‘Je kunt met Mattermap een lineair discussieprogramma digitaal een vervolg geven’ 

Ezra Eeman
Hoofd Startup, innovatielab van de VRT en OpenVRT, community van creatieven in Vlaanderen 

Dank Ezra, door jou werd Mattermap net vermeld in een top vijf van tools for building great stories op Journalism.co.uk.
‘Ja dat artikel verscheen naar aanleiding van een presentatie die ik onlangs gaf in Berlijn op een bijeenkomst van de EBU (European Broadcast Union). Ik houd al jaren bij welke journalistieke tools er worden gelanceerd. Dat zij er natuurlijk heel veel. Voor journalisten bij de VRT en daarbuiten probeer ik daar een beetje orde in aan te brengen. Dat doe ik via @Journalism2ls en via de workshops die ik geef.

Hoe zie jij Mattermap?
Temidden van de 30 tot 50 tools die ik bespreek in mijn workshops is Mattermap wel een klassieker aan het worden. Er zijn niet zoveel tools die gericht zijn op het geven van overzicht in discussies. Met Mattermap kun je op een hele goede visuele manier verschillende meningen in kaart brengen en dat overzicht laten zien aan je lezers. Veel nieuwsdiensten worstelen met de vraag hoe ze discussies overzichtelijk moeten maken. Dat geldt zeker voor de scheldtirades in de commentsecties op hun website. Met Mattermap kun je daarvan een door journalisten gecureerd geheel maken.

Welke redacties zou je aanraden om met Mattermap te werken?
Ik denk bijvoorbeeld aan interessante discussieprogramma’s op de radio. Daar kun je meer dan een lineaire uitzending van maken door een Mattermap te maken van de uitzending die mensen online kunnen bekijken. Daarin kun je behalve de meningen die tijdens het programma zijn gemaakt, ook reacties van bezoekers en luisteraars op de site in verwerken.

Wat zou je willen veranderen aan Mattermap?
Het lijkt mij goed als lezers iets meer mogelijkheid hebben om zelf te reageren op een discussie. Je wilt die kaart natuurlijk niet vervuilen met allerlei reacties, want dan ben je je overzicht kwijt. Maar het zou mooi zijn als iemand ook de kans heeft om zelf stelling te nemen. Al is het maar met iets heel kleins.