eerst een citaat om een mattermap te maken. 1. Selecteer op een internetpagina tekst die je wilt gebruiken, 2. klik op de ‘map this-button’ in je browserbalk en 3. vervolgens op ‘map this!’.

NB!  Als je deze Quick start volgt, kun je hierna de lichtblauwe instructietips die na het inloggen verschijnen, tijdelijk negeren door op het sluitkruisje te klikken.

4. Ga terug naar je account

Ga naar mattermap.nl en klik op ‘mattermaps maken’ (hier). Je komt in jouw overzichtscherm met jouw citaten en jouw mattermaps. Links staat het citaat dat je net hebt geselecteerd bij stap 3.

5. Maak een mattermap aan

Klik op de ‘plus’ onder ‘mijn mattermaps’. Je komt dan in een geel vlak, dit wordt straks je mattermap.

6. Geef een titel en kies een centrale vraag

Klik eenmaal op 1. ‘geef deze mattermap hier een titel’ en voer een voorlopige tekst in. Maak het niet te ingewikkeld, je kunt dit altijd aanpassen. Hetzelfde geldt voor 2. de centrale vraag in het midden: dubbel klikken en tekst invoeren.

7. Maak posities

Om citaten te groeperen, heb je een positie nodig (grijs vlakje). Rechtsboven staat een ‘plus’. 1. Klik hier voor een nieuwe positie. Weer dubbel klikken om tekst in te voeren, bij 2.

8. Voeg citaten toe aan je mattermap

Ga terug naar het overzichtscherm en sleep de citaten die je wilt gebruiken naar de mattermap die je hebt aangemaakt. Verzamel nu meer citaten voor je doorgaat naar stap 9.

9. Zet citaten in je mattermap

Ga dan in je mattermap door dubbel te klikken. Je citaten staan nu in de linker kolom. Sleep ze naar de juiste positie in je mattermap. Je kunt nog steeds citaten blijven verzamelen.

10. Citaat wijzigen

Dubbelklik een citaat om informatie toe te voegen, zoals een foto. Gebruik de arceerfunctie om de lengte van de weergegeven tekst aan te passen.

11. Orden je mattermap

Tijd om te snoeien. Hernoem als je dat wilt je centrale vraag, titel en sommige posities. Overbodige citaten kun je naar de prullenbak linksonder slepen.

12. Publiceren & delen

Als de mattermap af is, kies je rechtsonder voor de roze knop ‘publiceren & delen’. Iedereen kan hem dan op www.mattermap.nl bekijken. Je kunt hem ook publiceren op je eigen site.

Wilt u het liever zien? klik hier voor de instructievideo