‘Met Mattermap breng ik verdieping aan’

Renske Huijsing
Masterstudent VU Beleid, Communicatie & Organisatie
Werkt aan haar masterscriptie met Mattermap

Waarom begon je met Mattermap?

Mijn eerste scriptieonderwerp is afgewezen. Te praktisch, volgens mijn begeleiders aan de VU die een sterke theoretische basis willen. Ik ben praktisch ingesteld en ben bezig met het thema crisiscommunicatie. Het liefst zou ik me richten op actuele voorbeelden. Om te voorkomen dat ik nog een keer in die valkuil stap, ging ik op zoek naar gereedschap dat me helpt om eerst verdieping aan te brengen voor ik definitief mijn onderzoek bepaal.

Kon Mattermap je helpen?

Ik begon met een mattermap over theoretische modellen in de crisiscommunicatie. Door die in kaart te brengen, kan ik nadenken over welke modellen ik verder wil gebruiken. Fijn is ook dat ik dankzij de vormgeving van Mattermap de theorieën blijf koppelen aan uitspraken en de gezichten die daarbij horen. Daardoor wordt het geen droge, taaie stof.

Hoe ben je daarna verder gegaan?

Ik heb nog een aantal mattermaps gemaakt waarin ik aanvullende informatie verzamel. Ik kan interessante fragmenten een plaats geven zonder meteen te gaan schrijven. Want als ik ga schrijven, vind ik het heel moeilijk om er daarna nog op een andere manier naar te kijken. Nu kan ik blijven schuiven en nadenken. Het maken van een mattermap helpt me dus om het denk- en schrijfproces uit elkaar te trekken.

En wat is de volgende stap?

Ik wil de samenwerking tussen verschillende hulpdiensten in crisissituaties onderzoeken. Ik werk nu nog aan een mattermap die me helpt bepalen wie ik hiervoor wil interviewen en welke vragen ik ga stellen.

Appeltje-eitje verder?

Nou er moet nog een hoop gebeuren voor ik het hele onderzoek afrond maar Mattermap  en de adviezen die ik kreeg, hebben me absoluut vooruit geholpen.

Wil je meer weten over hoe je Mattermap kunt inzetten voor scripties, neem contact op met petra@mattermap.nl of bel 06-21515888.